27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Samenwerking is essentieel voor criminaliteitsbestrijding

logo-interpolWILLEMSTAD — De rode draad tijdens de 22e Regionale Conferentie van Interpol was dat de samenwerking tussen de regionale landen essentieel is voor criminaliteitsbestrijding.
Minister-president Ivar Asjes was een van de aanwezigen bij de openingsceremonie van de driedaagse bijeenkomst (1-3 juli), die bijna zeventig senior wetshandhavers uit 33 landen en vijf internationale organisaties samenbrengt, om de misdaadonderwerpen variërend van terrorisme, mensensmokkel en drugshandel tot cybercrime te bespreken.

De conferentie werd door minister van Justitie Nelson Navarro geopend.
De focus werd gelegd op het versterken van de informatie-uitwisseling, samenwerking en grensbeheer om de grensoverschrijdende georganiseerde misdaad in de hele regio en daarbuiten op een effectievere manier te bestrijden.

- Advertentie -

De minister benadrukte dat het financieel erg moeilijk is voor kleine landen zoals Curaçao om de internationale criminaliteit te bestrijden.

“Daarom is de samenwerking tussen de ministers van Justitie en Interpol op een structurele basis essentieel”

, aldus Navarro.

Korpschef Marlon Wernet voegde daaraan toe dat Curaçao bereid is om samen te werken met alle lidstaten van Interpol en internationale wetshandhavinginstanties.

“Samen staan we sterk.”

Voor de voorzitter van Interpol Mireille Ballestrazzi is samenwerking de sleutel voor het behoud van de gecoördineerde en gezamenlijke inspanningen om grensoverschrijdende criminaliteit doeltreffend aan te pakken.

“Het is duidelijk dat een effectieve politiemacht zich aanpast aan de voortdurend veranderende uitdagingen.
Training vormt daarom ook een belangrijk onderdeel van de steun van Interpol aan de lidstaten bij hun inspanningen in de strijd tegen alle vormen van criminaliteit.”

Ballestrazzi legde in dit opzicht de nadruk op de toegevoegde waarde van de regionale bureaus van Interpol in Buenos Aires en San Salvador. Ze wees onder andere op de recente acties tegen drugshandel en de handel in illegale goederen en namaakgoederen.

Het uitbreiden van het gebruik en de toegang tot databanken van Interpol door de afgevaardigden staat ook hoog op de agenda.
Dit wordt mogelijk gemaakt met het datasysteem iARMS (Illicit Arms Records and tracing Management System).
Dit is het eerste internationale en gecentraliseerd systeem voor het melden en opvragen van verloren, gestolen, verhandeld en gesmokkeld vuurwapens.

Tot op heden hebben 74 landen, waaronder tien uit Zuid-Amerika, zich met succes aangesloten op het systeem, waaraan sinds 1 januari van dit jaar meer dan 273.000 gegevens zijn toegevoegd. Hierdoor is iARMS een van de snelst groeiende databases in de wereld.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -