28 C
Willemstad
• woensdag 17 augustus 2022

Laatste reacties

RvC RdK blijft zitten

Schorsingsbesluit in strijd met de wet’

WILLEMSTAD — Het gebrek aan inzicht en kennis van de algemene financiële en vennootschappelijke structuur van Refineria di Kòrsou (RdK) en de Curaçao Utilities Company (CUC nv) is een duidelijke aanwijzing dat de Raad van Commissarissen (RvC) als collectiviteit niet berekend is voor zijn taak. Dat stelt de regering in haar schorsingsbrief aan de RvC van RdK, die donderdag is verstuurd. Volgens president- commissaris Oswald van der Dijs is het besluit nietig en blijft de RvC haar taken en bevoegdheden uitoefenen totdat daar op wettige wijze een einde aan is gekomen.

De regering heeft het vertrouwen in de RvC opgezegd.
Volgens de regering, die de enige aandeelhouder is van de overheids-nv, hebben enkele commissarissen hun positie als commissaris miskend.

Zo zou het bedrijf, waarvan commissaris en tevens gedelegeerd bestuurder Henk Deira directeur was, de opdracht van de vennootschap dan wel dochtermaatschappij Curaçao Refinery Utilities (CRU) hebben gekregen om kabels aan te leggen, zonder het doorlopen van de gangbare aanbestedingen.
Zodoende heeft Deira zijn positie als commissaris verzaakt.

Yamil Lasten, die onlangs zijn functie als commissaris heeft opgezegd, zou volgens de regering ook zijn positie als commissaris hebben miskend.

 “Er is uitvoerige documentatie, waaruit blijkt dat sedert mei 2012 het bedrijf EDJT Quality Consulting van E.D.J. Troeman, waarvan de dochter de vrouw is van commissaris Lasten, voor grote bedragen de ITcontracten van de vennootschap/ CRU heeft overgenomen”

, aldus de aandeelhouder.

President-commissaris Oswald van der Dijs wordt verweten dat hij niet of onvoldoende onderkend heeft dat zijn dubbelfunctie als president-commissaris van Aqualectra en van de vennootschap, tot conflict of interest-situaties zou leiden.
Volgens de regering was er inderdaad sprake van belangenverstrengeling, met name met betrekking tot de overname door de vennootschap van de aandelen van Aqualectra in de BOO. Deze zijn om het niet overgedragen aan RdK.
Dat leverde Aqualectra een verlies op van tientallen miljoenen guldens.

Volgens de aandeelhouder heeft commissaris Anthony Eustatius niet alleen zijn verantwoordelijkheid jegens het land als aandeelhouder van de vennootschap miskend door vroegtijdig een algemene vergadering van aandeelhouders te verlaten, maar ook de aandeelhouder niet in staat gesteld om eventuele vragen te stellen en verantwoording te vragen.
Eustatius erkent het huidige interim-kabinet niet, omdat dit volgens hem illegaal is benoemd.

Nietig
Volgens president-commissaris Van der Dijs is het schorsingsbesluit in strijd met de wet. Bovendien ontbreekt er een dekkend landsbesluit.

“Het is naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet onaanvaardbaar dat de wet in acht wordt genomen, zeker door een orgaan van het land, bij het uitoefenen van bevoegdheden in een rechtspersoon waarin in het kapitaal wordt deelgenomen. Ook de rechtszekerheid is daarmee gediend”

, aldus Van der Dijs (en niet advocaat Eric de Vries, zoals de Amigoe gisteren schreef) vandaag in een brief aan de Raad van Ministers.

Volgens Van der Dijs is het besluit nietig, omdat het in strijd is met de wet.

“Wij zullen onze taken en bevoegdheden als RvC van RdK in overeenstemming met de wet en statuten blijven uitoefenen, totdat daar op wettige wijze een einde aan is gekomen.”

Ook het eerdere besluit om interim-directeur Herbert Mensche te schorsen, blijft gehandhaafd.
Het is hem verboden om het terrein te betreden.
Vrijdag vindt er een AvA plaats, waarbij de aandeelhouder overgaat tot het ontslaan van de commissarissen.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...