27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Rutte: Gedrag premier Curaçao is onbehoorlijk

Bron: Archief Elsevier

donderdag 6 oktober 2011 23:23

- Advertentie -

Premier Mark Rutte (VVD) maakt zich zorgen over de situatie op Curaçao en het kabinet suggereert een ingreep op het eiland. De premier van Curaçao ruziet openlijk met de centrale bank en politici zijn niet voldoende integer.

Curaçao hekelt de ‘bemoeizucht’ van Nederland  

 

Lees het Elsevier-commentaar van Gertjan van Schoonhoven uit 2007: Nu eens niet bang zijn voor lange tenen Antillen

Dat blijkt uit een uitgelekt verslag van de ministerraad, waaruit het Antilliaans Dagblad heeft geciteerd en dat nu in handen is van RTL Nieuws. Een commissie onder leiding van voormalig GroenLinks-leider Paul Rosenmöller concludeerde onlangs dat de integriteit van ministers op het eiland niet in orde is.

 

Boycot

In een conceptbrief (pdf) aan Curaçao, dat sinds oktober vorig jaar (10-10-10 red.) een zelfstandig land is, schrijft minister Piet Hein Donner (CDA, Binnenlandse Zaken) over de ‘agressieve toon in het publieke debat, de verbale intimidatie van personen, inbreuken op de persoonlijke levenssfeer en boycot van de media’.
In een verslag (pdf) van de ministerraad staat dat het kabinet zich zorgen maakt over wat zich afspeelt op Curaçao. Rutte noemt het gedrag van premier Gerrit Schotte van het eiland ‘onbehoorlijk‘.

De Curaçaose premier weigerde een onderzoekscommissie te ontvangen. Minister Henk Kamp (VVD, Sociale Zaken) noemt de situatie ‘ernstig‘.
Het kabinet-Rutte suggereert een ingreep in de politieke situatie in de voormalige kolonie van Nederland. Het kabinet is bereid om artikel 43 in te zetten. Hierin staat dat Curaçao fatsoenlijk moet worden bestuurd, anders grijpt het koninkrijk in.

 

Integer

Op Curaçao groeit intussen de aversie tegen de ‘bemoeizucht’ van Nederland. Parlementsvoorzitter Ivar Asjes zegt in reactie op het onderzoek van Rosenmöller dat Nederland eens moet bekijken hoe integer ministers Hans Hillen (CDA, Defensie), Gerd Leers (CDA, Immigratie en Asiel) en premier Mark Rutte zijn.
Rosenmöller concludeerde dat Curaçao een onderzoek moet instellen om de integriteit van Schotte en twee ministers te onderzoeken. Als dat niet gebeurt, moet Nederland ingrijpen.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -