27 C
Willemstad
• maandag 4 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Schuld Taams loopt op tot 15 miljoen

Willemstad – De financiële problemen bij Kliniek Dr. J. Taams, waarover deze krant
medio september berichtte, lijken ernstiger dan eerder werd aangenomen.

- Advertentie -

taamsDe directie erkent dat er zorgen zijn, maar geeft aan dat er afspraken zijn over oplossingen die de kliniek snel in staat moeten stellen haar schulden in te lossen.

,,Overigens bestonden de diverse achterstanden reeds bij de overname”

, zegt directeur Earl Esseboom, die met een groep de kliniek in oktober 2009 kocht.
De schulden aan leveranciers zouden tot voor kort zijn opgelopen tot zo’n 5 miljoen gulden.
De niet afgedragen loonbelasting en sociale premies van personeel zou nog eens zo’n 5 miljoen bedragen.
Er zou 1 miljoen aan pensioenpremies van werknemers niet zijn afgedragen aan de commerciële verzekeraars Ennia en Fatum.
De directie erkent de achterstand, maar spreekt zelf van ‘een regeling’; met zowel de fiscus als voor de pensioenpremies.
Daarnaast zijn er schulden aan Korpodeko, financier Orco Bank en Sociale Verzekeringsbank SVB.
In totaal 15 miljoen schuld tegenover een omzet van ongeveer 15 tot 17 miljoen op jaarbasis.
De Papiamentstalige middagkrant Nobo berichtte er zaterdag over en zegt zich te baseren op een schrijven van een van de voormalige eigenaren aan de directie.

Vier jaar geleden verkochten de erven van oprichter wijlen dokter Jan Taams de kliniek aan de lokale medisch specialisten Arthur Liqui Lung en Earl Esseboom en de Nederlandse investeerder Jan van de Enden.
Laatstgenoemde zit er naar verluidt niet meer bij.
Ook een andere, Curaçaose, aandeelhouder met een kleiner belang, is al eerder uitgetreden. Directeur Esseboom gaf in september tegenover het Antilliaans Dagblad aan dat het inderdaad ‘hangen en wurgen’ is en dat – om het hoofd te bieden aan de problemen – financieel expert Dieudonné ‘Neetje’ van der Veen is aangetrokken als financieel directeur.
Esseboom verklaarde dat de huidige, te lage, tarieven de oorzaak zijn.
Deze tarieven waren ook al van toepassing vóór de overname in oktober 2009 en toen wist de kliniek wél winst te maken.
Volgens het schrijven van een van de voormalige eigenaren van Taams is de reden van de financiële problemen ‘wanbeleid’.
Maar ook zou de kliniek kampen met het wegvloeien van gelden naar de eigen praktijken van de directieleden; daarvoor zouden het Taams-gebouw en het Taamspersoneel worden ingezet, maar hiervoor onvoldoende worden vergoed.
Kortom, aldus het verwijt, de kosten zijn voor de kliniek en de opbrengsten voor de eigen praktijken. Volgens de directie is ‘eerder het omgekeerde’ het geval ‘ter ondersteuning van de kliniek tot wij rond zijn met de overheid’.

,,Het is natuurlijk een kwalijke zaak dat de was van Taams op deze manier naar buiten gebracht wordt. Van wederhoor was geen sprake”

, zegt Esseboom over de publicatie in Nobo afgelopen weekeinde.

,,Kliniek Dr. J. Taams heeft haar financiële uitdagingen, zoals meerdere bedrijven die hebben. Het heeft even geduurd om de financiële administratie zo op orde te krijgen dat we voldoende inzicht kregen in de Taams-financiën van het verleden, die bij overname op zijn zachtst gezegd zeer onduidelijk waren met heel veel lijken in de kast.

Traject tarieven lange weg
Na analyse blijkt de oplossing gelegen te zijn in het aanpassen van tarieven die ver onder de kostprijs zijn.

Een voorbeeld is een catarract-operatie, waarvoor Taams steeds 540 gulden bijlegt.”

Het tarieventraject is echter een lange weg.
Om die reden is er ondertussen samenspraak geweest tussen de kliniek en de diverse betrokken ministeries (Gezondheid, Economische Ontwikkeling, Financiën en de SVB) en zijn er volgens Esseboom ‘afspraken gemaakt die de toekomst van de kliniek verzekeren’.

,,Er is duidelijk uitgesproken dat Kliniek Dr. J. Taams onderdeel zal blijven uitmaken van het zorgbestel voor de toekomst.”

Reden waarom er een commissie is opgericht, vervolgt directeur Esseboom, is om bestaande issues die de omzetten van de kliniek drukken voortvarend aan te pakken.

,,De kliniek zal dan op korte termijn in staat zijn haar schulden in te lossen. De continuïteit van de zorg is prioriteit nummer één en is nimmer in gevaar geweest dankzij de hulp van de diverse ministeries.”

De genoemde schuldbedragen, zegt de directie tot slot, zijn voor de verantwoordelijkheid van ‘de informant’.

Taams Kliniek in beeld

Bij Taams werken circa 196 personeelsleden en er zijn zo ’n 40 specialisten verbonden aan de kliniek. Het ‘familiebedrijf’ maakte in de jaren voor de overname in 2009 een winst van zo’n één miljoen per jaar, zo was berekend door Pricewaterhouse- Coopers (PwC). Er werd altijd op de kleintjes gelet. Maar in verband met de overname – en aandelentransacties – werd een aanzienlijke lening aangegaan bij onder andere Orco, met forse rentelasten en aflossingsverplichtingen tot gevolg. Er werd geïnvesteerd in nieuwbouw en er kwamen medewerkers bij. Een paar maanden geleden werd Van der Veen aan de directie toegevoegd als financieel directeur. Afgelopen week adverteerde Taams in de dagbladen waarbij wordt gezocht naar een manager financiën die het management en het bestuur moet adviseren. Hij of zij is verantwoordelijk voor onder andere het regisseren van het begrotingsproces, de periodieke rapportages, het opstellen van de jaarrekening en het jaarverslag. Kliniek Dr. J. Taams heeft de beschikking over 52 bedden, een medium care unit met drie bedden, drie operatiekamers, een laboratorium, een hart- en longfunctie onderzoekafdeling, een moderne radiologieafdeling en een geavanceerd slaapcentrum.

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | KLM vraagt klanten die maandag vliegen om niet met de auto naar Schiphol te komen

Persbureau Curacao SCHIPHOL – Reizigers die morgen, maandag 4 juli met een KLM-vlucht vanaf Schiphol vertrekken doen er verstandig aan niet met de auto naar de luchthaven te...

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...
- Advertentie -
- Advertentie -