Protest tegen verwaarloosd pand, materiaalgebrek en hitte
WILLEMSTAD — De leerlingen van Scholengemeenschap Otrobanda Goslinga weigerden vandaag les te volgen. De scholieren bleven voor de poort van de school staan. De jonge demonstranten eisen een betere schoolomgeving, meer ventilatoren in de lokalen, voldoende schoolmateriaal en wederzijds respect. Maandag gaan de leerlingen in gesprek met het docentenkorps. Dat zegt directeur Michael Franklin.
Franklin kwam vanochtend rond zeven uur op school aan. De paar leerlingen die er toen al waren liepen als een man direct naar buiten.
“Het groepje dat voor de school stond werd alsmaar groter. Ik heb hen tot drie keer toe gevraagd om naar binnen te komen”
, vertelt Franklin. De directeur belde vervolgens naar de politie voor hulp.
Daar kreeg hij te horen dat de kinderen het recht hebben om te staken.
Zolang ze het verkeer niet hinderen of voor overlast zorgen, kan de politie niets doen.
De politie rukte pas uit toen de leerlingen de straat opgingen. Een buurtbewoner klaagde over het lawaai en ook het verkeer kon er niet door.
De politie hield de menigte in toom.
“De agenten konden de leerlingen niet dwingen om les te volgen”
, aldus Franklin.
Toen de rust onder de scholieren terugkeerde verzamelde de directeur een groepje leerlingen op het binnenplein, waarmee de school en het managementteam van Dienst Openbare Scholen (DOS) in gesprek is gegaan.
“Maandag krijgen de klassenvertegenwoordigers tijdens de maandopening de kans om met de overige leerlingen en docenten in gesprek te gaan. De scholieren klagen over de infrastructuur.
Het gebouw is in slechte staat. De lokalen zijn te heet. De school kampt met een schaarste aan papier en inkt en de leerlingen eisen respectvoller behandeld te worden”
, somt de directeur op.
Grieven
Niet alle wensen zijn direct in te willigen.
“We zijn heel eerlijk tegen ze geweest. Niet alles is op korte termijn haalbaar. Bijna alle scholen zijn verwaarloosd. Om ze op te knappen kost de overheid miljoenen guldens. Wel kunnen we op korte termijn extra waterkoelers en ventilatoren aanschaffen of de oude vervangen”
, zegt Franklin.
Hetzelfde geldt voor het gebrek aan schoolmateriaal.
“Het is ons een raadsel dat ze daarvan op de hoogte zijn. De leerlingen vrezen dat de proefwerkweek die volgende week vrijdag start niet door kan gaan omdat er geen papier zou zijn. Het inkopen van papier en inkt hebben we nog in de hand”
, verzekert de directeur.
Op SGO Goslinga zitten 300 leerlingen.
Volgens Franklin is de school een vergaarbak voor kinderen uit de sociale onderklasse.
Hij pleit voor een maatschappelijk werker die voltijds op de school werkt.
“Nu moeten we het doen met een dag per week. Dat is te weinig. Of de docenten zouden minder uren moeten maken, waardoor ze minder worden belast. Ze zijn mentaal gebroken als de werkdag erop zit.”
De eis van de leerlingen voor wederzijds respect moet volgens hem ook in dat kader worden gezien.
Om elf uur ‘s ochtends waren alle leerlingen weer vertrokken.
Maandag gaan de gesprekken verder.
Bemoedigend, de jeugd die opstaat tegen misstanden en eisen stelt die niet onredelijk zijn. Goede zaak voor de toekomst van Curacao. Wellicht gaan politici nu wat minder aan hun pensioen en wat meer aan de noden van hun volk denken.