26 C
Willemstad
• zaterdag 22 januari 2022 23:19

Laatste reacties

- Advertentie -

Schotte advocaat: ‘OM liegt en rechter chanteert’

- Advertentie -
    De stichting van de controversiële advocaten Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, Chester Peterson en Anthony Eustatius, Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO) roept aanhangers op om hun steun te betuigen en mee te doen aan hun strijd. "Wij zijn klaar voor iedere confrontatie. Dit soort arrogantie heeft zijn introductie allang in onze gemeenschap gedaan en het is nu tijd om respect af te dwingen van eenieder die op ons eiland woont”, aldus KFO. ,,Kom op 4 februari om 17.00 uur bij de vergadering van de Orde van Advocaten bij het Avila Beach Hotel aan de Penstraat, je walging tonen voor deze racist. Dit zal de eerste van vele demonstraties zijn in onze strijd voor een beter Curaçao voor ons allen”, zo sluit KFO het persbericht af.
Gerrit Schotte Babel advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran: ‘OM liegt en rechter chanteert’

Willemstad – De advocaat van het van witwassen en valsheid in geschrifte verdachte MFK-Statenlid Gerrit Schotte beticht het Openbaar Ministerie (OM) van liegen en manipulatie en zowel de rechter als het OM van chantage.

In een communiqué dat gisteren werd verspreid via de persvoorlichter van de MFK-fractie reageert advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran op het laatste persbericht van het OM. Daarin meldt het OM zich bewust te zijn van het belang om het onderzoek Babel ‘zo snel mogelijk voor de rechter te brengen’ en dat beide verdachten in de zaak zodra het onderzoek is afgerond zullen worden gedagvaard om voor de rechter te verschijnen.

Na een tirade, dat het OM volgens Sulvaran bewust de publiciteit zoekt om de publieke opinie te manipuleren, stelt de advocaat van Schotte – die samen met zijn partner Cicely van der Dijs verdachte is – dat het OM ‘liegt’ waar in het persbericht wordt gesteld dat Schotte ‘voorwaardelijk in vrijheid is gesteld’.

,,De wet staat voorwaardelijke invrijheidstelling gedurende de eerste tien dagen helemaal niet toe”, aldus de raadsman.

Overigens meldt het persbericht van het OM niets over ‘voorwaardelijke invrijheidstelling’. Wat het OM wel zegt – in het laatste persbericht van donderdag 29 mei en in dat van dinsdag 27 mei – is ‘dat de rechter- commissaris heeft opgemerkt dat indien Schotte de toegezegde medewerking ten aanzien van de verhoren niet nakomt, het OM de bewaring van Schotte kan vorderen’.

- Advertentie -

De uitspraak van de rechtercommissaris (beschikking) is niet openbaar; voor de media en het publiek is het dus niet mogelijk na te gaan wat de rechtercommissaris precies heeft overwogen om Schotte na een week detentie weer op vrije voeten te stellen en onder welke voorwaarden dat plaatsvindt.

Het OM verklaarde in een persbericht dat de onmiddellijke invrijheidstelling niet gebeurde op grond van het op dat moment al derde verzoek van advocaat Sulvaran op grond van artikel 91 van het Wetboek van Strafvordering, maar op grond van de overweging dat ‘collusiegevaar’ na een week niet meer voor de hand ligt (het gevaar dat de verdachte getuigen kan beïnvloeden).

Volgens Sulvaran bestaat zoiets als voorwaardelijke invrijheidstelling gedurende de eerste tien dagen helemaal niet.

,,Dit is het bewijs dat de gemeenschap bewust verkeerd wordt geïnformeerd”, stelt hij en voegt eraan toe dat Schotte heeft aangegeven dat ze ‘hem voor niets hebben opgesloten, want hij had gewoon kunnen worden uitgenodigd en hij zou zijn gekomen om uitleg te geven’.

Schotte’s raadsman gaat verder en beschuldigt niet alleen het OM, maar ook de rechter(-commissaris) van ‘chantage’. De wet geeft aan dat het OM kan beslissen om iemand te laten aanhouden en dat dit voor iedereen geldt.

,,Bijvoorbeeld ook de president van de Centrale Bank”, aldus Sulvaran, die stelt het onnodig te vinden dat de rechter-commissaris dit opneemt in zijn beschikking.

Maar Schotte kan niet verplicht worden mee te werken aan het onderzoek tegen zichzelf. De wet geeft niet aan dat iemand die weigert mee te werken een basis kan vormen om de persoon op te sluiten.

,,Iemand verplichten mee te werken aan een onderzoek tegen zichzelf is zelfs illegaal. Dat is universeel”, aldus Sulvaran.

,,Schotte heeft echter aangegeven bereid te zijn zich op te stellen als iemand die zijn woord heeft gegeven, als hij op correcte en respectvolle wijze wordt uitgenodigd. Hij is niet verplicht mee te werken. Wij beschouwen zowel de stelling van de rechter in zijn beschikking als het standpunt van het OM in het persbericht als chantage, in de zin van dat ‘als je niet meewerkt met een onderzoek om jezelf te laten opsluiten, wij onze macht gebruiken en wij je weer laten opsluiten’.”

Babel/Barbertje moet hangen

‘OM liegt en rechter chanteert’ Alles wijst er volgens Schotte’s advocaat Sulvaran op dat in de zaak Babel ‘Barbertje moet hangen!’. Dat zegt hij in verband met de in zijn ogen ‘opmerkelijke stelling’ van het OM dat zodra het onderzoek gereed is beide verdachten – Schotte en zijn partner Van der Dijs – zullen worden gedagvaard om voor de rechter te verschijnen.

,,Normaal gesproken is het zo dat als het onderzoek is afgerond er aan tafel wordt gezeten om te evalueren en te beslissen over wat er gaat gebeuren”, aldus de raadsman. ,,Voor Schotte en zijn vrouw is blijkbaar al besloten, zonder dat het onderzoek klaar is en ongeacht wat er gebeurt of wat er uit het onderzoek komt, dat ze beiden worden gedagvaard. Dit zegt alles al over deze zaak.”

Sulvaran begint zijn persbericht met de opmerking dat het al opmerkelijk is dat het OM op een vrije feestdag een persbericht uitgeeft ‘tegen Gerrit Schotte’. Maar erger is het dat er misinformatie wordt verspreid, iets wat volstrekt verwerpelijk is. Volgens hem is het zonneklaar dat het OM bewust de publiciteit zoekt om te proberen de publieke opinie te mobiliseren om steun te winnen voor de actie tegen Schotte.

,,Het laatste leugenachtige persbericht van het OM is hier een klassiek voorbeeld van. In haar voorlichting aan het publiek heeft het OM de verantwoordelijkheid om alleen de waarheid te brengen. Wij moeten echter constateren dat het OM bij voorbaat een negatieve sfeer rond deze burger probeert te creëren.”

Het doel is om de publieke opinie in een bepaalde richting te manipuleren en om te trachten degenen die uiteindelijk nog moeten beslissen te beïnvloeden, vervolgt de advocaat van de MFK-leider.

,,Door spektakel en drama te maken met goedkope emotie. Daarom is het niet vreemd dat in de sociale media er een jacht is geopend tegen deze persoon.”

Bron: Antilliaans Dagblad

 

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Als deze 3 advocaten niet stoppen met hun gezagsondermijnende activiteiten dan komt er geweld tegen ze. Het is:voor deze duivelse advocaten van de duivel dan geweld tegen ze, een tussenweg is er niet!
    ( ik gebruik de uitlatingen van deze heren. Je mag hier met geweld dreigen zonder dat iemand/ justitie optreedt…Vreemde zaak).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Medewerksters Talpa in paginagrote advertentie: ‘John, het ligt niet aan de vrouwen’

BOOS over The Voice "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen." Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op uitspraken van John de Mol....

Democracy now! | Friday, January 21, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Bestuurder na ongeluk gered door omstanders

Persbureau Curacao Benauwde momenten voor de bestuurder van een auto op de Weg naar Westpunt bij Duzu. Die raakte betrokken bij een ongeluk en sloeg gedeeltelijk over de...

PBC | Eind februari binding proposals voor overname raffinaderij

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rdk heeft een aantal bedrijven gevraagd voor het einde van februari een binding proposal in te sturen voor de exploitatie van de Isla en...

PBC | CMC luidt de noodklok om IC-capaciteit

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het ziekenhuis op Curaçao (CMC) luidt de noodklok. Alle zestien IC-bedden zijn bezet met coronapatiënten, terwijl er nu zeventien mensen intensieve zorg nodig hebben....
- Advertentie -
- Advertentie -