31 C
Willemstad
• dinsdag 16 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

TPO | Rutte wil vingers niet branden aan Marvelyne Wiels

HomeMediaTPO | Rutte wil vingers niet branden aan Marvelyne Wiels

Is premier Rutte bang voor de Gevolmachtigde Minister van Curaçao? | Column Ronald van Raak

Is premier Rutte bang voor de Gevolmachtigde Minister van Curaçao? | Door Ronald van Raak
Is premier Rutte bang voor de Gevolmachtigde Minister van Curaçao?

Premier Mark Rutte voelt niets voor een gesprek met Marvelyne Wiels, de Gevolmachtigde Minister van Curaçao. Wiels is een kleurrijke figuur: ze intimideerde de Nederlandse journalist Dick Drayer, was creatief met haar CV en ze bedreigde haar eigen broer. En ze zetelt dus met haar collega’s van Aruba en Sint Maarten in de Rijksministerraad.

‘Niet de juiste persoon’

SP-Kamerlid Ronald van Raak maakt zich al langer zorgen over het gedrag van Wiels. Onlangs schreef hij in een column op ThePostOnline:

“Als gevolmachtigde minister is zij ook de belangrijkste vertegenwoordiger van Curaçao in Nederland. In deze functie moet zij bemiddelen tussen onze landen en proberen problemen te voorkomen. Vriend en vijand zullen het wel eens zijn dat Marvelyne Wiels hiervoor niet de juiste persoon is.”

Van Raak had vervolgens een simpel verzoek aan de minister-president:

“Bent u bereid om eens een goed gesprek te voeren met de gevolmachtigde  minister van Curaçao?”

Rutte reageerde maandag met een eveneens kort briefje:

“Berichtgeving in de media brengt geen wijziging in de staatkundige verhouding tussen de gevolmachtigde minister en de regering van het betreffende land.”

De angst van Rutte

Van Raak is verbaasd. Hij wil nu van Rutte weten in welke wet staat dat Rutte als voorzitter van de Rijksministerraad ‘geen goed gesprek kunt voeren met de gevolmachtigde minister van Curaçao over haar functioneren’. Vilein voegt de socialist daar aan toe:

“Hoe verklaart u uw angst om dit gesprek (-) te voeren?”

Wordt vervolgd.

Bron: The PostOnline
Zie ook: Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

Over de auteur:

Bas Paternotte Bas Paternotte (1976, Friesland) is adjunct-hoofdredacteur van ThePostOnline. Eerder werkte hij als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Paternotte heeft naast Twitter geen hobby’s.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.

2 reacties

  1. Een wat voorbarige conclusie? Ik vrees dat de handelwijze van de Gevolmachtigde minister valt onder de autonomie van Curaçao. Waarom treden de regering en de Staten van Curaçao zelf niet op? De rechtsstaat lijkt daar ernstig in recessie. Wil Curaçao zo te boek staan? Als Curaçao niets wil doen aan mogelijk uitwassen van minder goed bestuur dan is duidelijk welke keuze de regering en het parlement maken en welke waarden en normen de doorslag geven. Kijk wat er gebeurde toen Nederland zich bemoeide met de begroting van Aruba. We geven vol afschuw lucht aan ongewenste en ongerechtvaardigde Nederlandse bemoeienis. Waar het werkelijk om gaat: een land aan de rand van het bankroet verdwijnt naar de achtergrond en dat is precies de bedoeling. Hopi scuma, tiki chocolati. Een nieuwe vijand creëren en daardoor de aandacht afleiden van de eigen misvattingen is een excellente aanpak. Abram de Swaan heeft er mooi over geschreven. Die aanpak zal ook worden toegepast als Nederland integriteit zou willen herstellen in Sint Maarten. Het is voorstelbaar dat Nederland niet staat te popelen, want Nederland krijgt altijd de schuld. Volgens het Statuut zou echter wel moeten worden ingegrepen. Maar waarom doen we het niet zelf? Een initiatief tot verbetering moet van de burgers van Sint Maarten zelf uitgaan anders is er geen draagvlak. Dus alle burgers die wat anders willen, verenigt u. A nice new civil society to repair the rule of law? We zullen binnenkort een handreiking doen hoe dit strategisch aan te vatten. Of wilt u alles bij het oude laten, dat kan ook. Weg met de rechtsstaat dan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties