29 C
Willemstad
• zondag 24 september 2023

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...

PBC | Vijftig miljoen jaarlijks voor aanpak jeugdprostitutie op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Curaçaose overheid gaat volgend jaar vijftig miljoen gulden vrijmaken voor de aanpak van jeugdprostitutie op het eiland. Ook in de jaren daarop tot...

PBC | Dodelijk schietincident in Curaçao: politie start intensief onderzoek

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie op Curaçao is met een intensief onderzoek begonnen naar een schietincident waarbij een jonge man om het leven is gekomen. De man,...

PBC | Kaya St. Jacob bij Sunvalley op de schop

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Kaya St. Jacob, dat loopt van Sunvalley tot aan Kaya Merida gaat op de schop. Dat meldt het Ministerie van Verkeer en Vervoer. De...

PBC | Postuum erepenning voor Jan Zwartendijk: de man die duizenden joodse levens redde met Curaçaose visa

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Demissionair premier Mark Rutte heeft afgelopen donderdag een erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in goud uitgereikt aan de nabestaanden van Jan Zwartendijk. Zwartendijk, voormalig Philips-directeur...
- Advertisement -spot_img

SER is tegen

HomeNieuwsSER is tegen

Basisverzekering is bezuinigende maatregel voor korte termijn

Willemstad – De Sociaal Economische Raad (SER) kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de introductie van de basisverzekering ziektekosten een bezuinigingsmaatregel betreft, met name bedoeld om op korte termijn de overheidsfinanciën enigszins op orde te krijgen.

,,De introductie van een basisverzekering doet echter de structurele oorzaken van de financiële tekorten bij het Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV), de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Fonds Ziektekosten Overheidsgepensioneerden (FZOG) niet teniet”

, zo valt op te maken uit het advies van de SER dat – naar nu blijkt – op 5 oktober aan de minister van Gezondheid, Stanley Bodok van het interim-kabinet, is aangeboden.
In het adviescollege SER zitten vertegenwoordigers van werknemers (vakbonden) en werkgevers (bedrijfsleven) alsmede de overheid.
Het adviesorgaan heeft als taak de regering en het parlement van advies te dienen over alle belangrijke onderwerpen van sociaaleconomische aard.

,,In de memorie van toelichting wordt in de financiële paragraaf gesteld dat de basisverzekering ziektekosten op de langere termijn bij ongewijzigd beleid financieel economisch niet gezond is. De SER is daarom van mening dat de introductie van de basisverzekering ziektekosten, zoals aangeboden, niet zal slagen in het realiseren van een betaalbaar en duurzaam stelsel van gezondheidszorg”

, aldus de rapportage.
Naar de opvattingen van de SER buigen de in de ontwerplandsverordening opgenomen maatregelen de trend van jaarlijks verder oplopende kosten van de gezondheidszorg niet om.

,,De SER verwijst in dezen naar de veranderingen in de bevolkingssamenstelling en ontwikkelingen in de medische technologie die de kosten van gezondheidszorg verder doen toenemen. Daar komt nog bij dat naar de opvatting van de SER de inkomsten van het fonds te positief worden ingeschat, doordat er bij het bepalen van de inkomsten van het fonds wordt uitgegaan van een reële economische groei van 1 procent terwijl er de afgelopen tien jaar sprake was van een economische groei van gemiddeld 0,7 procent. Naar de mening van de SER zal er door het structureel onderschatten van de kosten en het overschatten van de inkomsten, op afzienbare termijn wederom sprake zijn van tekorten in de uitvoering van de basisverzekering ziektekosten”

, zo vervolgt de Raad. De SER vindt de plannen ook nog eens speculatief:

,,De ontwerp-Landsverordening wekt de indruk dat er sprake is van een aantal risico’s dat ertoe leidt dat de beoogde doelen, met name op financieel gebied, niet gerealiseerd zullen worden.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties