31 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024 12:26

Robbie Dos Santos in het nauw

Andere bedrijven kunnen voorlopig gewoon ‘meeliften’ op de door Smartplay georganiseerde nummerloterijen.  FOTO ARCHIEF
MFK-regering in verlegenheid gebracht met onthulling over partijfinancier

Willemstad – Wist of kon premier Gerrit Schotte (MFK) weten van de grootschalige fraude door Robbie Dos Santos, een van de grote financiers – zoals de MFK-partijleider zelf eerder aangaf – van zijn verkiezingscampagne?

De onthullingen afgelopen weekeinde in een blog van Wall Street Journal over de verdenkingen tegen de 54-jarige Robertico Alejandro Dos Santos, dat hij Robbie’s Lottery al zeker sinds 2004 als een dekmantel gebruikt voor een veel grotere illegale loterij en verkoop van valse lotjes en tevens witwassen en belastingfraude op grote schaal, zijn al schokkend.

In verband daarmee verzocht het Openbaar Ministerie om bevriezing van 50 miljoen dollar op Dos Santos’ bankrekeningen in de VS.

Maar de directe band van de verdachte met de MFK-regering in Fòrti, waarbij minister van Financiën George ‘Jorge’ Jamaloodin (eveneens MFK) bovendien ook halfbroer is van Dos Santos, maakt de kwestie alleen maar delicater.

Het plotselinge, eerst niet aangekondigde en nader aangeduide bezoek aan de VS van bewindsman Jamaloodin vanaf afgelopen donderdag, maakt het nog pikanter.

Morgen zes weken geleden vonden invallen plaats in kantoor en huis van Dos Santos, bij diens administrateur (Tam Consultants) en zijn moeder. Zelf was de loterijbaas op dat moment niet op Curaçao; naar horen zeggen was hij op dat moment op een cruise (in de Bahama’s), maar sindsdien heeft de verdachte in wat door justitie de ‘Bientu’- zaak is genoemd geen voet meer op Curaçaose bodem gezet.

Er was in die week van 12 en 13 juli ook huiszoeking bij Speedy Security, het bedrijf van zijn halfbroer Jamaloodin, hoewel hij formeel in verband met zijn ministersfunctie het bestuur in handen heeft gelegd van de bejaarde 77- jarige Gustaaf Jamaloodin.

Zoals gezegd, is Jamaloodin naar de VS. Statenlid Pedro Atacho van oppositiepartij PAR heeft daar gisteren vragen over gesteld aan Jamaloodin in verband met een brief die het parlement van de ministerraad ontving over zijn verblijf in Florida van 18 tot en met 24 augustus. Eerder, zo merkt Atacho op, was Jamaloodin van 12 tot en met 14 juli ook al in Miami.

OM vermoedt ‘leegmaken’ VS-rekeningen

Het OM zelf doet geen mededelingen, maar uit een officieel schrijven van justitie in Washington aan de rechter, gebaseerd op het verzoek uit Willemstad om de banktegoeden te bevriezen, blijken veel details.

Zo is er bij de huiszoekingen vorige maand zo’n 282.000 dollar (ruim een half miljoen gulden) aan contanten aangetroffen alsmede de vals opgemaakte lootjes. Ook werden daar bankafschriften van UBS in Miami gevonden. UBS is op de hoogte gesteld van de ‘restraining order’ (formeel: contactverbod) tot 50 miljoen dollar.

Maar justitie in de VS weet dat nog onlangs 18,6 miljoen dollar van de 28,1 miljoen dollar werd overgemaakt van Caribbean Investment Group Ltd. naar Tula Finance Ltd., waarmee vermoedelijk gepoogd is eerstgenoemde rekening ‘leeg te maken’. Dat was nog niet bekend toen het Gerecht in Eerste Aanleg op Curaçao op 14 juli goedkeuring gaf aan de actie van het OM in Willemstad.

Behalve genoemde rekeningen gaat het het OM op Curaçao ook om Ponsford Overseas Ltd.; allen met Dos Santos als ‘beneficial owner’ (eigenaar). Op 14 juli stonden op de rekeningen 9,2 miljoen dollar; 18,6 miljoen dollar; en 18,9 miljoen dollar.

Dat Dos Santos de eigenaar is van de gelden, blijkt uit het feit dat de bankafschriften naar het huisadres van zijn moeder worden gestuurd en dat Dos Santos zelf in contact is (geweest) met de ‘wealth manager’ van UBS bank in Miami, dezelfde wealth manager wiens naam op de statements staat. Het contact betrof bewegingen van en naar de drie genoemde rekeningen.

Ponsford Overseas noch Tula Finance zijn geregistreerd op Curaçao of in Florida en staan ook niet bekend als actieve businessentiteiten die elders zaken doen, maar zijn volgens het OM ‘waarschijnlijk’ BVI-companies (British Virgin Islands) die door Dos Santos gebruikt worden om crimineel verkregen geld wit te wassen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Onderzoek Bientu sinds januari 2008

Willemstad – Het OM is al drie jaar bezig met dit strafrechtelijk onderzoek. Volgens verkregen ‘bewijs’ is Dos Santos betrokken bij een illegale gokoperatie op grote schaal in de Dutch Caribbean (Curaçao en Sint Maarten), ten minste sinds 2004, die een opbrengst van ruim 52 miljoen dollar genereerde.

Robbie’s Lottery fungeerde daarbij als een legale dekmantel. Robbie’s Lottery (handelsnaam) is officieel geregistreerd als Administratiekantoor Dollar nv op Curaçao en de ondernemingen The Money Game nv en Jamaroma Lotteries nv op Sint Maarten.

Dos Santos is de enige eigenaar van de drie bedrijven, waar zo’n honderd personen werkzaam zijn. Volgens de belastingaangifte en andere in beslag genomen financiële stukken had Administratiekantoor Dollar in 2009 een wettige loterijomzet op Curaçao van zo’n 14 miljoen dollar met een netto winst van 283.000 dollar.

Jamaroma Lotteries had een omzet van 15 miljoen dollar en een winst van circa 300.000 dollar. Maar Dos Santos en zijn echtgenote gaven kortgeleden nog een gezamenlijk inkomen op van 67.500 dollar (121.000 gulden), terwijl hij ten minste 28 miljoen dollar heeft staan bij UBS.

Justitie schat dat de illegale gokbusiness met gebruik van valse lootjes alsmede de verkoop van verboden buitenlandse loterijen, zo’n 60 procent aan aanvullende omzet zorgt – bovenop wat formeel aan de overheid wordt opgegeven.

Zie ook: Verdachte stortingen Dos Santos

 

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties