30 C
Willemstad
• donderdag 29 februari 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Schuld Cadivi 50 tot 70 mln.

HomeMediaSchuld Cadivi 50 tot 70 mln.

Insel Air en Tiara op lijstje schuldbedragen deviezencommissie Venezuela

cadiviWillemstad – Insel Air moet volgens een recentelijk in de Venezolaanse media verschenen overzicht per 22 oktober van de deviezenregelaar Cadivi in Venezuela nog 49,8 miljoen dollar ontvangen.

Advertentie

El Mundo becijferde dat Cadivi nog voor alles bij elkaar 2.356 miljoen dollar (ruim 2 miljard dollar) moet afrekenen met buitenlandse luchtvaartmaatschappijen.
Eerder, begin deze maand, berichtte het Antilliaans Dagblad dat Venezuela tien maanden achterloopt met de betaling en afrekening in dollars van de door het Curaçao vliegbedrijf Insel Air verkochte tickets.
Uit het overzicht ‘Deuda en dólares que mantiene Cadivi con lineas aéreas al 22 de octobre de 2013’ (schulden in dollars die Cadivi per 22 oktober heeft bij luchtvaartbedrijven) blijkt dat bijvoorbeeld het Arubaanse Tiara Air nog ruim 23,3 miljoen dollar moet krijgen van Cadivi.
Ook DAE, het mede in verband met de Cadivi-schulden eind augustus in staat van faillissement verklaarde Dutch Antilles Express, staat nog in de Cadivi- boeken, namelijk voor 14,4 miljoen dollar. Het valt op dat DAE volgens het overzicht geregistreerd is als maatschappij van Nederland (‘Paises Bajos’).
Insel Air-directielid Edward Heerenveen verklaart dat het door Insel te vorderen bedrag in Venezuela vanaf januari tot en met heden zou zijn opgelopen tot wel 69 miljoen dollar.
Toch heeft de maatschappij goede hoop dat er op korte termijn wat ‘loskomt’.

,,Inkomsten die behaald worden op andere routes moeten de uitgaven voor het vliegen op de Venezolaanse bestemmingen tijdelijk opvangen”, zegt Heerenveen.

Dat ‘tijdelijk’ duurt erg lang, namelijk al bijna elf maanden.
Dat houdt geen enkele onderneming lang vol.
Insel vliegt op vijf bestemmingen in buurland Venezuela: naast hoofdstad Caracas (luchthaven Maiquetía) zijn dat Valencia, Maracaibo, Barquisimeto en Punto Fijo.
In plaats van met de grotere MD-vliegtuigen wordt steeds vaker de Fokker 50 ingezet met een stuk minder stoelen.
Ook heeft Insel Air besloten om minder frequent te vliegen op Venezolaanse steden en juist meer op andere routes, zoals Paramaribo in Suriname en in de toekomst op Havana in Cuba, Georgetown in (voormalig Brits) Guyana en Quito in Ecuador.
Daarmee worden de substantiële risico’s verspreid.

Valutacrisis in Venezuela
Venezuela kampt duidelijk en al langer een aanzienlijke valutacrisis.
Deze krijgt de laatste tijd ook nadrukkelijker de aandacht in de Venezolaanse media.
Daarbij ligt Cadivi, de Comisión de Administración de Divisas, zwaar onder vuur.
De schulden stapelen zich op.
Het gat tussen de officiële wisselkoers (6,3 bolivars voor een dollar) en de koers op de zwarte of parallelmarkt (tussen de 50 en zelfs 70 bolivars) loopt steeds verder op, alsmede de inflatie in dit land.
Venezuela, dat rijk is aan allerlei grondstoffen en voorheen aan land- en tuinbouw en veel veeteelt, moet zelf steeds meer importeren.
Dat alles gebeurt feitelijk in toenemende mate met de petrodollars uit de olie-industrie.
De eigen bevolking – rijk en arm – doet alles om aan de felbegeerde en meer waardevaste dollars te komen.
cadivi-largeDe regering van president Nicolás Maduro, die als vertrouweling van de voormalige president Hugo Chávez na diens overlijden bij de verkiezingen het vertrouwen kreeg, doet er alles aan om de dollars in huis te houden.
Cadivi speelt daarin een instrumentele rol.
Luchtvaartmaatschappijen die nog zoveel tegoed hebben van Cadivi zitten met een dilemma: enerzijds zijn de vluchten van en naar Venezuela tot de laatste stoel vol, anderzijds zijn ze langzamerhand hun geld niet zeker.
Tiara Air van Aruba kreeg tijdelijke noodhulp; deze relatief kleine maatschappij is voor 70 tot 80 procent afhankelijk van het Venezolaanse verkeer en heeft niet veel uitwijkmogelijkheden naar andere bestemmingen in de regio.
De laatste keer dat Insel Air betaald kreeg van Cadivi in Caracas was eind 2012.
Dit heeft enorme gevolgen voor de financiën en in het bijzonder de cashflow van de vliegonderneming.
Met de honderden miljoenen bolivars die Insel tegoed heeft kan de Curaçaose maatschappij zelf niet aan de verplichtingen aan crediteuren voldoen.
Op het lijstje van Cadivi staat

  • American Airlines als grootste schuldeiser bovenaan met 525 miljoen nog te ontvangen gelden.
  • Copa uit Panama volgt met 370 miljoen dollar.
  • Het Duitse Lufthansa krijgt nog 193,6 miljoen.
  • En Société Air France 178,4 miljoen.

Zo gaat het lijstje door tot aan het ‘bevriende’ Cubana de Aviacion dat nog ruim 6 ton dollar moet krijgen.
Opvallend is ook nog de ‘Arubaanse Luchtvaart Maatschappij’ die nog wacht op 3,9 miljoen dollar van Cadivi.
Dat was de stand per 22 oktober.

Advertentie

To Top

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties