27.4 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 02:07

Laatste reacties

- Advertentie -

Rubber stamp Staten ten top

Willemstad – Armin Konket, voormalig directeur van het niet meer bestaande Bureau Constitutionele Zaken (BCZ), vindt dat de laatste bestuurlijke ontwikkeling de ultieme uiting is van het niet-onafhankelijk zijn van de Staten en haar altijd beklaagde rol van ‘rubber stamp’.

Konket: ,,In vele bestuurlijke discussies wordt de rol van de Staten als ‘rubber stamp’ ter discussie gesteld.
Rubber stamp wil zeggen dat Statenleden van de coalitie meestal met alle plannen van de regering akkoord gaan en er geen andere mening op na (mogen) houden.
Dit terwijl de ‘trias politica’ de onafhankelijkheid van elk Statenlid moet garanderen, ongeacht of hij of zij van een coalitiepartij is.
De twee Statenleden van de coalitiepartijen MAN en MFK, Eugene Cleopa en Dean Rozier, die het regeringsbeleid niet meer konden en wilden ondersteunen waren genoodzaakt hun steun op te zeggen.
Dit werd direct door de regering afgestraft met een Landsverordening tot ontbinding van de Staten, waarmee dit bestuursorgaan geheel buiten spel gezet is.
De machtsbalans is zo totaal verdwenen.”

Konket laakt het feit dat premier Gerrit Schotte (MFK) zich laat adviseren door staatsrechtkenners, maar geheel voorbij gaat aan literatuur en kennis die door de jaren heen op papier is gezet van onder anderen wijlen Carlos Dip.
Dip stelt in zijn werk:
,,In alle gevallen dient, voordat de ontbindingsmogelijkheid onder ogen wordt gezien, onderzocht te worden of de mogelijkheid van vorming van een nieuw kabinet bestaat.”

Dip spreekt van misbruik als er met de toepassing van deze ontbindingsmogelijkheid ‘geen enkel redelijk belang is gediend’.
Schotte heeft volgens Dip en dus ook Konket die naar hem verwijst, misbruik gemaakt van artikel 53 van de Staatsregeling, temeer ook omdat in de Landsverordening voor ontbinding elke motivatie ontbreekt.

- Advertentie -

,,Schotte heeft ervoor gekozen dat als er geen kabinet- Schotte kan zijn, er ook geen enkel ander kabinet kan zijn”, aldus Konket.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -