26 C
Willemstad
• dinsdag 21 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

Schilpadstropers actief bij St. Jorisbaai

WILLEMSTAD — Een fervente jogger die met grote regelmaat in het gebied van St. Joris jogt, Joris Kolenbrander, kwam afgelopen zondag voor een ‘zeer onaangename verrassing’ te staan toen hij aan wal resten van recentelijk gedode schildpadden aantrof.

“Er lagen in totaal zes schildpadkoppen, waarvan er één groter was dan mijn hand”

Schilpadstropers, aldus Kolenbrander die drie tot vier maal per week in het gebied jogt en die weet dat de wateren daar zeer rijk zijn aan zeeschildpadden.

“Het is natuurlijk doodzonde dat de stropers daar nu kennelijk actief zijn, ik zie de schildpadden namelijk met grote regelmaat naar het oppervlak komen.”

Op de vraag of men – aan de hand van de door de jogger omschreven afmeting van de schildpadkop – kan inschatten hoe oud het dier ongeveer was, antwoordt wetenschappelijk directeur van Carmabi Mark Vermeij het volgende:

“Dat is moeilijk in te schatten, maar men kan stellen dat de schildpad waarschijnlijk ouder was dan tien jaar. De schildpadden worden op het eiland onder drie verschillende internationale verdragen beschermd.”

Dit zijn het ‘Schildpaddenverdrag’; ‘CITES’, dat betrekking heeft op de handel in beschermde diersoorten, en de Cartagena-conventie ofwel het ‘Biodiversiteitsverdrag’, dat bedreigde diersoorten beschermt.
Vermeij licht tevens toe dat er lokaal ‘helaas smaak bestaat voor schildpaddensoep’.
Zo zijn er berichten dat er op Bándabou dat er nog steeds schildpaddensoep wordt verkocht.

“Het is daarom belangrijk om van dergelijke stropersacties melding te maken bij de kustwacht of de uitvoeringsorganisatie Controle en Veiligheid (voormalige SKS)”

, aldus Vermeij. Het nummer dat men kan bellen voor Controle en Veiligheid is 917.

Kustwacht bellen
Kustwacht-woordvoerder Roderick Gouverneur hierover:

“Schildpadden zijn een beschermde diersoort. Daarom is het ten strengste verboden om deze te vangen of te doden. Het doden van deze beesten wordt als een misdrijf aangemerkt, waarvoor een maximale strafoplegging van vier jaar geldt. De kustwacht treedt hard op tegen dit soort overtredingen. Er worden bij dit soort kwesties ook hoge geldboetes opgelegd”

, aldus Gouverneur, die een oproep doet aan de bevolking om melding te maken van dergelijke incidenten.
De kustwacht, die onder het CITES-verdrag optreedt, is 24 uur per dag, zeven dagen in de week te bereiken via het alarmnummer 913. Dit nummer is gratis.

Ramsar-conventie
Vermeij verwijst tevens naar de op Curaçao vertegenwoordigde schildpadsoorten die ook in de Ramsar-conventie worden genoemd.
De landen die deze conventie hebben getekend, verplichten zich de draslanden (saliñas) en de daarin aanwezige biodiversiteit te beschermen.
De vijf schildpad soorten op het eiland worden zowel op lokaal als internationaal niveau als bedreigde schildpadsoorten aangemerkt.

De soorten zijn:

  • de Leatherback turtle (Dermochelys coriacea, Turtuga drikil),
  • de Hawksbill turtle (Eretmochelys imbricate, Turtuga karèt),
  • de Green turtle (Chelonia mydas, Turtuga blanku),
  • de Loggerhead turtle (Caretta caretta, Turtuga kawama),
  • en de Olive Ridley turtle (Lepidochelys olivacea, Warana).

IUCN- Red List
De bovengenoemde soorten staan ook op de IUCN-lijst van bedreigde diersoorten, de ‘Red List’. De Hawksbill- en Leatherback-schildpadden werden zelfs als ‘kritiek bedreigd’ gezet.
De Green- en Loggerhead-schildpadden worden als ‘bedreigd’ aangemerkt en de Olive Ridley-schildpad als ‘kwetsbare soort’.

“Deze soorten komen dus allemaal voor op Curaçao”

, aldus Vermeij.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -