RTL | Venezuela verwacht Amerikaanse invasie: ‘Ze komen het land wel in, maar niet uit’

De Venezolaanse vicepresident Cabello | EPA

Venezuela rekent op een Amerikaanse invasie een dezer dagen. Volgens de nummer twee van de Maduro’s regering zullen Amerikaanse mariniers waarschijnlijk snel het land binnenvallen.

Vicepresident Cabello zei dat vannacht op internationaal congres van Zuid-Amerikaanse socialisten. Hij onderbouwde zijn uitspraak verder niet. Wel sloeg hij dreigende taal uit richting de VS, door de Amerikanen een guerilla-oorlog voor te houden.

‘Maar een klein landje’

“Wij zijn maar een klein landje, dus het is waarschijnlijk dat ze binnenkomen. Het probleem voor hen zal zijn om Venezuela weer uit te komen.”

Vorige week kwam voor het eerst openlijk tot een gewapende schermutseling tussen Venezolaanse en Amerikaanse strijdkrachten, toen een Amerikaans militair vliegtuig naar eigen zeggen ‘agressief werd benaderd’ door een Venezolaanse straaljager boven de Caribische Zee.

De Amerikaanse marine heeft beelden daarvan vrijgeven.

Jarenlang wanbeleid

Venezuela zit aan de rand van de afgrond door jarenlang wanbeleid van president Maduro, die door de Amerikanen en de meeste Europese landen ook niet meer als staatshoofd wordt erkend. Zij zien oppositieleider Guaido als de rechtmatige leider, en die heeft al meermalen steun aan de Amerikanen gevraagd.

President Trump probeert met economische sancties Maduro uit het zadel te wippen, maat vooralsnog heeft die wel nog steeds het leger achter zich staan. Trump heeft ook steeds gezegd dat ook militair ingrijpen voor hem een optie blijft.

Venezuela: Hoe heeft het zo mis kunnen gaan?

Het is het rijkste straatarme land ter wereld. Venezuela heeft de grootste bewezen oliereserves ter wereld. En toch zijn er massademonstraties omdat er honger heerst.

Bron: RTL nieuws

2 Reacties op “RTL | Venezuela verwacht Amerikaanse invasie: ‘Ze komen het land wel in, maar niet uit’

  1. joop savaneta

    Merendeel van het Venezolaanse volk zou zo’n invasie toejuichen met uitzondering van een deel van de fanatieke Chavistas. Persoonlijk ben ik tegen buitenlandse inmenging maar dit bewind, bestaande uit criminele drugshandelaren, moet zo snel mogelijk verdwijnen. Zelfs wijlen Hugo Chavez, die zelf ook niet helemaal spoorde, zal zich in zijn graf omdraaien als hij ziet wat voor zootje zijn opvolger er van heeft gemaakt. Veel Venezolanen keken in het verleden, toen het allemaal nog goed met het land ging, min of meer met minachting naar hun buurlanden. Nu zijn ze afhankelijk van deze buurlanden. Het kan verkeren.

  2. ericlapas

    saddam Hussein had het over dat hij de wereld in rouw zou dompen als Amerika Irak aanvalt. Wij weten allemaal dat Saddam Hussein als een rat in een gat in de grond moest schuilen. Deze gek kent de geschiedenis waarschijnlijk niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *