29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

Schotte dient officieel ontslag in

HomeMediaSchotte dient officieel ontslag in

WILLEMSTAD — Premier Gerrit Schotte heeft vanochtend het ontslag van zijn kabinet bij gouverneur Frits Goedgedrag ingediend. Met zijn besluit komt er een einde aan de onzekerheid en onduidelijkheid binnen de lokale politiek, sinds MAN-lid Eugene Cleopa afgelopen zondag zijn steun aan de coalitie van MFK, PS en MAN introk en het kabinet viel.

Schotte vanochtend bij het verlaten van het paleis van de gouverneur.

Met het intrekken van de steun door Cleopa kon het kabinet op maar tien van de eenentwintig leden van de Staten rekenen. Maar Schotte bood het ontslag van zijn kabinet toen niet aan, maar verstuurde een persbericht waarin hij aangaf dat het parlement zich moest uitspreken over de vraag of de regering nog op voldoende steun kon rekenen.

Gisteren was het de fractievoorzitter van de MFK – Dean Rozier – die zijn steun introk, waardoor het kabinet maar op negen van de eenentwintig Statenleden kon rekenen.
Hierna was het gauw gedaan met het eerste kabinet van het land Curaçao.

De eerste regering trad aan op 10-10-‘10, de start van het nieuwe land Curaçao. De coalitie van MFK, PS en MAN ontstond na de verkiezingen van 27 augustus 2010.
De PAR was weliswaar de grootste fractie met acht zetels in de laatste Eilandsraad van Curaçao, wat later de eerste Staten van Curaçao zou worden, maar de gele fractie werd samen met de FOL en PNP (ieder goed voor één zetel, red.) tot de oppositiebanken veroordeeld.

De MFK met vijf zetels, de PS met vier en de MAN met haar twee parlementsleden gingen een samenwerking aan en vormden een coalitie, die steunde op een minieme meerderheid van elf van de eenentwintig Statenleden.
De coalitie wist uiteindelijk niet eens twee jaar aan de macht te blijven. Het kabinet had grootse plannen op het gebied van fiscale hervorming, de herinrichting van de gezondheidszorg en het pensioenstelsel, implementatie van alternatieve energiebronnen, de introductie van gratis onderwijs en het omverwerpen van de bestaande gezagsorde.
Maar deze plannen zijn niet echt van de grond gekomen. Opvallend was ook het grote aantal nieuwe gezichten in het kabinet.

Vooral door de PS werden tal van ministers vervangen:
* Norman Girigorie,
* René Rosalia,
* Lia Willems-Martina en
* Lionel Jansen kwamen en gingen.

Naast deze nieuwe gezichten kenmerkte het kabinet- Schotte zich ook door tal van conflicten, met de directeuren van overheids-nv’s, de sociale partners, sociale groeperingen en andere partners in het Koninkrijk.
Wat het kabinet uiteindelijk de kop kostte, waren vooral de financiële problemen van het eiland, de aanwijzing van de Rijksministerraad om de begroting onder controle te krijgen en de interne verhoudingen binnen de coalitie. De twijfels over de integriteit van het kabinet en verschillende leden, waaronder Schotte zelf en de ministers:
* Charles Cooper,
* George Jamaloodin,
* Abdul Nasser El Hakim en J
* acinta Scoop- Constancia,
bleven de coalitie gedurende de gehele zittingsperiode achtervolgen. Dit was te danken aan de perikelen rond de Veiligheidsdienst Curaçao, die uiteindelijk leidden tot het onder curatele stellen van deze dienst.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties