25.9 C
Willemstad
• zondag 26 maart 2023

ParadiseFM | Aangifte Calmes tegen Leeflang en De Andrade

Politicus Rennox Calmes is de beschuldigingen aan zijn adres zat. Hij wil aangifte doen van laster tegen Omayra Leeflang en Elvis de Andrade. Beiden zouden zijn naam...

CN | SER keurt nieuwe gokwet Curaçao goed, maar blijft kritisch

Jimmy Driessen | CasinoNieuws.nl De Sociaal-Economische Raad (SER) van Curaçao heeft de nieuwe gokwet goedgekeurd. De raad geeft in haar advies aan dat het moderniseringstraject van de (online)...

Democracy now! | Friday, March 24, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 24 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Portugese oorlogsschepen gespot voor Piscadera

Voor de kust van Piscadera zijn Portugese oorlogsschepen gespot. Vissers hebben in totaal vijf kwallen gevangen. Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) is op de...

Nu.cw | SER adviseert over belastingverordeningen

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft donderdag advies uitgebracht over wijzigingen in verschillende belastingverordeningen. De verordeningen waarin wijzigingen zijn aangebracht zijn onder andere de Algemene Landsverordening Landsbelastingen en...

RO | Ministerraad besluit dat Caribische studenten voor aankomst in Nederland een BSN krijgen

De Ministerraad stemde in met het wijzigen van het Besluit basisregistratie personen, zodat Caribische studenten bij aanvraag van studiefinanciering via DUO direct een BSN kunnen krijgen. Dit...
- Advertentie -

RTL | Orkaanseizoen belooft weer zwaar te worden

Archieffoto van de tropische storm Elsa, die in 2021 het Caribisch gebied teisterde.

Ook dit jaar belooft het opnieuw een hevig orkaanseizoen te worden. De spits is al afgebeten in Mexico en komende nacht wordt de tweede grote storm van het jaar verwacht in het Caribische gebied.

Bonaire, Curaçao, Aruba en Venezuela maken zich op voor de tropische storm die hun kant opkomt. Het KNMI, dat ook de weerswaarschuwingen geeft voor de bijzondere gemeenten van Nederland, zoals Bonaire, waarschuwt voor een ‘tropische storm of orkaan’ met hevige regenval en flinke windstoten.

Storm Bonnie

Volgens het National Hurricane Center van de Amerikaanse meteorologiedienst wordt het mogelijk een tropische orkaan in categorie 2. De storm krijgt waarschijnlijk de naam Bonnie.

De tropische storm trekt langs de zuidkant van de eilanden en dat is uiterst zeldzaam in juni. Het komt in september en oktober vaker voor.

De eilanden liggen buiten de orkaangordel in het Caribisch gebied. Maar ze zijn nooit door hevige orkanen getroffen. Wel hebben ze vaker te maken gehad met zware tropische stormen.

Waarschijnlijk gaat de storm dit pad afleggen. Waarschijnlijk gaat de storm dit pad afleggen.

Minstens windkracht 12

Een storm verandert officieel in een orkaan als er gemiddeld een windsnelheid wordt gemeten van 119 kilometer per uur of meer. Dat is pas een categorie 1 orkaan, op een schaal van 5. Een orkaan in de zwaarste categorie heeft een gemiddelde windsnelheid van 257 kilometer per uur of hoger.

Een categorie 1 orkaan staat in Nederland gelijk aan windkracht 12, wat maar zelden wordt gemeten in ons land.

Zo ontstaan orkanen

Het orkaanseizoen wordt beïnvloed door El Niño en La Niña. Dit jaar hebben we te maken met La Niña. Dit is een fenomeen dat meestal om de drie tot vijf jaar voorkomt en leidt tot koelere temperaturen in de Stille Oceaan dan gemiddeld. Dat heeft gevolgen voor weerpatronen over de hele wereld.

Door La Niña kunnen we een actiever orkaanseizoen krijgen dan gemiddeld op de Atlantische Oceaan, meldt Colorado State University (CSU). Deze Amerikaanse universiteit komt jaarlijks met een orkaanverwachting voor de Atlantische en Stille Oceaan.
Actief orkaanseizoen

“De weersomstandigheden zijn gunstig voor een zeer actief orkaanseizoen”, schreven ze in hun verwachting begin deze maand. Het orkaanseizoen loopt van 1 juni tot 30 november.

“Tijdens La Niña is er minder wind, waardoor een storm of orkaan zich makkelijker kan vormen”, legt Nicolien Kroon, meteoroloog bij Buienradar, uit “Een storm ‘verwaait’ dan niet.”

Ook de Amerikaanse meteorologie dienst (NOAA) verwacht dat het een vrij actief orkaanseizoen gaat worden. In hun rapport staat dat er 65 procent kans is op een heviger orkaanseizoen dan normaal. De kans dat het relatief rustig blijft is 10 procent.
6 tot 10 orkanen verwacht

Ze verwachten dat we uiteindelijk 14 tot 21 stormen met een naam krijgen. Hiervan zouden er 6 tot 10 uitgroeien tot een orkaan, en 3 tot 6 worden zwaardere orkanen van categorie 3 of hoger.

Ter vergelijking: gemiddeld gezien kwamen de afgelopen 30 jaar jaarlijks zo’n 14 stormen met een naam voor, waarvan 7 met orkaankracht en 3 zwaardere orkanen.

In Nederland gaan we de komende tijd niets merken van het orkaanseizoen aan de andere kant van de wereld, zegt meteoroloog Kroon. “In de herfst wil een orkaan wel eens de Atlantische oceaan oversteken, maar het bereikt Europa dan vaak als een actieve depressie of storm.”

Zeewater te koud

Ze legt uit dat het zeewater ongeveer 27 graden moet zijn om een orkaan draaiende te houden. “Zo warm is het zeewater op weg naar de Europese kust niet, dus dan stopt de orkaan. Hierdoor krijgen we dus met de restanten te maken.”

Bron: RTL

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -