27 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

RTL | Eis 16 jaar cel tegen drugsbaron Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. De Hagenaar wordt verdacht van de handel in drugs...

Column Youp | Hup Sigrid!

Of ik Kaag wel eens bedreig? Dagelijks. Daar begin ik elke ochtend mee. Heks. Kuthoer. Takkentrol. En het helpt. Ze gaat er binnenkort mee stoppen. Op aanraden...

NTR | Van Huffelen: ‘Gedwongen samenwerking met eilanden zal mislukken’

Oscar van Dam Ondanks kritiek vanuit VVD en CDA is Alexandra van Huffelen niet van plan om streng toezicht te gaan houden op de afspraken met Aruba, Curaçao...

DH | CFT: After years of crisis St. Maarten, Curaçao, Aruba focusing on recovery

THE HAGUE--After years of crisis, St. Maarten, Curaçao and Aruba are focusing on recovery, the St. Maarten and Curaçao Committee for Financial Supervision (CFT) and Aruba committee...

AD | OM eist 16 jaar cel tegen ‘eindbaas’ Piet S. voor drugshandel en witwassen

Jorina Haspels | Algemeen Dagblad Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tegen de vermeende Haagse ‘godfather’ Piet S. (67) een straf geëist van 16 jaar voor jarenlange drugshandel, het...

Democracy now! | Friday, May 26, 2023

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

RTL | ‘Nederland nummer drie op lijst belastingparadijzen’

HomeMediaRTL | 'Nederland nummer drie op lijst belastingparadijzen'

30 miljard schade voor anderen

Nederland behoort volgens Tax Justice tot de ‘As van belastingontwijking.’ | Maki Shop

Nederland behoort tot de absolute top van de wereld als het gaat om het faciliteren van belastingontwijking door buitenlandse bedrijven en burgers. Daardoor zouden andere landen voor meer dan 30 miljard euro benadeeld worden.

Dat schrijft Tax Justice Network in een nieuw rapport. Alleen de Kaaimaneilanden en het VK staan er volgens TJN nog slechter op.

Door de mogelijkheden die het Nederlandse belastingstelsel biedt, lopen andere landen in totaal 36,5 miljard dollar (30,6 miljard euro) aan belastinginkomsten mis. Voor dat geld had je wereldwijd bijna 2,9 miljoen verpleegsters in dienst kunnen nemen, becijfert Tax Justice.

Vooral bedrijven profiteren

Nederland faciliteert volgens Tax Justice vooral bedrijven in het ontwijken van belasting. Het gaat daarbij om een bedrag van 26,6 miljard dollar.

Wereldwijd schuiven multinationals met tussen de 600 miljard en 1,1 biljoen dollar aan winsten om minder belasting te hoeven betalen, dat is circa 40 procent van alle winst in het buitenland die zij maken. Daardoor dragen ze tussen de 90 en 280 miljard dollar minder aan belasting af, aldus Tax Justice.

‘As van belastingontwijking’

De organisatie deelt ons land, samen met het VK, Luxemburg en Zwitserland, in bij de ‘as van belastingontwijking’. Die vier landen zijn volgens Tax Justice verantwoordelijk voor bijna de helft van alle winstbelasting voor bedrijven die wordt ontweken.

Daarbij is het VK overigens in zijn eentje goed voor bijna 30 procent van alle winstbelasting die bedrijven weten te omzeilen.

Rijke mensen

Rijke privépersonen kunnen nog eens 9,8 miljard dollar aan belasting uitsparen door fiscale constructies in Nederland op te zetten. Mondiaal gezien kunnen zij meer dan 182 miljard dollar aan belastingen uitsparen.

Nederland verliest ook

Ondanks het feit dat Nederland voor sommige bedrijven en mensen een belastingparadijs is, hebben wij op onze beurt ook last van andere landen die belastingontwijking makkelijk maken. Dat kost ons zo’n 10,6 miljard dollar (8,9 miljoen euro) aan belastinginkomsten.

Dat bedrag bestaat voor bijna 1 miljard aan winstbelasting voor bedrijven die we niet ontvangen en 9,7 miljard dollar aan belasting die rijke Nederlanders weten te omzeilen. Bij elkaar zouden we in Nederland daarvan het salaris van bijna 161.000 verplegers en verpleegsters kunnen betalen, aldus Tax Justice.

Bron: RTL nieuws

4 reacties

 1. Gelukkig maar, dan is er geld om in de bodemloze put op deze rots te blijven gooien. Stel je voor dat Nederland zou zeggen dat we het zelf maar oplossen.

 2. En nog even en dit soort Goedpraters willen een beurs voor bloeddiamanten of een digitaal handelsplatform voor handvuurwapens vanuit een liefst corrupt bananenrepubliek eiland. Hoor ik daar ook al iemand de handelsgeest en de inventiviteit van de driehoekshandel prijzen?

 3. De ‘as van belastingontwijking’ betreft landen die op prijs concurreren om (buitenlandse) investeerders aan te trekken.

  Zoals andere landen concurreren met andere vestigingsvoorwaarden en gunstige omgevingsfactoren zoals een natuurlijke haven, minder strenge milieu-eisen, lage energiekosten, etc.

  De hele toonzetting is een beetje te vergelijken met een verwend kind: belastinginkomsten zijn een natuurlijke hulpbron waar we recht op hebben en die een bepaald (hoog) niveau moet hebben. Een land dat goedkoper en efficienter is handelt oneerlijk.

  Consumenten mogen (nog) vrijelijk prijzen vergelijken en boodschappen daar doen waar de prijs/kwaliteitsverhouding het best is. Bedrijven blijkbaar niet?

  Als alle landen dezelfde belastingtarieven zouden (moeten) hanteren ontstaat in feite een kartel, en wordt landen een stuk autonomie ontnomen ten aanzien van hun financiele, economische en fiscale beleid.

  Waarom zou een land niet een voorkeur mogen hebben voor holdings en brievenbusfirma’s en een afkeer van zware vervuilende industrie?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties