30 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Rutte: Geen voornemens voor gemenebest

mark rutteWILLEMSTAD — Het Nederlandse kabinet heeft geen voornemens om na de jarenlange discussies over staatkundige verhoudingen met nieuwe voorstellen te komen over bijvoorbeeld een gemenebest. Dat meldde de Nederlandse premier Mark Rutte gisteren desgevraagd.

Volgens hem is het voorstel voor een gemenebest ‘een nota van twee fractieleden die dat vrij staat om te doen’ en heeft de regering geen voornemens in die richting.
Onlangs stelden Ruttes partijgenoot VVD-Kamerlid André Bosman en SP-Kamerlid Ronald van Raak in een initiatiefnota voor om van het Koninkrijk een gemenebest te maken, waarbij de landen soeverein zouden worden en Nederland de waarborgfunctie zou kwijtraken.

- Advertentie -

Volgens Bosman en Van Raak is de huidige constructie namelijk ‘niet de juiste vorm’.
Maar volgens Rutte is er lang genoeg over de staatkundige verhoudingen gesproken, uiteindelijk ‘stollende in 10-10-‘10’.

“We moeten er vooral energie in steken om dáár een succes van te maken door bijvoorbeeld die economische pijler verder in te vullen, in welk kader dit bezoek mede staat.”

Diezelfde Bosman werd tijdens de persconferentie tevens genoemd vanwege zijn initiatiefwet om strengere regels toe te passen omtrent personenverkeer van de eilanden naar Nederland. Het onderwerp is door Rutte en Asjes besproken en aangemerkt als een mogelijk onderwerp waarover Nederland en Curaçao het ‘totaal niet eens zijn’.
Rutte herhaalde dat in het Nederlandse regeerakkoord staat dat Nederland zo’n type regeling wil in het kader van reciprociteit, maar dat er nog precies moet worden gekeken welk wetsontwerp dat wordt.
Asjes haalde aan dat de MFK over dit onderwerp een Statenvergadering heeft aangevraagd en dat de regering haar standpunt dan bekend zal maken.

Brief MFK aan Rutte
MFK-Statenlid Amerigo Thodé overhandigde in het kader van die initiatiefwet vanochtend namens MFK een brief aan de Nederlandse premier Rutte.
De MFK is tegen het initiatief-wetsontwerp waarin de toegang van Curaçaoënaars tot Nederland wordt beperkt.

“De MFK vond en vindt dit onderscheid tussen soorten Nederlanders discriminatoir en in strijd met het Statuut, de Nederlandse Grondwet en verschillende andere wettelijke regelingen en internationale overeenkomsten. Bovendien zijn er afspraken gemaakt met, en toezeggingen gedaan namens de Nederlandse regering.”

Volgens de MFK zou het onderwerp pas bij de volgende Koninkrijksconferentie besproken worden.

“Het kan niet zo zijn dat een initiatiefwet in een land deze afspraken doorkruist.”

De partij wil premier Rutte dan ook aan de gemaakte afspraken houden ‘en vertrouwt erop, dat de premier zich sterk zal maken voor intrekking dan wel niet-bekrachtiging van het initiatiefontwerp van de heer Bosman.
Ook rekenen wij erop dat de heer Rutte als voorzitter van de Rijksministerraad niet zal toestaan dat het Statuut en internationale verdragen worden geschonden’.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...

NOS | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot deed dat tijdens de nationale herdenking...
- Advertentie -
- Advertentie -