30 C
Willemstad
• zondag 18 april 2021 17:19

DH | Letter clarifying UN petition approved with stiff opposition from several MPs

PHILIPSBURG--A draft letter from Chairperson of Parliament Rolando Brison, clarifying the legislature’s petition to the United Nations (UN) was approved by a majority in Parliament on Thursday...

Ingezonden | Welk schip bestuurt de MAN?

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

PBC | Grens van 50.000 vaccinaties Curaçao gepasseerd

Persbureau Curacao Curaçao is de grens van 50.000 gevaccineerden gepasseerd. Tot vanochtend 10.00 uur ontvingen er 50.876 mensen hun eerste prik. Dat zijn er ruim 2000 meer dan...

PBC | Zoektocht naar familie van zieke man op Aruba

Persbureau Curacao Op Aruba wordt gezocht naar familie van Edmund Vilt. Deze, in Suriname geboren man is erg ziek en ligt in het ziekenhuis. Mogelijk dat mensen op...

NTR | Aruba digitaliseert deels verkiezingsproces: ‘door corona noodgedwongen’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – Om toeloop van mensen en daardoor het risico op meer coronabesmettingen te voorkomen, digitaliseert Aruba een deel van het verkiezings- en ook stemproces. Zo...

DH | Frontier Airlines will begin flying to St. Maarten in July

AIRPORT--American low-cost carrier Frontier Airlines will be starting two new routes from Florida, United States (US) to St. Maarten as of July 10, announced Princess Juliana International...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoSchilpadstropers actief bij St. Jorisbaai

Schilpadstropers actief bij St. Jorisbaai

WILLEMSTAD — Een fervente jogger die met grote regelmaat in het gebied van St. Joris jogt, Joris Kolenbrander, kwam afgelopen zondag voor een ‘zeer onaangename verrassing’ te staan toen hij aan wal resten van recentelijk gedode schildpadden aantrof.

“Er lagen in totaal zes schildpadkoppen, waarvan er één groter was dan mijn hand”

Schilpadstropers, aldus Kolenbrander die drie tot vier maal per week in het gebied jogt en die weet dat de wateren daar zeer rijk zijn aan zeeschildpadden.

“Het is natuurlijk doodzonde dat de stropers daar nu kennelijk actief zijn, ik zie de schildpadden namelijk met grote regelmaat naar het oppervlak komen.”

Op de vraag of men – aan de hand van de door de jogger omschreven afmeting van de schildpadkop – kan inschatten hoe oud het dier ongeveer was, antwoordt wetenschappelijk directeur van Carmabi Mark Vermeij het volgende:

“Dat is moeilijk in te schatten, maar men kan stellen dat de schildpad waarschijnlijk ouder was dan tien jaar. De schildpadden worden op het eiland onder drie verschillende internationale verdragen beschermd.”

Dit zijn het ‘Schildpaddenverdrag’; ‘CITES’, dat betrekking heeft op de handel in beschermde diersoorten, en de Cartagena-conventie ofwel het ‘Biodiversiteitsverdrag’, dat bedreigde diersoorten beschermt.
Vermeij licht tevens toe dat er lokaal ‘helaas smaak bestaat voor schildpaddensoep’.
Zo zijn er berichten dat er op Bándabou dat er nog steeds schildpaddensoep wordt verkocht.

“Het is daarom belangrijk om van dergelijke stropersacties melding te maken bij de kustwacht of de uitvoeringsorganisatie Controle en Veiligheid (voormalige SKS)”

, aldus Vermeij. Het nummer dat men kan bellen voor Controle en Veiligheid is 917.

Kustwacht bellen
Kustwacht-woordvoerder Roderick Gouverneur hierover:

“Schildpadden zijn een beschermde diersoort. Daarom is het ten strengste verboden om deze te vangen of te doden. Het doden van deze beesten wordt als een misdrijf aangemerkt, waarvoor een maximale strafoplegging van vier jaar geldt. De kustwacht treedt hard op tegen dit soort overtredingen. Er worden bij dit soort kwesties ook hoge geldboetes opgelegd”

, aldus Gouverneur, die een oproep doet aan de bevolking om melding te maken van dergelijke incidenten.
De kustwacht, die onder het CITES-verdrag optreedt, is 24 uur per dag, zeven dagen in de week te bereiken via het alarmnummer 913. Dit nummer is gratis.

Ramsar-conventie
Vermeij verwijst tevens naar de op Curaçao vertegenwoordigde schildpadsoorten die ook in de Ramsar-conventie worden genoemd.
De landen die deze conventie hebben getekend, verplichten zich de draslanden (saliñas) en de daarin aanwezige biodiversiteit te beschermen.
De vijf schildpad soorten op het eiland worden zowel op lokaal als internationaal niveau als bedreigde schildpadsoorten aangemerkt.

De soorten zijn:

  • de Leatherback turtle (Dermochelys coriacea, Turtuga drikil),
  • de Hawksbill turtle (Eretmochelys imbricate, Turtuga karèt),
  • de Green turtle (Chelonia mydas, Turtuga blanku),
  • de Loggerhead turtle (Caretta caretta, Turtuga kawama),
  • en de Olive Ridley turtle (Lepidochelys olivacea, Warana).

IUCN- Red List
De bovengenoemde soorten staan ook op de IUCN-lijst van bedreigde diersoorten, de ‘Red List’. De Hawksbill- en Leatherback-schildpadden werden zelfs als ‘kritiek bedreigd’ gezet.
De Green- en Loggerhead-schildpadden worden als ‘bedreigd’ aangemerkt en de Olive Ridley-schildpad als ‘kwetsbare soort’.

“Deze soorten komen dus allemaal voor op Curaçao”

, aldus Vermeij.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties