27 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

SBAB: Toename obopbrengsten van 60 procent

HomeNieuwsSBAB: Toename obopbrengsten van 60 procent

Sinds gameshow en roadshows

OB-spelWILLEMSTAD — Sinds de start van de gameshow en de roadshows die de Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB) organiseert in het kader van de campagne ‘Bo faktura…Pidié!…Dun’é!’ zijn de opbrengsten van de omzetbelasting (ob) bij toko’s en minimarkets met 60 procent toegenomen. Dat meldt directeur van SBAB Sherwin Casper aan Amigoe.

Hij reageert hiermee op de kritiek die Statenlid Glenn Sulvaran tijdens de behandeling van de begroting uitte.
Hij liet weten dat hij de indruk had gekregen dat de SBAB promotor van concerten was en geen belastingaccountant.
Volgens Casper heeft Sulvaran het volste recht om zich zorgen te maken om diverse overheidsinstituties, maar heeft de campagne juist vruchten afgeworpen.

“We hebben met een steekproef 100 toko’s en minimarkets tweemaal onderzocht.
In oktober 2012 bleek dat zij 60 procent meer omzetbelasting hebben opgebracht dan in januari 2011, toen we met de gameshow op televisie van start gingen”

, aldus Casper.

“Om het project ‘verzegelde kassa’s’ tot een succes te maken startten we ook met een roadshow met concerten, waarbij allerlei sectoren en buurten aan bod kwamen.
Hiermee wilden we mensen bewust maken om telkens een factuur te vragen, en ook konden we hiermee informatie geven.”

In de campagne gaat het erom dat klanten kassabonnen of facturen vragen bij hun aankopen, en dat winkeliers deze bonnen correct laten zijn.
Afgelopen jaar trapte SBAB het project rond verzegelde kasregisters af waarmee ook wordt gedoeld op verhoging van de belastingcompliance.

Gestopt
De projecten werden bij de start ondersteund door de toenmalige minister van Financiën George ‘Jorge’ Jamaloodin (MFK), maar op verzoek van huidig minister van Financiën Jose Jardim komt er een onderzoek naar de rechtmatigheid en juistheid van de shows.
Ook zal het kasregisterproject nader worden onderzocht.

“Als de nieuwe minister, die overigens ingebracht is door Statenlid Sulvaran, vindt dat het anders moet of een ander plan heeft, dan hoor ik graag hoe hij dat zou willen.”

zegt Casper.
Hij meldt dat hij per direct gestopt is met de shows, hoewel er nog twee op de agenda staan die al geboekt zijn en betaald:

  • de bachata-artiest El Torito die op 6 april optreedt
  • en merenguezanger Eddy Herrera, die Curaçao op 11 en 12 mei aandoet.

“We zijn op zoek naar een niAeuwe organisator die de organisatie en een groot deel van de kosten over wil nemen”

, zegt Casper.

“Enkele carnavalsgroepen willen dit waarschijnlijk gaan doen”.

 Ob-differentiatie

Casper kon nog niets zeggen over hoe de aankomende differentiatie van de ob in drie tarieven: 0 procent, 6 procent en 9 procent, geïmplementeerd en gehandhaafd gaat worden.
Immers, op sommige bonnetjes wordt het product niet vermeld, waardoor het onduidelijk blijft of wel het juiste tarief wordt geheven. Dit komt nu redelijk vaak voor.

“Bij nader onderzoek blijkt dat ondernemers volgens de wetgeving nu nog niet verplicht zijn om het product te vermelden op de kassabon”

, aldus Casper.

“Maar met de nieuwe wetgeving rond de differentiatie zou dit wel verplicht moeten gaan worden.
Over die kwestie moeten we nog in gesprek met het ministerie.”

 

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties