RvM over onderzoek Curacaohuis

RvM over onderzoek Curaçaohuis

Willemstad – Naar verwachting kan Soab na komende donderdag beginnen met het onderzoek bij het Curaçaohuis in Den Haag. Dat laat premier Ivar Asjes (Pueblo Soberano) op de vooravond van het Statendebat waarbij dit onderwerp zal worden behandeld, tegenover deze krant weten. Tijdens een eerder coalitieberaad zijn de verschillende voorwaarden die aan het onderzoek worden gesteld besproken. Deze zijn in de offerte die op tafel lag opgenomen en teruggestuurd naar Soab die de offerte op zijn beurt heeft aangepast.

Deze nieuwe versie zal donderdag tijdens de Raad van Ministers, die in verband met de viering van Dia di Bandera morgen een dag later plaatsvindt, worden besproken en naar alle waarschijnlijkheid goedgekeurd.

,,En dan kan het onderzoek beginnen”, aldus Asjes.

Voorwaarden zijn onder andere dat het onderzoek zich niet alleen richt op het beleid van de huidige Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels, maar teruggaat tot de splitsing van het Antillenhuis op 10 oktober 2010.

Tijdens het onderzoek zal niet alleen het financieel beleid onder de loep worden genomen; zo zal er ook naar het personeelsbeleid worden gekeken. Eén van de voorwaarden van de minister-president is dat er tijdens het onderzoek niet op de persoon Wiels zal worden ‘gejaagd’.

Onder andere oppositiepartij MFK en onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang hebben eerder de wens uitgesproken dat niet Soab – die nu met het onderzoek belast is – maar de Algemene Rekenkamer het onderzoek bij Kas di Kòrsou moet doen. Zij zijn ook degene geweest die de Statenvergadering van vanochtend hebben aangevraagd.

Asjes laat tegenover deze krant weten het te betreuren dat juist deze dag, de Dag van de Emancipatie, is uitgekozen om over dit onderwerp te debatteren.

,,Op een belangrijke dag als de Dag van de Emancipatie en een dag voor het 30-jarig bestaan van Dia di Bandera, kiezen onze Statenleden ervoor om te vergaderen om iemand aan te vallen en over iemand te roddelen”, aldus de minister- president.

Over de voorkeur van MFK en Leeflang voor de Algemene Rekenkamer zegt Asjes:

,,Geen negatief woord over de Algemene Rekenkamer, maar de Statenleden moeten niet vergeten dat een onderzoek door deze instantie veel langer op zich laat wachten dan dat van Soab. Vergeet niet dat de Algemene Rekenkamer een keer is ingelast om een onderzoek te doen bij Curoil. Toen was ik zelf Statenvoorzitter. We hebben hier nog steeds geen resultaten van gezien.”

De premier liet vorige maand, een dag nadat Alex Rosaria, de voorman van PAIS, aangaf dat zijn partij een onderzoek bij het Curaçaohuis wil, weten dat er ook daadwerkelijk een onderzoek zal komen. Asjes gaf te kennen Soab te hebben ingeschakeld en op een offerte te wachten. Het verzoek van PAIS kwam nadat de huidige Gevolmachtigde minister van Curaçao voor de zoveelste keer in een negatief daglicht werd geplaatst.

Sinds het aantreden van Wiels een jaar geleden zijn behalve haar opgeleukte cv, ook haar personeels- en financieel beleid regelmatig onderwerp van gesprek geweest. De Statenvergadering die voor vanochtend 9.00 uur gepland staat zal ook gaan over de ‘doelmatigheid en rechtmatigheid van financiële beslissingen en beleid bij het Curaçaohuis onder de huidige Gevolmachtigde minister’.

Lees meer…

Bron: Antilliaans Dagblad

Zie ook: Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *