30 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Sfeer surfdorp Wonderful Beach is zeker niet weg

De opruimwerkzaamheden gebeurden ‘met vaart’. Carola de Groot - de echtgenote van Ed de Groot - krijgt versterking van Bernedette Dijkstra als de kruiwagen van de berg af wordt gereden.
De opruimwerkzaamheden gebeurden ‘met vaart’. Carola de Groot – de echtgenote van Ed de Groot – krijgt versterking van Bernedette Dijkstra als de kruiwagen van de berg af wordt gereden.


WILLEMSTAD — Bij aankomst valt de gemoedelijke sfeer onder de vrijwilligers op, die zo typisch was voor het surfdorpje dat als ontmoetingsplek diende van windsurfers, recreanten en vissers, zowel lokalen als toeristen.

“De bouwwerkjes mogen dan wel weg zijn, maar het gaat natuurlijk om de sfeer onderling, die is zeker niet weg”

, aldus oud-marinier Ed de Groot, initiatiefnemer van de bouw van het surfdorpje, afgelopen zaterdag.

- Advertentie -

door onze verslaggever
Marija Stojanovic

“We gaan er gewoon weer tegenaan en dankzij de vele hulp van zowel bedrijven als particulieren zal het zeker lukken om de algehele sfeer in oude glorie te herstellen”

, aldus De Groot.

Dj Alex Timmermans was er vanaf 9.30 uur geheel vrijwillig bij en zorgde voor muzikale ambiance tijdens de opruimactie. “Ikzelf werk ook prettiger met muziek op de achtergrond”, aldus de dj.
Dj Alex Timmermans was er vanaf 9.30 uur geheel vrijwillig bij en zorgde voor muzikale ambiance tijdens de opruimactie. “Ikzelf werk ook prettiger met muziek op de achtergrond”, aldus de dj.

Gedurende de ochtend piekt het aantal aanwezige vrijwilligers met ongeveer 60 man, terwijl vervolgens gedurende de middag, in vlagen, ongeveer 40 vrijwilligers bedrijvig in de weer zijn. De grote behulpzaamheid en saamhorigheid onder de vrijwilligers laat de opruimactie efficiënt verlopen.
De goede sfeer is mede te danken aan de muziek, dankzij dj Alex Timmermans, die besloot een vrijwillige bijdrage te leveren door op locatie te mixen.
Hij staat dan vanaf de ochtenduren constant te draaien.
De vrijwilligers zijn veelal ‘bewapend’ met harken en vuilniszakken en er wordt ondanks de hete zon, hard doorgewerkt.
De inhoud van de laadbak voor afval, die centraal opgesteld staat, groeit zienderogen.

Mariniers Michel (rechts) en Douwe, verzamelen de opgehaalde spijkers en schroeven om ze vervolgens in de laadbak weg te gooien.
Mariniers Michel (rechts) en Douwe, verzamelen de opgehaalde spijkers en schroeven om ze vervolgens in de laadbak weg te gooien.

De twee mariniers, Douwe en Michel, struinen het hele strand in stroken af met een grote magneet om de spijkers en schroeven uit de zandlaag te verwijderen.
Op de vraag of het überhaupt wel werkt, geeft het tweetal onmiddellijk een demonstratie waarbij de spijkers letterlijk het zand uit- en op de magneet afvliegen.
Met een hendel kan het apparaat gedemagnetiseerd worden waardoor de opgehaalde objecten vervolgens weggegooid kunnen worden.
De magneet heeft men van de Curaçao Port Services (CPS) in bruikleen ontvangen.
Gewoonlijk wordt deze op een truck gehangen om het CPS-terrein van scherpe voorwerpen te ontdoen om lekke banden te voorkomen.
De toegepaste methode werkt goed.

Sponsoring
De vrijwilligers konden gedurende de werkzaamheden, dankzij sponsoring van Coca Cola en Kusters Trading rekenen op een verkoelend drankje of een Polar-biertje.
Bakkerij de Zon leverde gratis broodjes en Nancy da Silva da Gois, komt tussen de middag met een grote lading fruit, zoals bananen en watermeloenen aan rijden, die onder de vrijwilligers wordt verdeeld.
Ook Radio Dolfijn FM-presentator Tony de Castro komt met tien gesponsorde kratten ‘Presidente’ bier aan.
De grote opkomst van vrijwilligers is mede te danken aan herhaaldelijke oproepen van radiozender Dolfijn FM.

“Nu het strand weer is rechtgetrokken kan de loader van de marine binnenkort worden ingezet om 84 kuub aan strandzand, dat door aannemersbedrijf Janssen de Jong gedoneerd wordt, te verdelen”

, aldus De Groot, die ook de hoop uitspreekt dat er voldoende hout zal zijn om in de namiddag ook al met wat bouwwerkzaamheden te starten.

Hout
Zo komt een kleine aannemer, Riko Tech, in de namiddag met een lading hout:

Dit tuinhuisje is door een aannemer uit een afvalcontainer opgevist en naar het surfdorpje gebracht. “Wie gooit nou zoiets weg?”, aldus de verbaasde vrijwilligers.
Dit tuinhuisje is door een aannemer uit een afvalcontainer opgevist en naar het surfdorpje gebracht. “Wie gooit nou zoiets weg?”, aldus de verbaasde vrijwilligers.

“Ik moest vandaag wat inkopen bij Kooyman doen en heb toen meteen gevraagd of zij wat hout over hadden voor het surfdorpje.”

Kooyman was in het verleden al sponsor van het dorpje en heeft wederom hulp toegezegd.
Een andere aannemer komt met een ‘bouwpakket’ aan planken.
Binnen ‘no time’ verrijst een tuinhuisje.
Het verhaal spreekt zich rond dat het tuinhuisje weggegooid was en door de aannemer uit een ‘container is gevist’.
Verbazing maakt zich meester over het feit ‘dat men zoiets weggooit’. De vaste groep vrijwilligers die zich al jarenlang inzet voor het surfdorpje, spreekt de hoop uit dat ook particulieren die bijvoorbeeld afvalhout hebben, dit in de toekomst willen doneren in plaats van weg te gooien.

Fundashon
Het surfdorpje was met een groep vaste vrijwilligers vanaf 2008 – met toestemming van de eigenaren van het terrein, de familie Bakhuis – uitgebouwd tot een sfeervolle plek die deed denken aan een bouwwerk van gerecyclede voorwerpen, zoals dat in het boek ‘Robinson Crusoe’ omschreven wordt.

Nancy da Silva da Gois (midden) in overleg met een meisje dat meehielp aan de beschildering van de houtjes. Het surfdorpje zal weer met artwork versierd worden.
Nancy da Silva da Gois (midden) in overleg met een meisje dat meehielp aan de beschildering van de houtjes. Het surfdorpje zal weer met artwork versierd worden.

In de vroegere bouwwerkjes was veel wrakhout verwerkt dat de vrijwilligers door de jaren heen onder andere op de Noordkust hebben gesprokkeld.
Alle opbrengsten van de stichting ‘Fundashon St. Jorisbaai’ – opgericht door De Groot en Dirk Jan ‘DJ’ Kuizenga (van de kitesurfspot) – gingen naar projecten zoals het met kinderen beschilderen van houten paneeltjes en windsurflessen.
Zo is de zeventienjarige Kenroy ‘Kenny’ Fransisca, een jongere uit de buurt, uit de wijk St. Catharina, zelf ooit onder de hoede genomen van de wind- en kitesurfers.
Kenny stelt het surfdorpje als een ‘tweede huis’ te beschouwen en maakte onmiddellijk na de brand een aangeslagen indruk.
De teenager zit op het St. Paulus College vsbo en is zeer actief in de bovengenoemde sporten en mountainbiken.

Kenny kreeg ongeveer vier jaar geleden intensief, wekelijks, lessen van de wind- en kitesurfers.

“Nu geeft Kenny zelf les aan kinderen uit de buurt en aan toeristen.
Helaas zijn de ongeveer twintig boards met bijbehorende zeilen en gieken, die gesponsord waren om deze lessen te kunnen verzorgen, ook compleet verbrand”

, aldus Carola De Groot, echtgenote van Ed.
Het dorpje wordt doorgaans ook druk bezocht door lokale families uit de buurt, die een paar dagen willen kamperen en in de wateren willen vissen.
Zo is ook tijdens de opruimactie een grote familie uit St. Catharina op het strand aan het kamperen.

Het uitbranden van het surfdorpje viel samen met de aanloop naar het driedaagse ‘Endless Summer Sports Festival’ dat op 31 juli geopend zal worden.
Voor het evenement zullen verschillende deelnemers uit het buitenland overkomen om binnen de volgende disciplines te wedijveren: mountainbike, wind- en kitesurf en zelfs vissen.

 

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -