30 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 17:38

Laatste reacties

- Advertentie -

RMR komt voortaan vaker bijeen

Precaire situatie Curaçao noodzaakt tot verdubbeling vergaderfrequentie

Den Haag – De financiële situatie van Curaçao is dermate precair dat de vergaderfrequentie van de Rijksministerraad (RMR) wordt verdubbeld.

In plaats van een keer per maand komt de RMR in het vervolg om de twee weken bijeen.
De verhoging van de vergaderfrequentie gebeurt op voorstel van minister Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Zij vindt de financiële situatie van Curaçao zo zorgelijk dat ze de stand van zaken minimaal twee keer per maand in RMR-verband wil bespreken zodat er – indien nodig – ook snel kan worden gereageerd op de rapportages van het College financieel toezicht (Cft).
Het besluit van de RMR is mede ingegeven door de groeiende vrees in Den Haag dat het tekort sinds Curaçao op 10 oktober 2010 land is geworden in werkelijkheid al tot een veel hoger bedrag is opgelopen dan de 350 miljoen gulden die eerder is berekend.

Het Cft zal daarover mogelijk al volgende week een vingerwijzing geven, aan de vooravond van de eerste RMR (vrijdag de 24e) na het zomerreces.
Behalve de actuele financiële situatie van Curaçao worden ook de bevindingen van het Cft over het opvolgen van de aanwijzing besproken.
Het Cft heeft tot taak toe te zien op de naleving van de aanwijzing die de Curaçaose regering in de RMR van 13 juli heeft gekregen.

- Advertentie -

Voornaamste onderdeel daarvan is het uiterlijk per 1 september presenteren van een sluitende begroting voor 2012.
Het Cft controleert ook of het kabinet Schotte zich houdt aan de afspraak geen nieuwe financiële verplichtingen aan te gaan.
Dat betekent dat in de RMR eveneens de omstreden financiering van het gratis onderwijs met de 17 miljoen gulden die aan de reserves van Refineria di Kòrsou zijn onttrokken aan de orde komt.
Een ander zo mogelijk nog zwaarder beladen agendapunt is de situatie bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).
Premier Gerrit Schotte en zijn Sint Maartense ambtgenote Sarah Wescot-Williams hebben in de RMR van 13 juli de opdracht gekregen uiterlijk op 24 augustus een gezamenlijk plan van aanpak klaar te hebben om de verhoudingen met de CBCS te normaliseren.
Vooralsnog lijkt een akkoord daarover ver weg.

In een brief aan de Tweede Kamer heeft Spies kort geleden al te kennen gegeven niet te zullen aarzelen om op grond van artikel 43 uit het Koninkrijksstatuut in te grijpen als Curaçao volhardt in het niet nakomen van gemaakte afspraken.
Met het besluit dat de RMR voortaan twee keer zo vaak bijeenkomt geeft zij het signaal af dat het haar menens is.
Aan vergaderingen van de RMR wordt deelgenomen door het Nederlandse kernkabinet aangevuld met de drie Gevolmachtigde ministers.
Tot voor kort waren dat saaie aangelegenheden waarin vooral internationale verdragen en benoemingen in hoog tempo werden afgehamerd.
Meestal konden de Gevolmachtigde ministers de Trêveszaal alweerna een kwartiertje verlaten.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -