27.5 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 14:16

Laatste reacties

- Advertentie -

SER is tegen

Basisverzekering is bezuinigende maatregel voor korte termijn

Willemstad – De Sociaal Economische Raad (SER) kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de introductie van de basisverzekering ziektekosten een bezuinigingsmaatregel betreft, met name bedoeld om op korte termijn de overheidsfinanciën enigszins op orde te krijgen.

,,De introductie van een basisverzekering doet echter de structurele oorzaken van de financiële tekorten bij het Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV), de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Fonds Ziektekosten Overheidsgepensioneerden (FZOG) niet teniet”

, zo valt op te maken uit het advies van de SER dat – naar nu blijkt – op 5 oktober aan de minister van Gezondheid, Stanley Bodok van het interim-kabinet, is aangeboden.
In het adviescollege SER zitten vertegenwoordigers van werknemers (vakbonden) en werkgevers (bedrijfsleven) alsmede de overheid.
Het adviesorgaan heeft als taak de regering en het parlement van advies te dienen over alle belangrijke onderwerpen van sociaaleconomische aard.

,,In de memorie van toelichting wordt in de financiële paragraaf gesteld dat de basisverzekering ziektekosten op de langere termijn bij ongewijzigd beleid financieel economisch niet gezond is. De SER is daarom van mening dat de introductie van de basisverzekering ziektekosten, zoals aangeboden, niet zal slagen in het realiseren van een betaalbaar en duurzaam stelsel van gezondheidszorg”

, aldus de rapportage.
Naar de opvattingen van de SER buigen de in de ontwerplandsverordening opgenomen maatregelen de trend van jaarlijks verder oplopende kosten van de gezondheidszorg niet om.

,,De SER verwijst in dezen naar de veranderingen in de bevolkingssamenstelling en ontwikkelingen in de medische technologie die de kosten van gezondheidszorg verder doen toenemen. Daar komt nog bij dat naar de opvatting van de SER de inkomsten van het fonds te positief worden ingeschat, doordat er bij het bepalen van de inkomsten van het fonds wordt uitgegaan van een reële economische groei van 1 procent terwijl er de afgelopen tien jaar sprake was van een economische groei van gemiddeld 0,7 procent. Naar de mening van de SER zal er door het structureel onderschatten van de kosten en het overschatten van de inkomsten, op afzienbare termijn wederom sprake zijn van tekorten in de uitvoering van de basisverzekering ziektekosten”

- Advertentie -

, zo vervolgt de Raad. De SER vindt de plannen ook nog eens speculatief:

,,De ontwerp-Landsverordening wekt de indruk dat er sprake is van een aantal risico’s dat ertoe leidt dat de beoogde doelen, met name op financieel gebied, niet gerealiseerd zullen worden.”

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Moord in het Spaans is asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...

PBC | Studenten maken Nieuw Nederland weerbaar en duurzaam

Persbureau Curacao Afgelopen woensdag, 26 juli zijn studenten van de Universiteit van Curaçao gestart met een XXX in de wijk Nieuw Nederland. Ze blijven daar nog tot maandag....

PBC | Benzine en elektriciteit in augustus weer duurder

Persbureau Curacao De prijs voor benzine en stroom gaat volgende maand omhoog. Het tarief voor diesel en water gaat omlaag. Dat meldt toezichthouder Bureau Telecommunicatie en Post. Voor een...
- Advertentie -