28 C
Willemstad
• dinsdag 22 juni 2021 10:36

Laatste reacties

- Advertentie -

RvC houdt besluit onderzoek CBCS aan

logo-Centrale BankWILLEMSTAD — De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft in een raadsvergadering van 2 april de eerdere beslissing om zowel een operationeel als een integriteitsonderzoek te verrichten bij de bank, vooralsnog aangehouden.

Dat maakt de raad bekend in een brief van 19 april aan de vermogensgemachtigden van de CBCS, ministers van Financiën José Jardim (Curaçao) en Roland Tuitt (St. Maarten).
De brief is ondertekend door het door de Sintmaartense regering benoemde RvC-lid Jairo Bloem die, door de steevaste afwezigheid van de door Curaçao benoemde leden in de RvC, fungeerde als voorzitter van de vergadering van 2 april.

Een van de redenen voor het voorlopig aanhouden van de eerder genomen onderzoeksbesluiten is dat de vermogensgerechtigden – de landen Curaçao en St. Maarten – ondertussen zelf besloten hebben een onderzoek uit te doen voeren en PricewaterhouseCoopers Nederland (PwC) als onderzoekskantoor hebben geselecteerd.

De RvC houdt haar eerder genomen onderzoeksbesluiten dus aan, ‘totdat bezien kan worden wat de uiteindelijke inhoud is van de door de vermogensgerechtigden aan PwC gegunde onderzoeksopdracht’.
Ook wenst de raad kennis te nemen van de resultaten van dit onderzoek.

- Advertentie -

Aanvulling concept ToR
Verder stelt Bloem in de brief dat hoewel de RvC nooit goedkeuring heeft gegeven aan het concept Terms of Reference (ToR) voor het onderzoek, zoals dat door de overheid is toegestuurd, kan de raad zich ‘in het algemeen’ wel vinden in de inhoud van de ToR.

Zoals de Amigoe donderdag al berichtte, is de raad wel van mening dat een aantal operationele aspecten in de ToR ontbreekt.
Het betreft een aantal zaken omtrent het beleggingsbeleid van de bank, het personeelsbeleid, het vergunningenbeleid, het ‘cash management-proces’ en het naleven van de comptabiliteitswetgeving.

De RvC zou graag zien dat de ministers overwegen om die aspecten als aanvulling op de al geformuleerde onderzoeksopdracht mee te nemen.
Als de ministers op 3 mei jl. niets zouden hebben laten weten of hebben laten weten hiertoe niet bereid te zijn, dan zou de RvC in haar eerstvolgende vergadering beraadslagen en beslissen over het ‘wel of niet verstrekken van een onderzoeksopdracht in dit kader’, zo meldde de RvC in een andere brief van dezelfde datum.
Deze vergadering heeft vanochtend op St. Maarten plaatsgevonden.

ADVERTENTIE
ADVERTENTIE

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Tax-holiday Curaçao eerder afgegeven

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Minister van Financiën Javier Silvania wijzigt tijdelijk de Tax-holiday regels voor investeerders. Daarmee moet het aantrekkelijker worden om naar Curaçao te komen en te...

Trouw | Belastingadviseurs melden duizenden mogelijke zaken van belastingontwijking

Dirk Waterval Multinationals en hun belastingadviseurs en notarissen hebben begin dit jaar ruim 4500 meldingen gedaan van hun eigen betrokkenheid bij mogelijke belastingontwijking. Sinds januari van dit jaar...

ParadiseFM | “Verwachte inkomsten uit nieuwe gokbelasting niet realistisch”

De inkomsten uit het belasten van de Curaçaose gokindustrie zijn niet realistisch en onvoldoende onderbouwd. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De krant beschikt over een advies van...

ParadiseFM | Amerikaanse basis heeft nieuwe commandant

De Amerikaanse Forward Operating Locations op Curaçao heeft een nieuwe bevelhebber in de persoon van Donald Morris. Hij verving vorige week John McCoy die tijdens een ceremonie...

ParadiseFM | Walvis- en dolfijnonderzoek gaande in Cariben

Er is al 3 maanden een uitgebreide walvis- en dolfijnonderzoek gaande in de Cariben. Zo schrijft de Amigoe. Het project wordt onder andere door het Wereld Natuur...

ParadiseFM | Curaçao opnieuw door IOC afgewezen

Curaçao is opnieuw afgewezen door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Door die beslissing loopt het eiland alweer een kans mis om een olympische status te krijgen. Door...
- Advertentie -