29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

RTL | Venezuela: wc-papier als metafoor voor falend regeringsbeleid

HomeMediaRTL | Venezuela: wc-papier als metafoor voor falend regeringsbeleid
Venezolaan met een groot pak wc-papier in de hoofdstad Caracas. © AFP
Venezolaan met een groot pak wc-papier in de hoofdstad Caracas. © AFP

Toiletpapier. Niet direct iets waar je aan denkt bij verkiezingen. Tenminste, als je niet in Venezuela woont. Woon je daar wel, dan weet je dat er al tijden een schreeuwend tekort is aan dat alledaagse stukje veegpapier. Wc-papier als metafoor voor falend regeringsbeleid.

De afrekening volgde gisteren, in de stembus: een ongekende afstraffing voor de regering van president Nicolas Maduro, de opvolger van de illustere Hugo Chávez die in 2013 overleed.

Politieke omwenteling van jewelste
Het chavisme, de socialistische revolutie van Venezuela’s sterke man Chávez, is nu twee jaar na zijn dood zelf de prooi van een revolutie. Want zo kun je de uitslag wel typeren. Een politieke omwenteling van jewelste. En dat bij onze ‘buren’. Immers, Venezuela ligt op enkele tientallen kilometers varen van Aruba, Bonaire en Curaçao.

Teleurstelling bij aanhangers van de Venezolaanse regeringspartij na de grote verkiezingsnederlaag (EPA)
Teleurstelling bij aanhangers van de Venezolaanse regeringspartij na de grote verkiezingsnederlaag (EPA)

De historische nederlaag in getallen: van de 167 zetels in het parlement gaan er zeker 99 naar de verenigde oppositie. De regeringspartij wint er slechts 46. Er zijn er nog zo’n 20 te verdelen, maar het verlies wordt dus niet meer goedgemaakt. Ook veelzeggend; de opkomst is met 74 procent enorm. Het maakt de nederlaag voor president Maduro alleen maar pijnlijker. De uitslag wordt gezien als een referendum over hem.

Miljoenen rollen importeren
En natuurlijk draait het in Venezuela niet alleen om toiletpapier. De ergste nood trouwens probeert de regering van tijd tot tijd te bezweren, door tientallen miljoenen rollen te importeren, of fabrieken over te nemen en die te laten produceren. Nee, de Venezolanen, die wordt voorgehouden dat ze in een chavistische heilstaat leven, hebben al veel langer gebrek aan allerlei primaire levensbehoeften. Melk, rijst, koffie, olie om mee te koken.

En dat terwijl Venezuela een van de grootste olieproducenten ter wereld is. De welvaart ligt er als het ware te wachten tot die wordt opgepompt. Maar in Venezuela zijn de tekorten groot, is de inflatie torenhoog, en ligt de economie plat. En dus is de Venezolaanse kiezer er helemaal klaar mee. En ook met Maduro.

Wereldrecord economische krimp
De populaire Chávez kwam er nog mee weg. Die smeet met oliedollars, en dat maskeerde lang het wanbeleid van zijn corrupte overheid. Maar het laatste jaar is de economische crisis veel erger geworden doordat de olieprijs is gedaald, en dus de inkomsten voor de staat. Volgens het IMF dreigt de Venezolaanse economie dit jaar met 10 procent te krimpen, een wereldrecord.

Tegelijkertijd is onder Maduro het aantal moorden toegenomen, in 2014 maar liefst 25.000. En zo staat Venezuela te boek als ‘failed state’, een mislukte staat.

Feest voor veel Venezolanen

Feest in de straten van Caracas na de verkiezingsuitslag (EPA)
Feest in de straten van Caracas na de verkiezingsuitslag (EPA)

Hoe nu verder, is de grote vraag? Onrust in dit land in crisis ligt op de loer. President Maduro heeft vooraf gezegd de revolutie van Chávez te zullen verdedigen, en dat doet het ergste vrezen. Maar hij heeft wel meteen na de uitslag zijn nederlaag toegegeven, en zijn toon was niet opruiend. Maar dat kan natuurlijk veranderen als de oppositie doorpakt en Maduro’s macht gaat proberen in te perken.

Bron: RTL

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Een voortdurend gebrek aan de eerste levensbehoeften kan de ondergang van een regering betekenen. Gecombineerd met onware, maar mooie woorden, het eigen ophemelen, het bekladden van de oppositie en corruptie versnellen het afbraakproces. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties