28 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Schotte: Binnen half jaar duidelijkheid Isla

HomeNieuwsSchotte: Binnen half jaar duidelijkheid Isla

WillemstadZodra het Memorandum of Understanding (MoU) met het Venezolaanse staatsoliebedrijf Petróleos de Venezuela S.A. (PdVSA) is ondertekend, zal er binnen zes maanden duidelijkheid komen over de toekomst van de Isla-raffinaderij.

Dat zegt premier Gerrit Schotte (MFK) in gesprek met deze (AD) krant. Schotte verwacht dat het MoU, die drie weken terug is geaccordeerd, binnen een maand door Venezuela wordt ondertekend.

In het Plan van Aanpak omtrent de raffinaderij, dat 30 mei is gepresenteerd, wordt modernisering als beste optie genoemd. Volgens het Nederlandse onderzoeksbureau Ecorys, dat het rapport opstelde, is voor die modernisering 3 miljard dollar nodig. Daarom moet er niet alleen met PdVSA onderhandeld worden, maar zal er ook een derde partij gevonden moeten worden.

,,Als binnen afzienbare tijd het MoU getekend wordt, dan zal er binnen zes maanden duidelijkheid zijn over wie die derde partner wordt en wat de instelling van PdVSA is”, aldus de premier.

Wanneer deze ondertekening precies zal plaatsvinden, kon de premier niet aangeven, omdat dit afhankelijk is van Venezuela. Een mogelijke samenwerking met oliegigant PetroChina behoort volgens Schotte tot de mogelijkheden.

Schotte handelt niet op basis van emotie

Hoewel het rapport van het Nederlandse onderzoeksbureau Ecorys geheim is, presenteerde de regering op 30 mei toch een samenvatting, waarin van de drie toekomstopties voor de Isla

– sluiten,

– verplaatsen

– of moderniseren –

de laatste het meest haalbaar lijkt.

,,De regering kiest nu voor het pad van modernisering. Daarmee behoudt de economie een bijdrage van ongeveer 9 procent in het Bruto Nationaal Product (BNP), blijven de arbeidsplaatsen behouden en ontvangen we 400 miljoen gulden per jaar”, aldus de premier.

Ondertussen wordt door een multidisciplinaire werkgroep voorbereidingen getroffen voor een concreet plan van aanpak van modernisering. Omdat niet zeker is dat deze ingeslagen weg zal lukken, zal de werkgroep zich ook bezighouden met het alternatief: sluiting.

Toch kijkt premier Schotte niet uit naar sluiting van de raffinaderij.

,,We hebben in 2010 een voorproefje gehad, toen de elektriciteitscentrale BOO uitviel.”

Daarmee leed Curaçao direct een verlies van ongeveer 300 miljoen gulden.

Schotte: ,,Ook bij olieraffinaderij Valero op Aruba, die nu dicht dreigt te gaan, verandert het economisch perspectief meteen.”

De oliegigant PetroChina lijkt redding te gaan bieden aan Valero. Ook voor Curaçao zou het Chinese staatsoliebedrijf uitkomst kunnen bieden, mogelijk als derde partij naast de Curaçaose regering en PdVSA.

,,Dat is een optie. PetroChina heeft een lening gedaan aan PdVSA, en moet terugbetaald worden met ruwe olie. Dit kan via Valero, maar ook de Isla is een optie.”

Concrete gesprekken hebben nog niet plaatsgevonden, aldus Schotte. Wel geeft hij aan te verwachten dat er een derde partner gevonden gaat worden die mee wil werken aan de modernisering van de Isla.

,,Gevoelsmatig. De groepen die nu interesse tonen, weten wat voor zaken er vanaf Curaçao gedaan kunnen worden. Zo is de geografische ligging in het voordeel van Curaçao, maar ook de diepzeehavens.”

Namen van bedrijven wil de premier nog niet noemen. Wel benadrukt hij dat in het geval van sluiting een ander nadeel de kop opsteekt: ,,Als je de raffinaderij sluit, moet je brandstoffen gaan inkopen, waardoor je een verhoging van 10 tot 15 procent zult krijgen.”

Tot 2019, het moment waarop het contract met PdVSA afloopt, zal dus gewerkt worden aan modernisering van de raffinaderij. Ondertussen probeert de premier de band met het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA te verbeteren. In het Memorandum van Understanding (MoU), dat zowel door de Curaçaose regering als door Venezuela is geaccordeerd, is afgesproken dat er na ondertekening binnen zes maanden duidelijkheid moet komen over de te varen koers van PdVSA. Zonder medewerking van PdVSA blijft modernisering namelijk uit.

Schotte: ,,De interesse is er. We zijn in goede dialoog met elkaar. Vergeet niet dat er onder deze regering al twee keer bezoek is geweest van vice-president van PdVSA Asdrubal Chávez.”

Mocht Curaçao er onverhoopt toch niet binnen zes maanden uitkomen met de Venezolanen, zal een ‘spatietijd’ volgen waarin naar andere partners wordt gezocht.

,,Het is niet zo dat we dan na zes maanden alsnog voor sluiting kiezen.”

Volgens de premier is er met het recente rapport van Ecorys meer druk uit te oefenen op Venezuela. Bovendien moeten vanaf 2014 de kwaliteitsnormen omhoog om er zeker van te zijn dat de internationale markt het Curaçaose product zal blijven afnemen. Er ligt al zeven jaar een projectplan op tafel bij PdVSA, aldus Schotte, dus de Venezolanen zijn zich er wel degelijk van bewust dat er in de raffinaderij geïnvesteerd zal moeten worden.

,, PdVSA gaat mee met de trend, zij zorgen dat technologie up to date zal worden. Maar een investering van drie miljard, zoals nodig is voor de gehele modernisering, zal het bedrijf nooit doen in een raffinaderij die ze leasen. Daarom is een derde partner vereist.”

Hoewel de premier aangeeft zich niet te laten leiden door emoties, zegt hij wel begrip te hebben voor de kritische geluiden uit de Tweede Kamer, waar wordt aangedrongen op concrete acties om de overlast van de raffinaderij tegen te gaan.

,,Er is een aantal punten dat best snel geregeld kan worden, zoals schonere brandstof voor de raffinaderij.”

Verder wil Schotte de komende maanden bewerkstelligen dat de BOO een stabiel werkproces bereikt.

,,Wishi Marchena, Veeris, Habaai, Blue Bay, maar ook het Maria Immaculata Lyceum (MIL) zullen in de nabije toekomst vreugde krijgen, omdat de overlast wordt vermijd.” (Schotte, daar houden we U aan red. KKC)

Zover is het nog niet. Eerst zal de overheid binnen vier maanden onderzoek moeten doen naar de opslag van attapulgusklei en naar de olielekkages van de raffinaderij, zo oordeelde het Gemeenschappelijk Hof van Justitie vorige maand.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties