28 C
Willemstad
• zaterdag 3 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

RO | Koenders spreekt over koers en kansen in Cuba

cuba-koenders
Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) sprak van “historisch bezoek’ Cuba

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) bracht een bezoek aan Cuba. Hij ziet graag meer samenwerking met het land. ‘De ingeslagen koers creëert mogelijkheden om de goede relatie met Cuba uit te breiden en kansen te identificeren’, aldus Koenders.
De minister sprak van een ‘historisch bezoek’.

Bruggenbouwer

Koenders overlegde in Havana onder meer met vicepresident Miguel Díaz-Canel, viceminister van Buitenlandse Zaken Marcelino Medina González, viceminister Antonio Carricarte van Buitenlandse Handel, kardinaal Ortega en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld. ‘Enkele weken geleden bracht de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Rodríguez een bezoek aan Nederland. Dit Nederlandse wederbezoek aan Cuba, op uitnodiging van Rodríguez, biedt gelegenheid voor verdere intensivering van de goede betrekkingen’, zei de minister. ‘De vele bezoeken en ontmoetingen van afgelopen tijd, op alle niveau’s, kenmerken de inzet van Nederland als bruggenbouwer richting Cuba.’

Tijdens het bezoek van Koenders is afgesproken op een aantal gebieden nauwer samen te gaan werken. ‘We denken aan kennisuitwisseling over de verhoging van landbouwproductie, het aanbieden van deskundigheid op het gebied van watermanagement en luchthavenveiligheid en informatieoverdracht op het gebied van preventieve gezondheidszorg’, zei de minister.

EU-Cuba akkoord

De onderhandelingen met de EU waren ook onderwerp van gesprek. Koenders: ‘De eerste onderhandelingsrondes zijn positief verlopen. Het is goed dat Cuba en de EU binnenkort weer met elkaar rond de tafel gaan zitten en dat er een gestructureerde mensenrechtendialoog wordt gestart.’ De EU onderhandelt sinds april 2014 over een nieuw EU-Cuba akkoord. Bij deze onderhandelingen wordt gekeken op welke terreinen de EU met Cuba kan gaan samenwerken, zoals op het gebied van economie, handel en mensenrechten. Nederland heeft een belangrijke voortrekkersrol gespeeld bij het op gang brengen van dit proces en blijft inzetten op nauwere samenwerking tussen de EU en Cuba.

Koenders had tijdens zijn bezoek ook gesprekken met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, onder wie schrijvers, bloggers en economen. ‘De recente ontwikkelingen in Cuba stemmen positief. Het is belangrijk om over de ontwikkelingen ook met het maatschappelijk middenveld de dialoog aan te gaan’, zei de minister. ‘Ik heb in mijn gesprekken ook benadrukt dat verbetering van de mensenrechtensituatie in Cuba cruciaal is.’ Nederland en Cuba zijn allebei lid van de Mensenrechtenraad. De minister sprak met zijn Cubaanse collega’s af in aanloop naar de sessie van de Mensenrechtenraad in juni en september van dit jaar overleg te voeren.

Gay Pride

Dit weekend vindt de jaarlijkse gay pride van Cuba plaats in Havana. ‘Ik ben onder de indruk van de sprongen die Cuba heeft genomen om de rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen te waarborgen’, aldus Koenders over de recente wetswijzigingen op dit gebied in Cuba. ‘Ik hoop dat Cuba op alle terreinen van mensenrechten, sociaal-economische, culturele, burger- en politieke rechten, deze ingeslagen weg voortzet.’ Nederland onderhoudt dan ook goed contact met mensenrechtenverdedigers als Mariela Castro.

‘De samenwerking tussen beide landen biedt bovendien veel kansen voor het bedrijfsleven van het gehele Koninkrijk’, aldus de minister. Er zullen bijvoorbeeld handelsmissies van Aruba en Curaçao in juni en juli van dit jaar die kant op gaan, die direct de aftrap geven aan nieuwe verbindingen uit deze Caribische delen van het Koninkrijk naar Cuba.

De VS kondigde aan vanuit New York binnenkort rechtstreekse vluchten te starten. Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen al langer meermaals per week vanuit Nederland rechtstreeks naar Cuba.

Voortaan worden grotere toestellen ingezet om in de toenemende vraag te voorzien. ‘Een tastbaar teken van toegenomen uitwisseling en samenwerking dat ik toejuich’, aldus Koenders. Nederland is de op een na belangrijkste Europese handelspartner van het land en behoort tot de top vijf bestemmingen van Cubaanse export.

Het bezoek aan Cuba maakte deel uit van een bredere reis in de Caribische regio. Eerder was Koenders op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De minister brengt na Cuba een bezoek aan Guatemala en Mexico.

Bron: Rijksoverheid

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -