27 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 09:48

Laatste reacties

- Advertentie -

Schilpadstropers actief bij St. Jorisbaai

WILLEMSTAD — Een fervente jogger die met grote regelmaat in het gebied van St. Joris jogt, Joris Kolenbrander, kwam afgelopen zondag voor een ‘zeer onaangename verrassing’ te staan toen hij aan wal resten van recentelijk gedode schildpadden aantrof.

“Er lagen in totaal zes schildpadkoppen, waarvan er één groter was dan mijn hand”

Schilpadstropers, aldus Kolenbrander die drie tot vier maal per week in het gebied jogt en die weet dat de wateren daar zeer rijk zijn aan zeeschildpadden.

“Het is natuurlijk doodzonde dat de stropers daar nu kennelijk actief zijn, ik zie de schildpadden namelijk met grote regelmaat naar het oppervlak komen.”

Op de vraag of men – aan de hand van de door de jogger omschreven afmeting van de schildpadkop – kan inschatten hoe oud het dier ongeveer was, antwoordt wetenschappelijk directeur van Carmabi Mark Vermeij het volgende:

“Dat is moeilijk in te schatten, maar men kan stellen dat de schildpad waarschijnlijk ouder was dan tien jaar. De schildpadden worden op het eiland onder drie verschillende internationale verdragen beschermd.”

Dit zijn het ‘Schildpaddenverdrag’; ‘CITES’, dat betrekking heeft op de handel in beschermde diersoorten, en de Cartagena-conventie ofwel het ‘Biodiversiteitsverdrag’, dat bedreigde diersoorten beschermt.
Vermeij licht tevens toe dat er lokaal ‘helaas smaak bestaat voor schildpaddensoep’.
Zo zijn er berichten dat er op Bándabou dat er nog steeds schildpaddensoep wordt verkocht.

“Het is daarom belangrijk om van dergelijke stropersacties melding te maken bij de kustwacht of de uitvoeringsorganisatie Controle en Veiligheid (voormalige SKS)”

- Advertentie -

, aldus Vermeij. Het nummer dat men kan bellen voor Controle en Veiligheid is 917.

Kustwacht bellen
Kustwacht-woordvoerder Roderick Gouverneur hierover:

“Schildpadden zijn een beschermde diersoort. Daarom is het ten strengste verboden om deze te vangen of te doden. Het doden van deze beesten wordt als een misdrijf aangemerkt, waarvoor een maximale strafoplegging van vier jaar geldt. De kustwacht treedt hard op tegen dit soort overtredingen. Er worden bij dit soort kwesties ook hoge geldboetes opgelegd”

, aldus Gouverneur, die een oproep doet aan de bevolking om melding te maken van dergelijke incidenten.
De kustwacht, die onder het CITES-verdrag optreedt, is 24 uur per dag, zeven dagen in de week te bereiken via het alarmnummer 913. Dit nummer is gratis.

Ramsar-conventie
Vermeij verwijst tevens naar de op Curaçao vertegenwoordigde schildpadsoorten die ook in de Ramsar-conventie worden genoemd.
De landen die deze conventie hebben getekend, verplichten zich de draslanden (saliñas) en de daarin aanwezige biodiversiteit te beschermen.
De vijf schildpad soorten op het eiland worden zowel op lokaal als internationaal niveau als bedreigde schildpadsoorten aangemerkt.

- Advertisement -

De soorten zijn:

  • de Leatherback turtle (Dermochelys coriacea, Turtuga drikil),
  • de Hawksbill turtle (Eretmochelys imbricate, Turtuga karèt),
  • de Green turtle (Chelonia mydas, Turtuga blanku),
  • de Loggerhead turtle (Caretta caretta, Turtuga kawama),
  • en de Olive Ridley turtle (Lepidochelys olivacea, Warana).

IUCN- Red List
De bovengenoemde soorten staan ook op de IUCN-lijst van bedreigde diersoorten, de ‘Red List’. De Hawksbill- en Leatherback-schildpadden werden zelfs als ‘kritiek bedreigd’ gezet.
De Green- en Loggerhead-schildpadden worden als ‘bedreigd’ aangemerkt en de Olive Ridley-schildpad als ‘kwetsbare soort’.

“Deze soorten komen dus allemaal voor op Curaçao”

, aldus Vermeij.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).

PBC | Wanhopige brief: drie Venezolaanse migranten die al tien maanden in de cel zitten, vragen premier Curaçao om vrijlating

Persbureau Curacao Drie Venezolanen die op Curaçao worden vastgehouden, doen een wanhopige oproep aan premie Gilmar Pisas om vrij gelaten te worden. De drie zitten al tien maanden vast...

PBC | Aantal actieve cases Curaçao daalt licht op zondag

Persbureau Curacao Er zijn vandaag 36 nieuwe besmettingen bijgekomen. Mensen met een positieve test althans. Aanmerkelijk minder dan de afgelopen dagen toen gemiddeld meer dan 70 mensen positief...

PBC | Mogelijk weer nieuwe beperkende coronamaatregelen op Curaçao

Persbureau Curacao De regering Pisas overweegt de coronamaatregelen opnieuw aan te scherpen. Gebaseerd op informatie van de GGD en RIVM is het aantal gestegen positieve testen mogelijk reden...

PBC | Shariengela Cijntje is Miss Universe Curaçao 2021

Persbureau Curacao Miss Universe Curaçao 2021 is Shariengela Cijntje. De 27-jarige schoonheidskoningin won gisteravond de 58e editie in de Ballroomzaal van het Curaçao Marriott Beach Resort. Shariengela volgt Chantal...

PBC | CHATA: hotelbezetting Curaçao steeds beter, maar vraag moet gestimuleerd

Persbureau Curacao Ruim de helft van alle hotelkamers op Curaçao was bezet in de maand juni. Dat meldt CHATA. 54,6 procent om precies te zijn. Volgens de vertegenwoordiger...
- Advertentie -