26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 01:14

Laatste reacties

- Advertentie -

RvM over onderzoek Curacaohuis

RvM over onderzoek Curaçaohuis

Willemstad – Naar verwachting kan Soab na komende donderdag beginnen met het onderzoek bij het Curaçaohuis in Den Haag. Dat laat premier Ivar Asjes (Pueblo Soberano) op de vooravond van het Statendebat waarbij dit onderwerp zal worden behandeld, tegenover deze krant weten. Tijdens een eerder coalitieberaad zijn de verschillende voorwaarden die aan het onderzoek worden gesteld besproken. Deze zijn in de offerte die op tafel lag opgenomen en teruggestuurd naar Soab die de offerte op zijn beurt heeft aangepast.

Deze nieuwe versie zal donderdag tijdens de Raad van Ministers, die in verband met de viering van Dia di Bandera morgen een dag later plaatsvindt, worden besproken en naar alle waarschijnlijkheid goedgekeurd.

,,En dan kan het onderzoek beginnen”, aldus Asjes.

Voorwaarden zijn onder andere dat het onderzoek zich niet alleen richt op het beleid van de huidige Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels, maar teruggaat tot de splitsing van het Antillenhuis op 10 oktober 2010.

- Advertentie -

Tijdens het onderzoek zal niet alleen het financieel beleid onder de loep worden genomen; zo zal er ook naar het personeelsbeleid worden gekeken. Eén van de voorwaarden van de minister-president is dat er tijdens het onderzoek niet op de persoon Wiels zal worden ‘gejaagd’.

Onder andere oppositiepartij MFK en onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang hebben eerder de wens uitgesproken dat niet Soab – die nu met het onderzoek belast is – maar de Algemene Rekenkamer het onderzoek bij Kas di Kòrsou moet doen. Zij zijn ook degene geweest die de Statenvergadering van vanochtend hebben aangevraagd.

Asjes laat tegenover deze krant weten het te betreuren dat juist deze dag, de Dag van de Emancipatie, is uitgekozen om over dit onderwerp te debatteren.

,,Op een belangrijke dag als de Dag van de Emancipatie en een dag voor het 30-jarig bestaan van Dia di Bandera, kiezen onze Statenleden ervoor om te vergaderen om iemand aan te vallen en over iemand te roddelen”, aldus de minister- president.

Over de voorkeur van MFK en Leeflang voor de Algemene Rekenkamer zegt Asjes:

,,Geen negatief woord over de Algemene Rekenkamer, maar de Statenleden moeten niet vergeten dat een onderzoek door deze instantie veel langer op zich laat wachten dan dat van Soab. Vergeet niet dat de Algemene Rekenkamer een keer is ingelast om een onderzoek te doen bij Curoil. Toen was ik zelf Statenvoorzitter. We hebben hier nog steeds geen resultaten van gezien.”

De premier liet vorige maand, een dag nadat Alex Rosaria, de voorman van PAIS, aangaf dat zijn partij een onderzoek bij het Curaçaohuis wil, weten dat er ook daadwerkelijk een onderzoek zal komen. Asjes gaf te kennen Soab te hebben ingeschakeld en op een offerte te wachten. Het verzoek van PAIS kwam nadat de huidige Gevolmachtigde minister van Curaçao voor de zoveelste keer in een negatief daglicht werd geplaatst.

Sinds het aantreden van Wiels een jaar geleden zijn behalve haar opgeleukte cv, ook haar personeels- en financieel beleid regelmatig onderwerp van gesprek geweest. De Statenvergadering die voor vanochtend 9.00 uur gepland staat zal ook gaan over de ‘doelmatigheid en rechtmatigheid van financiële beslissingen en beleid bij het Curaçaohuis onder de huidige Gevolmachtigde minister’.

Lees meer…

Bron: Antilliaans Dagblad

Zie ook: Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

 

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | IMF: Curaçao ontkomt niet aan COHO

Persbureau Curacao Opnieuw benadrukt het Internationaal Monetaire Fonds, IMF dat de afspraken met Nederland een ‘window of opportunity’ bieden. Een akkoord met Nederland om de nodige steun in...

Democracy now! | Wednesday, June 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Bon Bini: Judeska in da House nu ook op Curaçao te zien

De film Bon Bini: Judeska in da House is nu ook op Curaçao te zien. De film zou vorig jaar al in première gaan, maar door de...

Nu.cw | Hoekstra: ABN Amro bepaalt zelf wie haar klant is of blijft

De ABN Amro-klanten in het Caribisch deel van het Koninkrijk lijken niet veel steun te hoeven verwachten van de Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra. Een bank...

DolfijnFM | Raymond Gradus wil ook verschuiving belasting betalen

Raymond Gradus vindt dat de overheid van Curaçao de loonkosten in de publieke sector beter moet beheersen. Ook kan er flink bezuinigd worden op de huisvestingskosten van...
- Advertentie -