31 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 12:28

Laatste reacties

- Advertentie -

Schotte tijdelijk aftreden

Meerderheid Staten voor tijdelijk aftreden om status ‘verdachte’

schotte12112013Willemstad – Een meerderheid in de Staten is van mening dat collega-Statenlid Gerrit Schotte (MFK) de eer aan zichzelf moet houden en tijdelijk moet aftreden zolang hij verdachte is.

Advertentie

- Advertentie -

Zowel de fracties van Pueblo Soberano (5), PAIS (4) en PAR (2) als onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang en MANStatenlid Hensley Koeiman geven aan dat het moreel gezien wenselijk zou zijn als Schotte niet in de Staten verschijnt zolang het onderzoek loopt.
Een meerderheid van 13 Statenleden dus.

Alleen MAN-Statenlid Cooper laat desgevraagd weten dat Schotte niet tijdelijk het veld hoeft te ruimen, waarmee hij afwijkt van het standpunt van zijn partijleider Koeiman.

Eerder liet de MFKfractie (5) al weten dat hun partijleider gewoon zijn Statenzetel mag behouden.
PNP-Statenlid Humphrey Davelaar en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

,,Het is een heel gevoelige vraag, onze wetten zeggen daar niets over. Wij als partido MAN zeggen toch tijdelijk terugtreden tot de zaak is uitgezocht. Voor de democratie zou ik me voorlopig terugtrekken, maar dat is een persoonlijk besluit

- Advertisement -

, aldus Koeiman, terwijl zijn partijgenoot Cooper stelt dat Schotte ‘absoluut niet’ hoeft af te treden.

,,Pas als je door een rechter veroordeeld bent moet je weg, niet als je verdachte bent. Iedereen kan nu zomaar een verdachte worden, ik heb geen vertrouwen meer in het Openbaar Ministerie dat we hier hebben op Curaçao.
Het is een politiek instrument geworden.
Schotte moet blijven, het OM kan nooit hoger zijn dan het volk. En het volk heeft meneer Schotte vijf zetels gegeven.”

De PAIS-fractie noemt het aanblijven van Schotte ‘een grote schande’.

,,Dat zo iemand nog steeds in de Staten zit, hij is verdachte van georganiseerde misdaad. We gaan binnenkort het een en ander bespreken binnen de coalitie, want er zijn geen regels.
Onze voorvaderen hebben dit nooit kunnen voorspellen. Dit is voor ons zeker nog een goede reden waarom bepaalde regelgeving herzien moet worden. Het is een klap in het gezicht van de democratie”, aldus fractieleider Alex Rosaria.

Coalitiepartij Pueblo Soberano zit op één lijn met PAIS.

,,Schotte hoeft volgens de wet niet af te treden, maar er zijn ook morele kanten aan dit verhaal. Als we die bekijken, moet hij gewoon aftreden en wachten tot de zaak voorkomt. Als hij onschuldig blijkt, kan hij terugkomen”, aldus fractieleider Melvin Cijntje.

PAR-Statenleden Armin Konket en Zita Jesus-Leito benadrukken dat Schotte volgens de wet gewoon mag blijven zitten, maar dat als zij voor de keuze zouden staan dat zij wel tijdelijk afstand zouden doen van hun zetel.

,,Het is een goed signaal naar de bevolking toe dat de standaarden hooggehouden moeten worden”, aldus Jesus- Leito.

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang stelt: ,,Het argument dat het wettelijk niet verplicht is om tijdelijk op te stappen, is nonsens.
Staatsrecht is voor het grootste gedeelte niet geschreven, het gaat om gewoonte en fatsoen. Als iemand verdachte is, moet hij terugtreden. Uit respect voor zijn collega’s van de partij, want nu trekt hij hen mee in deze hele zaak.”

bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

To Top

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -