28 C
Willemstad
• donderdag 29 september 2022

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...
- Advertentie -

Nu.cw | Vluchten gecanceld wegens orkaan Ian

Luchthavens en vliegtuigmaatschappijen annuleren vluchten vanwege orkaan Ian. Onder andere luchthaven van Aruba en American Airlines annuleren vluchten naar Florida en de westelijke Caribische luchthavens. American Airlines...

RO | Ruim 33 miljoen euro voor duurzame elektriciteit Caribisch Nederland

Het kabinet stelt 33,6 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde overstap op duurzame elektriciteit in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarmee wordt binnen 3 jaar gemiddeld zo’n...

RTL | Van alle Nederlandse gemeenten zal Bonaire als eerste onderlopen

Welk stukje Nederland zal het eerst in zee verdwijnen door de stijgende zeespiegel? Het antwoord is niet één of andere laaggelegen polder, maar het wordt waarschijnlijk Bonaire....

Trouw | Nederland doet te weinig om Bonaire te beschermen tegen bedreiging klimaatverandering

Maarten van Gestel Het zuiden van het eiland Bonaire kan onder water komen te staan, en inwoners lopen steeds meer gevaar door orkanen. Maar de Nederlandse overheid doet...

Sehos uitbouwen veel goedkoper

Amstelterrein 47 miljoen gulden duurder

Jopie HartWILLEMSTAD — De actiegroep ‘Hospital den Otrobanda’ heeft tijdens een informatiebijeenkomst afgelopen donderdag uitgebreid uit de doeken gedaan waarom het nieuwe ziekenhuis vooral in Otrobanda moet blijven.

Het aanzienlijk lagere kostenplaatje van verbouwen/ uitbouwen van het bestaande ziekenhuis op de bestaande locatie ten opzichte van nieuwbouw op het Amstelterrein of in Zaquito vormt de belangrijkste reden om het ziekenhuis te houden waar het is.
In een vergelijking, ondersteund door een Powerpoint-presentatie inclusief een stap-voorstap- ontwerpplan, werden de pro’s en con’s tegenover elkaar gezet.

De actiegroep, die al langer aangeeft dat het ziekenhuis gewoon in Otrobanda moet blijven, deed een poging opnieuw de aandacht te vestigen op de problematiek van het kiezen voor een al dan niet nieuwe locatie voor het nieuwe ziekenhuis.
Volgens de actiegroep zal het aanpassen en uitbouwen van het Sehos op korte termijn én op de lange termijn voor alle partijen gunstiger zijn.

“In 48 maanden kan het ziekenhuis opgetrokken worden tot een goed functionerend algemeen ziekenhuis.
De eerste aanpassingen kunnen al na vier maanden gedaan zijn.
En wanneer we naar de factoren kijken die gewogen dienen te worden bij de keuze van een locatie is het helemaal logisch om het ziekenhuis te te laten waar het is.”

De belangrijkste factoren werden in de presentatie gevangen in verschillende vragen en afgewogen tegenover de andere mogelijkheden.

  • Is er genoeg ruimte voor nu en de toekomst?
  • Is de afstand die een patiënt moet afleggen om er te komen redelijk?
  • Hoe bereikbaar moet een locatie zijn voor openbaar vervoer, automobilisten en ambulanceverkeer?
  • Wat is de economische impact?
  • Hoe zit het met de energietoevoer en de infrastructuur?
  • Wat is betaalbaar en financierbaar en welke locatie levert de snelste en beste oplossing?

Volgens de berekeningen van de actiegroep ‘Otrobanda’ zou het 47 miljoen meer gaan kosten wanneer er gekozen wordt voor een nieuw te bouwen ziekenhuis op het Amstelterrein, kosten die volgens de presentatie vooral gelegen zijn in de nieuwbouw en het klaarmaken van het terrein.

“Kosten die niet gemaakt hoeven te worden.”

Bovendien, zo geeft de actiegroep aan, heeft het plan dat zij presenteerden ook rekening gehouden met de continuïteit van de zorg tijdens de verbouwing van het bestaande ziekenhuis.

“Dat geeft de minste overlast voor iedereen. De zorg kan doorlopen, de patiënten worden geholpen en de artsen kunnen hun werk blijven doen.”

De actiegroep presenteerde afgelopen donderdag ook de ontwerpen voor het nieuwe ziekenhuis zoals zij dat voor ogen heeft.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -