32 C
Willemstad
• zaterdag 25 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Selikor en Kokomo tevreden over rondleiding

HomeMediaSelikor en Kokomo tevreden over rondleiding

Bij Malpais en beachbar

kokomoko beach1WILLEMSTAD — Zowel de eisende partij Kokomo Beach als de gedaagde partij Selikor is tevreden over de rondleiding bij de landfill Malpais en de beachbar. De partijen menen dat de rechter een goed beeld heeft kunnen krijgen van de heersende omstandigheden.

Advertentie

Zoals de Amigoe heeft gemeld, besloot de rechter gisteren tijdens de behandeling van de zaak, die door Toin van de Mosselaar, eigenaar en directeur van Kokomo Beach, is aangespannen tegen het afvalverwerkingsbedrijf Selikor, om persoonlijk een kijkje te nemen op de landfill en bij Kokomo.
Van de Mosselaar wijt de vliegenplaag op Vaersenbaai, waar Kokomo is gevestigd, aan het niet tijdig afdekken ofwel begraven van zowel het aanwezige afval als kadavers op Malpais.

Selikor-directeur Wesley Kook over de rondleiding gisteren: “We zijn blij dat de rechter nu zelf heeft kunnen zien wat de werkelijke situatie is en dat deze zich beduidend onderscheidt van het beeld dat de heer Van de Mosselaar heeft geprobeerd te scheppen. Hij heeft met zijn foto’s en het filmpje van de ‘drone’, waar men slechts sterk ingezoomd op bepaalde delen zicht krijgt en die slechts momentopnames weergeven, een vertekend beeld geschapen.
De heer Van de Mosselaar heeft een zoektocht over de hele landfill gehouden naar dode dieren die er niet waren, en is zelfs op een gegeven moment gaan graven”.

De Selikor-directeur licht toe dat het afvalverwerkingsbedrijf ‘heeft kunnen aantonen dat het de landfill naar behoren beheert’:

De rechter heeft nu het geheel kunnen zien en zelf kunnen waarnemen dat het beheerssysteem dat aan een ISO-certificering gekoppeld is, functioneert. Belangrijk is om te melden dat het filmpje (dat op 10 januari werd opgenomen met een onbemand vliegtuigje, red.) bijvoorbeeld een oppervlak met onbedekt afval toont dat door Selikor zelf is geplet en verspreid”.

Kook omschrijft de werkmethode op de landfill waarbij het afval door het bedrijf eerst verspreid wordt om de afvallaag vervolgens dunner te kunnen maken door platwalsen.

Hierna wordt de laag afgedekt met zand, vandaar dat de hoeveelheid afval vanuit de lucht groter leek”.

De raadsman van Van de Mosselaar, Dave Liqui-Lung, vertelt over zijn indrukken:

Op het eerste gezicht leek het er netjes uit te zien waarbij we meteen naar een gat werden geloodst waar dode honden, volgens Selikor op grote diepten begraven zouden worden.
Wat opviel was dat het gat gewoonweg in een berg van eerder begraven afval was gegraven. Dit lijkt mij persoonlijk niet de bedoeling. Immers het afval dient hermetisch te zijn afgewerkt.
Ik weet niet wie daar precies over gaat en daar eventueel onderzoek naar zou dienen te verrichten – GGD of de Milieudienst –, maar ik denk dat vanuit het oogpunt van bescherming van de volksgezondheid er onderzoek dient plaats te vinden”.

Liqui- Lung licht toe dat vervolgens op verzoek van Van de Mosselaar de groep naar de heuvel is gereden waar hij eerder op 31 december en op 3 januari foto’s heeft genomen van verschillende kadavers.

De toegang tot dit gebied was versperd door een opgeworpen heuvel, die men heeft moeten verwijderen alvorens we door konden. Ter plaatse heeft de heer Kook verklaard dat daar geen dode beesten liggen, waarop de heer Van de Mosselaar aan een uitstekende vuilniszak trok waarin duidelijk een dood beest zat. Het was evident dat slechts onder een paar centimeter aarde – wat natuurlijk niet afdoende is – er dode beesten begraven lagen. De heer Van de Mosselaar heeft hierop bijzonder teleurgesteld gereageerd, men was duidelijk bezig om een andere voorstelling van zaken te geven”

, aldus Liqui- Lung, die stelt dat de rechter ook de achterkant van afvalhopen heeft kunnen zien met grote hoeveelheden onbedekt afval.
Ook was duidelijk te zien dat huishoudelijke apparatuur zoals wasmachines, in tegenstelling tot wat er in de zitting gesteld werd, gewoon op de afvalhopen verdwijnen.
Het gezelschap bracht vervolgens een bezoek aan Kokomo waar men een demonstratie kreeg wat er gebeurt als er maaltijden met drankjes worden geserveerd.
De keuken van Kokomo is in verband met de vliegenplaag gesloten.
Er worden alleen gefrituurde hapjes en tosti ’s verkocht.

“De maaltijden zaten zo onder de vliegen en in de drankjes dreven vliegen, dat het werkelijk te vies voor woorden was. Deze demonstratie heeft het probleem duidelijk weergegeven. Het was zo duidelijk, dat niemand verder een rondleiding in bijvoorbeeld de keuken behoefde”, aldus de raadsman.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties