26 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 07:36

Laatste reacties

- Advertentie -

Schotte dient officieel ontslag in

WILLEMSTAD — Premier Gerrit Schotte heeft vanochtend het ontslag van zijn kabinet bij gouverneur Frits Goedgedrag ingediend. Met zijn besluit komt er een einde aan de onzekerheid en onduidelijkheid binnen de lokale politiek, sinds MAN-lid Eugene Cleopa afgelopen zondag zijn steun aan de coalitie van MFK, PS en MAN introk en het kabinet viel.

Schotte vanochtend bij het verlaten van het paleis van de gouverneur.

Met het intrekken van de steun door Cleopa kon het kabinet op maar tien van de eenentwintig leden van de Staten rekenen. Maar Schotte bood het ontslag van zijn kabinet toen niet aan, maar verstuurde een persbericht waarin hij aangaf dat het parlement zich moest uitspreken over de vraag of de regering nog op voldoende steun kon rekenen.

Gisteren was het de fractievoorzitter van de MFK – Dean Rozier – die zijn steun introk, waardoor het kabinet maar op negen van de eenentwintig Statenleden kon rekenen.
Hierna was het gauw gedaan met het eerste kabinet van het land Curaçao.

- Advertentie -

De eerste regering trad aan op 10-10-‘10, de start van het nieuwe land Curaçao. De coalitie van MFK, PS en MAN ontstond na de verkiezingen van 27 augustus 2010.
De PAR was weliswaar de grootste fractie met acht zetels in de laatste Eilandsraad van Curaçao, wat later de eerste Staten van Curaçao zou worden, maar de gele fractie werd samen met de FOL en PNP (ieder goed voor één zetel, red.) tot de oppositiebanken veroordeeld.

De MFK met vijf zetels, de PS met vier en de MAN met haar twee parlementsleden gingen een samenwerking aan en vormden een coalitie, die steunde op een minieme meerderheid van elf van de eenentwintig Statenleden.
De coalitie wist uiteindelijk niet eens twee jaar aan de macht te blijven. Het kabinet had grootse plannen op het gebied van fiscale hervorming, de herinrichting van de gezondheidszorg en het pensioenstelsel, implementatie van alternatieve energiebronnen, de introductie van gratis onderwijs en het omverwerpen van de bestaande gezagsorde.
Maar deze plannen zijn niet echt van de grond gekomen. Opvallend was ook het grote aantal nieuwe gezichten in het kabinet.

Vooral door de PS werden tal van ministers vervangen:
* Norman Girigorie,
* René Rosalia,
* Lia Willems-Martina en
* Lionel Jansen kwamen en gingen.

Naast deze nieuwe gezichten kenmerkte het kabinet- Schotte zich ook door tal van conflicten, met de directeuren van overheids-nv’s, de sociale partners, sociale groeperingen en andere partners in het Koninkrijk.
Wat het kabinet uiteindelijk de kop kostte, waren vooral de financiële problemen van het eiland, de aanwijzing van de Rijksministerraad om de begroting onder controle te krijgen en de interne verhoudingen binnen de coalitie. De twijfels over de integriteit van het kabinet en verschillende leden, waaronder Schotte zelf en de ministers:
* Charles Cooper,
* George Jamaloodin,
* Abdul Nasser El Hakim en J
* acinta Scoop- Constancia,
bleven de coalitie gedurende de gehele zittingsperiode achtervolgen. Dit was te danken aan de perikelen rond de Veiligheidsdienst Curaçao, die uiteindelijk leidden tot het onder curatele stellen van deze dienst.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -