30 C
Willemstad
• maandag 21 juni 2021 17:31

Laatste reacties

- Advertentie -

Rutte wil niet samenwerken met PVV

"Ik zie geen mogelijkheden voor samenwerking als er zulke uitspraken worden gedaan",
“Ik zie geen mogelijkheden voor samenwerking als er zulke uitspraken worden gedaan”,

Premier Mark Rutte (VVD) wil niet langer samenwerken met de PVV van Geert Wilders. Dat heeft Rutte donderdagnacht gezegd op een persconferentie in Brussel.

“Ik zie geen mogelijkheden voor samenwerking als er zulke uitspraken worden gedaan”, zei Rutte. Hij doelt op samenwerking in de landelijke politiek. Over samenwerking in Almere en Den Haag moet op lokaal niveau worden besloten.

Rutte sprak na afloop van een Europese top in Brussel. Naar eigen zeggen is hij daar niet door EU-collega’s aangesproken op de uitlatingen van Wilders. Wel zou een “senior” persoon Rutte hebben toegeroepen: “Je zal er maar mee te stellen hebben.” Rutte zou daarop hebben geantwoord met “precies”, zo vertelde de premier.

- Advertentie -

Rutte herhaalde dat de toespraak van Wilders hem een buitengewoon slecht gevoel had gegeven. Opnieuw heeft Wilders een grens overschreden, aldus de VVD-leider.

“In mijn opvatting zouden we een situatie moeten hebben waarin we mensen nooit beoordelen op hun afkomst, maar op hun toekomst, niet op hun geloof maar op hun gedrag, en we nooit de groep centraal stellen, maar altijd het individu. De rechtsstaat geldt voor iedereen.”

 

Vieze smaak

Rutte zei woensdagavond dat hij een “vieze smaak in zijn mond” krijgt van het optreden van Wilders, maar hij zei ook dat hij nooit partijen uitsluit. Op deze opstelling kwam donderdag veel kritiek.

Onder anderen CDA-leider Sybrand Buma stelde dat Rutte samenwerking met de PVV expliciet moest uitsluiten. “Het verbaast mij dat de premier nog altijd een zekere deur naar hem openhoudt”, zei Buma in het televisieprogramma Nieuwsuur.

 

Minder

Wilders liet woensdagavond zijn aanhangers scanderen dat ze minder Marokkanen willen. Daarop is binnen en buiten de politiek met grote verontwaardiging gereageerd. PVV-Kamerlid Roland van Vliet stapte naar aanleiding van dit optreden van Wilders uit de fractie.

Eerder deze week wilde premier Rutte in een interview met NU.nl niet reageren op de uitlatingen van Wilders.

Door: Novum/ANP

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 21 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Riechedly Bazoer houdt boot Curacao nog af

AMSTERDAM - De voetbalbond van Curacao heeft met de bekendmaking van de voorlopige spelerslijst voor de Gold Cup voor verbazing gezorgd bij Vitesse-verdediger Riechedly Bazoer. De zesvoudig...

DolfijnFM | Vanaf 1 juli gratis testen in Nederland op weg naar Aruba, Bonaire en Curaçao

Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar de eilanden reizen kunnen zich gratis laten testen. Ook voor andere landen gaat dat gebeuren, zegt luchtvaartnieuws.nl. Het Nederlandse...

DolfijnFM | Kiesraad verwelkomt discussie over kiesstelsel

Ook de Kiesraad van Curaçao is voorstander van een discussie over het kiesstelsel. Aanleiding is de verkiezingsuitslag van dit jaar, waarin restzetels uiteindelijk de doorslag gaven. In het...

DolfijnFM | Meeste visumaanvragen komen uit Haïti en de Dominicaanse Republiek

Vooral Haïtianen en Dominicanen meldden zich in 2018-2019 voor een visum naar Curaçao. 2245 Dominicanen en 1149 Haïtianen om precies te zijn. De derde groep zijn Cubanen....

DolfijnFM | Oplichter moet 10 maanden de bak in

Een 32-jarige man is door de rechter veroordeeld voor het oplichten van vier hotels op Curaçao. Het gaat om het Corendon Hotel, het Marriot, Villa Cuna en...
- Advertentie -