27 C
Willemstad
• zaterdag 4 december 2021 04:13

Laatste reacties

- Advertentie -

Sehos wil druktank kopen

druktank-08082012WILLEMSTAD — Het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) heeft The Medical Center of Curaçao twee opties gegeven: of het ziekenhuis neemt de druktank over of The Medical Center gebruikt het apparaat op zijn eigen lokaliteiten in het WTC. Dat zegt Sehos bestuursvoorzitter Javier Hernandez aan de Amigoe.
Foto | Archief KKC

De brief is onlangs naar The Medical Center of Curaçao verstuurd. Het Sehos heeft daarom nog geen antwoord gekregen, zegt Hernandez.

“De druktank is een hete aardappel die opgelost moet worden”

, aldus de bestuursvoorzitter.

“Het ziekenhuis bevindt zich in een vervelende situatie. We willen uit de impasse komen.”

Het ziekenhuis wil met gelden van de overheidsstichting, die medische apparatuur voor het ziekenhuis koopt de druktank, ook wel hyperbare kamer genoemd, overnemen.
Volgens Hernandez is het onbekend hoeveel de druktank waard is.
Daarvoor moet het ziekenhuis nog met de eigenaar om de tafel zitten.
Ook met de overheid moet hierover gesproken worden.

- Advertentie -

Huidig minister van Gezondheid Ben Whiteman zei in zijn functie als inspecteur- generaal voor de Volksgezondheid dat de druktank de verantwoordelijkheid van het ziekenhuis is omdat het op hun terrein staat.
Volgens Hernandez is dit de wereld op zijn kop omdat de druktank niet van het hospitaal is. Het ziekenhuis heeft eerder voorgesteld om de druktank voor het symbolische bedrag van 1 gulden over te nemen.
Daar kon oud-minister van Gezondheid Jacinta Scoop-Constancia (MFK) niet mee akkoord gaan.
Zij vreesde dat het apparaat mogelijk door de schuldeisers van het ziekenhuis in beslag kon worden genomen.
Ook investeerde de overheid 300.000 gulden in de faciliteit voor de druktank op het Sehosterrein.
Onder het bewind van de MFK-minister is het probleem nooit opgelost.

Duiktoerisme Volgens Hernandez krijgt het ziekenhuis vaak vragen over de ‘druktank-saga’.

“Toeristenorganisaties, maar ook consulaten willen weten of het veilig is om Curaçao als duikbestemming aan te prijzen. Zonder een werkende druktank kun je niet garanderen dat het veilig is om hier te duiken. We hebben als algemeen ziekenhuis de verplichting om duiktoeristen met verschijnselen van de decompressieziekte te helpen. De behandeling van andere aandoeningen zoals huidwonden bij diabetici komt daarna”

, aldus Hernandez.

Cadeau
De druktank was aanvankelijk een gift van Venezuela, zo werd door oud-premier Gerrit Schotte (MFK) en Scoop- Constancia (MFK) verteld.
Vervolgens bleek het om een initiatief van vier Venezolaanse particuliere investeerders te gaan die het apparaat wilden exploiteren onder de verantwoordelijkheid van het Sehos.
Onder het zorgcontract van het ziekenhuis zouden zij het geld opstrijken van de behandelingen voor duikongevallen en huidwonden.
Het Sehos weigerde aan deze constructie mee te werken.

- Advertisement -

Des te meer omdat de Venezolaanse medisch specialisten onder toezicht van een in Curaçao ingeschreven specialist moesten werken.
Scoop-Constancia’s opvolger, Stanley Bodok, heeft geprobeerd de scheve situatie recht te trekken.
Hij wilde de wettelijke financieringsconstructie voor zorginstellingen volgen.
Zorgverzekeraars betalen slechts voor de diensten van door de overheid erkende medische instellingen die zelfstandig opereren.
Dat was niet het geval bij The Medical Center of Curaçao.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...

PBC | Windsurfer Badloe grijpt naast mondiale onderscheiding

Persbureau Curacao Windsurfer Kiran Badloe krijgt geen mondiale onderscheiding van de internationale zeilbond, World Sailing. Bij de mannen heeft nog nooit iemand met de Nederlandse nationaliteit deze onderscheiding...
- Advertentie -