26 C
Willemstad
• zaterdag 1 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

RTL | Bitcoin-bubbel? Zo kun je gokken op een koersdaling

Marieke van de Zilver

Nu de waarde van de bitcoin steeds verder oploopt en de berichten over een bubbel alsmaar harder klinken, willen beleggers ook kunnen speculeren op een koersval van de cryptomunt. Daar komen nu mogelijkheden voor.

De Chicago Board Options Exchanges (CBOE) heeft de eer: het is het eerste ‘officiële’ beursbedrijf dat een future op de bitcoin lanceert. Met een future speculeer je op het toekomstige koersverloop van een aandeel.

Wanneer je denkt dat de bitcoin gaat dalen, koop je een bitcoin ‘short’. Per dollar waardeverlies verdien je dan een bepaald bedrag, maar per dollar waardevermeerdering verlies je. Andersom, wanneer je denkt dat de bitcoin alleen nog gaat stijgen, koop je een bitcoin ‘long’. Er is dus veel te winnen, maar gezien de volatiliteit van de bitcoin ook heel veel te verliezen.

Handelen zonder bitcoins te bezitten

Handelen met futures is al dagelijkse kost op de normale beurs, maar kon nog niet gereguleerd met bitcoin. Daar komt nu verandering in.

Vanaf komende zondag, 10 december, is het mogelijk om gereguleerd op de koers van bitcoin te handelen, zonder daadwerkelijk bitcoins te bezitten. Het grote broertje van de CBOE, de Chicago Mercantile Exchange (CME), volgt een ruime week later.

Volatiliteit

Juist vanwege de grote koersbewegingen wordt om een flinke ‘marginverplichting’ gevraagd. Dat is een cashbedrag dat je als onderpand moet storten voor je gaat handelen.

Bij bitcoin zou het gaan om zo’n 30 procent van de waarde van het onderliggende contract. Dat moet genoeg zijn om een dag verliezen te dekken en is bijzonder veel: voor het handelen in olie geldt bijvoorbeeld een marginverplichting van vier procent.

Volgens analisten kunnen de futures zorgen voor meer handel in bitcoin: investeerders kunnen bitcoin kopen en zich via futureposities indekken tegen eventuele koersdalingen.

Binaire opties

Vrijdag gaf de Amerikaanse derivatentoezichthouder officieel toestemming om producten op bitcoin te verhandelen. Verschillende bedrijven gaven daaraan gehoor.

De Amerikaanse optiebeurs Cantor gaat vanaf januari binaire opties op bitcoin verhandelen. Met binaire opties ‘voorspel’ je of de koers van een onderliggende waarde, in dit geval de bitcoin, gaat stijgen of dalen. Raad je goed, dan krijg je flinke winst. Heb je het mis, dan ben je je inleg kwijt.

De AFM waarschuwde meerdere keren tegen de handel in binaire opties. Volgens de toezichthouder op de financiële markten is de handel in binaire opties geen beleggen, maar gokken.

Geen windeieren

De groeiende acceptatie van financiële markten is in ieder geval goed voor de waarde van de cryptomunt: inmiddels staat een bitcoin weer op een koers van ruim 11.000 dollar, nadat hij vorige week was ingezakt van 11.000 naar 9.000 euro.

Bron: RTL

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -