28 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 10:57

PBC | Meer vitale beroepen op de weg

Persbureau Curacao Een groot aantal beroepsgroepen is gisteren door de regering toegevoegd aan de lijst van vitale beroepen en functies. Daardoor kunnen zij een ontheffing aanvragen om overdag...

PBC | Auteur Loekie Morales te zien in Curaçao Storybook

Persbureau Curacao De bibliotheek van Curaçao heeft een verhaal van kinderauteur Loekie Morales geselecteerd voor haar opname in haar 2021 verhalenboek. Morales woont in Sint Maarten. Het thema van...

ParadiseFM | “Cellencomplex Barber leeg vanwege coronauitbraak”

Het cellencomplex op Barber zou momenteel leeg staan vanwege een coronauitbraak een paar maanden geleden. Dat schrijft de extra op basis van bronnen. Een aantal gevangenen zou...

ParadiseFM | Kritiek op uitzondering versoepeling VSBO-eindexamen

Het is onterecht dat het VSBO niet is meegenomen in de versoepeling rondom het eindexamen dit jaar. Dat zegt oud-onderwijsinspecteur Hein van Maarschalkerwaart op Paradise FM. Eerder...

ParadiseFM | Zeven covidpatienten minder in CMC

Een coronapatient is gisteren overleden aan de gevolgen van de ziekte. slachtoffer nummer 95. Mede daardoor daalde het totaal aantal covid-patienten in het CMC van 89 naar...

DolfijnFM | Forensys denkt dat bij 1 procent van de verkeersongelukken sprake is van alcohol

Forensys denkt dat bij 1 procent van de verkeersongelukken op Curaçao sprake is van alcohol. Zij komt tot dat oordeel op basis van eigen waarneming. De politie is...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoSehos wil druktank kopen

Sehos wil druktank kopen

druktank-08082012WILLEMSTAD — Het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) heeft The Medical Center of Curaçao twee opties gegeven: of het ziekenhuis neemt de druktank over of The Medical Center gebruikt het apparaat op zijn eigen lokaliteiten in het WTC. Dat zegt Sehos bestuursvoorzitter Javier Hernandez aan de Amigoe.
Foto | Archief KKC

De brief is onlangs naar The Medical Center of Curaçao verstuurd. Het Sehos heeft daarom nog geen antwoord gekregen, zegt Hernandez.

“De druktank is een hete aardappel die opgelost moet worden”

, aldus de bestuursvoorzitter.

“Het ziekenhuis bevindt zich in een vervelende situatie. We willen uit de impasse komen.”

Het ziekenhuis wil met gelden van de overheidsstichting, die medische apparatuur voor het ziekenhuis koopt de druktank, ook wel hyperbare kamer genoemd, overnemen.
Volgens Hernandez is het onbekend hoeveel de druktank waard is.
Daarvoor moet het ziekenhuis nog met de eigenaar om de tafel zitten.
Ook met de overheid moet hierover gesproken worden.

Huidig minister van Gezondheid Ben Whiteman zei in zijn functie als inspecteur- generaal voor de Volksgezondheid dat de druktank de verantwoordelijkheid van het ziekenhuis is omdat het op hun terrein staat.
Volgens Hernandez is dit de wereld op zijn kop omdat de druktank niet van het hospitaal is. Het ziekenhuis heeft eerder voorgesteld om de druktank voor het symbolische bedrag van 1 gulden over te nemen.
Daar kon oud-minister van Gezondheid Jacinta Scoop-Constancia (MFK) niet mee akkoord gaan.
Zij vreesde dat het apparaat mogelijk door de schuldeisers van het ziekenhuis in beslag kon worden genomen.
Ook investeerde de overheid 300.000 gulden in de faciliteit voor de druktank op het Sehosterrein.
Onder het bewind van de MFK-minister is het probleem nooit opgelost.

Duiktoerisme Volgens Hernandez krijgt het ziekenhuis vaak vragen over de ‘druktank-saga’.

“Toeristenorganisaties, maar ook consulaten willen weten of het veilig is om Curaçao als duikbestemming aan te prijzen. Zonder een werkende druktank kun je niet garanderen dat het veilig is om hier te duiken. We hebben als algemeen ziekenhuis de verplichting om duiktoeristen met verschijnselen van de decompressieziekte te helpen. De behandeling van andere aandoeningen zoals huidwonden bij diabetici komt daarna”

, aldus Hernandez.

Cadeau
De druktank was aanvankelijk een gift van Venezuela, zo werd door oud-premier Gerrit Schotte (MFK) en Scoop- Constancia (MFK) verteld.
Vervolgens bleek het om een initiatief van vier Venezolaanse particuliere investeerders te gaan die het apparaat wilden exploiteren onder de verantwoordelijkheid van het Sehos.
Onder het zorgcontract van het ziekenhuis zouden zij het geld opstrijken van de behandelingen voor duikongevallen en huidwonden.
Het Sehos weigerde aan deze constructie mee te werken.

Des te meer omdat de Venezolaanse medisch specialisten onder toezicht van een in Curaçao ingeschreven specialist moesten werken.
Scoop-Constancia’s opvolger, Stanley Bodok, heeft geprobeerd de scheve situatie recht te trekken.
Hij wilde de wettelijke financieringsconstructie voor zorginstellingen volgen.
Zorgverzekeraars betalen slechts voor de diensten van door de overheid erkende medische instellingen die zelfstandig opereren.
Dat was niet het geval bij The Medical Center of Curaçao.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties