26 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 06:45

ParadiseFM | Luigi Faneyte verlaat Kumun

Luigi Faneyte heeft vandaag laten weten dat hij is opgestapt als voorman van de partij Kumun. Hij bedankt alle 1595 mensen die op 19 maart op Kumun hebben...

ParadiseFM | ‘Vaxications’ nieuwe trend

Niet alleen Curaçao, maar ook veel andere eilanden zijn aan het nadenken over een manier om het toerisme weer op gang te krijgen zodra het vaccinatiedoel bereikt...

DH | Court rules against Alegria, denies long-lease and water rights

PHILIPSBURG--The Administrative Court on Monday came to a different conclusion than the Court of First Instance in September 2020, ruling in favour of Country St. Maarten in...

Ingezonden | Hartverscheurend!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Verlenging avondklok op Bonaire

Den Haag - De naleving van de avondklok is op Bonaire goed. Bovendien blijkt de maatregel een effectief middel tegen verspreiding van het coronavirus. Daarom krijgt gezaghebber...

AntilliaansDagblad | Ziekenhuis Aruba bereikt grens capaciteit

Oranjestad - Het Hospital Horacio Oduber begint aan de grenzen van zijn capaciteit te komen. ,,De druk is bij ons erg hoog”, vertelde directeur Jacco Vroegop aan...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoSehos uitbouwen veel goedkoper

Sehos uitbouwen veel goedkoper

Amstelterrein 47 miljoen gulden duurder

Jopie HartWILLEMSTAD — De actiegroep ‘Hospital den Otrobanda’ heeft tijdens een informatiebijeenkomst afgelopen donderdag uitgebreid uit de doeken gedaan waarom het nieuwe ziekenhuis vooral in Otrobanda moet blijven.

Het aanzienlijk lagere kostenplaatje van verbouwen/ uitbouwen van het bestaande ziekenhuis op de bestaande locatie ten opzichte van nieuwbouw op het Amstelterrein of in Zaquito vormt de belangrijkste reden om het ziekenhuis te houden waar het is.
In een vergelijking, ondersteund door een Powerpoint-presentatie inclusief een stap-voorstap- ontwerpplan, werden de pro’s en con’s tegenover elkaar gezet.

De actiegroep, die al langer aangeeft dat het ziekenhuis gewoon in Otrobanda moet blijven, deed een poging opnieuw de aandacht te vestigen op de problematiek van het kiezen voor een al dan niet nieuwe locatie voor het nieuwe ziekenhuis.
Volgens de actiegroep zal het aanpassen en uitbouwen van het Sehos op korte termijn én op de lange termijn voor alle partijen gunstiger zijn.

“In 48 maanden kan het ziekenhuis opgetrokken worden tot een goed functionerend algemeen ziekenhuis.
De eerste aanpassingen kunnen al na vier maanden gedaan zijn.
En wanneer we naar de factoren kijken die gewogen dienen te worden bij de keuze van een locatie is het helemaal logisch om het ziekenhuis te te laten waar het is.”

De belangrijkste factoren werden in de presentatie gevangen in verschillende vragen en afgewogen tegenover de andere mogelijkheden.

  • Is er genoeg ruimte voor nu en de toekomst?
  • Is de afstand die een patiënt moet afleggen om er te komen redelijk?
  • Hoe bereikbaar moet een locatie zijn voor openbaar vervoer, automobilisten en ambulanceverkeer?
  • Wat is de economische impact?
  • Hoe zit het met de energietoevoer en de infrastructuur?
  • Wat is betaalbaar en financierbaar en welke locatie levert de snelste en beste oplossing?

Volgens de berekeningen van de actiegroep ‘Otrobanda’ zou het 47 miljoen meer gaan kosten wanneer er gekozen wordt voor een nieuw te bouwen ziekenhuis op het Amstelterrein, kosten die volgens de presentatie vooral gelegen zijn in de nieuwbouw en het klaarmaken van het terrein.

“Kosten die niet gemaakt hoeven te worden.”

Bovendien, zo geeft de actiegroep aan, heeft het plan dat zij presenteerden ook rekening gehouden met de continuïteit van de zorg tijdens de verbouwing van het bestaande ziekenhuis.

“Dat geeft de minste overlast voor iedereen. De zorg kan doorlopen, de patiënten worden geholpen en de artsen kunnen hun werk blijven doen.”

De actiegroep presenteerde afgelopen donderdag ook de ontwerpen voor het nieuwe ziekenhuis zoals zij dat voor ogen heeft.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties