27.2 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 05:37

Laatste reacties

- Advertentie -

RvC houdt besluit onderzoek CBCS aan

logo-Centrale BankWILLEMSTAD — De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft in een raadsvergadering van 2 april de eerdere beslissing om zowel een operationeel als een integriteitsonderzoek te verrichten bij de bank, vooralsnog aangehouden.

Dat maakt de raad bekend in een brief van 19 april aan de vermogensgemachtigden van de CBCS, ministers van Financiën José Jardim (Curaçao) en Roland Tuitt (St. Maarten).
De brief is ondertekend door het door de Sintmaartense regering benoemde RvC-lid Jairo Bloem die, door de steevaste afwezigheid van de door Curaçao benoemde leden in de RvC, fungeerde als voorzitter van de vergadering van 2 april.

Een van de redenen voor het voorlopig aanhouden van de eerder genomen onderzoeksbesluiten is dat de vermogensgerechtigden – de landen Curaçao en St. Maarten – ondertussen zelf besloten hebben een onderzoek uit te doen voeren en PricewaterhouseCoopers Nederland (PwC) als onderzoekskantoor hebben geselecteerd.

De RvC houdt haar eerder genomen onderzoeksbesluiten dus aan, ‘totdat bezien kan worden wat de uiteindelijke inhoud is van de door de vermogensgerechtigden aan PwC gegunde onderzoeksopdracht’.
Ook wenst de raad kennis te nemen van de resultaten van dit onderzoek.

- Advertentie -

Aanvulling concept ToR
Verder stelt Bloem in de brief dat hoewel de RvC nooit goedkeuring heeft gegeven aan het concept Terms of Reference (ToR) voor het onderzoek, zoals dat door de overheid is toegestuurd, kan de raad zich ‘in het algemeen’ wel vinden in de inhoud van de ToR.

Zoals de Amigoe donderdag al berichtte, is de raad wel van mening dat een aantal operationele aspecten in de ToR ontbreekt.
Het betreft een aantal zaken omtrent het beleggingsbeleid van de bank, het personeelsbeleid, het vergunningenbeleid, het ‘cash management-proces’ en het naleven van de comptabiliteitswetgeving.

De RvC zou graag zien dat de ministers overwegen om die aspecten als aanvulling op de al geformuleerde onderzoeksopdracht mee te nemen.
Als de ministers op 3 mei jl. niets zouden hebben laten weten of hebben laten weten hiertoe niet bereid te zijn, dan zou de RvC in haar eerstvolgende vergadering beraadslagen en beslissen over het ‘wel of niet verstrekken van een onderzoeksopdracht in dit kader’, zo meldde de RvC in een andere brief van dezelfde datum.
Deze vergadering heeft vanochtend op St. Maarten plaatsgevonden.

ADVERTENTIE
ADVERTENTIE
- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Monday, November 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Curaçao start in december met boosterprik

Curaçao gaat ook starten met het toedienen van de boosterprik tegen Covid-19. Dit heeft de secretaris-generaal ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Sharon Melfor, bevestigd. In...

Nu.cw | Schouten: “Integrale aanpak nodig voor herstel koraal”

De bescherming en ontwikkeling van koraal in Caribisch Nederland is alleen mogelijk met een integrale aanpak. Zo schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in...

PBC | Ansary veroordeeld tot schadevergoeding van meer dan 1 miljard gulden

met vonnis | Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Husgang Ansary moet meer dan een miljard gulden aan schadevergoeding betalen aan Ennia, exclusief de wettelijke rente vanaf 2017. Dat is...

PBC | Curaçao sluit grenzen voor Omicron-variant

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft sinds gisteren de grenzen gesloten voor reizigers uit een land waar wijdverspreid de Omnicron variant van Covid19 is. Vooralsnog gaat het om landen...
- Advertentie -