29 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 09:34

Laatste reacties

- Advertentie -

RTL | CPB: stabilisatie cryptokoersen kan leiden tot financiële crisis

Michaël Niewold • @michaelniewold

Beeld © Getty Images

Cryptocurrency’s staan bekend om de forse koersschommelingen en de bijbehorende risico’s voor beleggers. Maar, waarschuwt het Centraal Planbureau: de risico’s worden pas echt groot als de koersen stabiliseren. Als dat gebeurt, kan dat in het uiterste geval leiden tot een nieuwe wereldwijde financiële crisis zoals in 2008.
Die crisis werd veroorzaakt omdat Amerikaanse banken hypotheken hadden verstrekt aan klanten die dat eigenlijk helemaal niet konden betalen. Die hypotheken werden vervolgens als nieuwe financiële producten doorverkocht aan andere banken, waardoor onduidelijk was wat de achterliggende waarde en bijkomende problemen waren.

Toen hypotheekhouders hun leningen niet meer konden aflossen, moesten banken fors afschrijven op deze zogenaamde subprime-hypotheken-derivaten. Dat leidde uiteindelijk tot het bankroet van Lehman Brothers en de financiële crisis in 2008.

- Advertentie -

‘Ernstig geraakt’
Eenzelfde scenario ziet het CPB als de koersen van crypto’s zullen stabiliseren. Als dat gebeurt, zullen professionele beleggers waarschijnlijk bereid zijn om geld uit te lenen voor investeringen in crypto’s. Als de prijzen dan toch ineens hard dalen, kunnen financiële instellingen ‘ernstig geraakt’ worden.
Ook als die financiële instellingen zelf niet investeren vanwege de risico’s, dan doen hun klanten dat mogelijk wel. En niet alle private beleggers zijn even goed op de hoogte, schrijft het CPB in het jaarlijkse rapport over de risico’s voor de financiële markten.

Slechts 2 procent leent om te investeren
Er is nog geen reden voor paniek: slechts 2 procent van de Nederlandse beleggers heeft geld geleend om te kunnen investeren in crypto’s, meldt het CPB.
Kortom: er zijn op dit moment geen grote risico’s voor Nederlandse financiële instellingen bij een cryptocrash. Daarnaast wordt er maar weinig gehandeld. Het CPB schat dat er in Nederland per maand voor 150 miljoen euro in bitcoins gehandeld wordt.

Handelen
Dat is dan waarschijnlijk vooral door mensen die speculeren op de koerschommelingen. Ruim 60 procent van alle bitcointransacties tot nu toe wisselde minder dan een keer per jaar van eigenaar, blijkt uit een analyse van het CPB. Minder dan 10 procent werd minstens een keer per maand of vaker verkocht.
https://www.rtlz.nl/sites/default/files/content/images/2018/05/29/hodl.png?itok=zTjYwUy8
Op dit moment is een bitcoin 7445 dollar waard op de site Coinmarketcap, dat een gewogen gemiddelde bijhoudt van meerdere handelsplatforms voor bitcoins.

Gevolgen voor centrale bankiers
Het CPB ziet nog een groot risico bij succes voor cryptocurrencies. Stel dat één cryptomunt heel succesvol wordt en zelfs als stabiel betaalmiddel gebruikt wordt, dan heeft dat gevolgen voor het beleid van centrale banken.
Die kunnen dan minder invloed uitoefenen op de hoogte van de rente en de hoeveelheid geld die in omloop is. Maar de kans dat er een crypto boven alle andere uitstijgt, is volgens de rekenmeesters van het kabinet klein.

- Advertisement -

Bron: RTL Z

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -