27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

RMR houdt vast aan standpunt inzake Wilsoe

Minister moet actie mogelijk rechtzetten

DEN HAAG — De Rijksministerraad houdt onverminderd vast aan het standpunt met betrekking tot Justitie-minister Elmer ‘Kadè’ Wilsoe. Dat kreeg de gevolmachtigde minister van Curaçao Sheldry Osepa vandaag te horen tijdens de ingelaste vergadering van de Rijksministerraad, nadat de Nederlandse Justitie- minister Ivo Opstelten daar verslag had gedaan van zijn gesprek met Wilsoe op Aruba.

- Advertentie -

Wilsoe deed een verzoek aan de Verenigde Staten om het beslag op te heffen dat is gelegd op de miljoenen dollars van Robbie Dos Santos, die wordt verdacht van belastingfraude, witwassen en valsheid in geschrifte. Specifiek ging het om de rekeningen van Ponford Overseas Ltd. en Tula Finance Ltd. in de Bientu-zaak. Dos Santos is geldschieter van regeringspartij MFK en halfbroer van Financiënminister George ‘Jorge’ Jamaloodin. Het standpunt is in ieder geval dat Wilsoe zich niet had mogen mengen in het strafrechtelijk onderzoek naar loterijbaas Robbie dos Santos en mogelijk moet hij die stap op de een of andere manier rechtzetten, al werd dat vanmiddag niet helemaal duidelijk.

De verwachtingen van Nederland ten opzichte van hetgeen zou moeten gebeuren, zijn ongewijzigd. Nederland hecht daar veel waarde aan”, aldus Osepa na afloop, zonder details te geven over die verwachtingen.

De Nederlandse Justitie-minister Ivo Opstelten beperkte zich tot een herhaling van zijn uitspraken over het Justitieel Vierpartijen Overleg.

We hebben (op Aruba) goed met elkaar gesproken. Alles is aan de orde geweest en we hebben afgesproken dat alle collega’s precies van elkaar horen hoe de procedures voor rechtshulpverzoeken zijn. In de vergadering op 12-12-‘12 in Den Haag zullen we die procedures met elkaar vaststellen.”

Gevraagd naar consequenties voor de huidige kwestie, zegt Opstelten: “Alles heeft consequenties voor nu en voor later. Dat is nu eenmaal het leven.”

De Nederlandse Justitie-minister wilde niet reageren op berichten in de media dat er op korte termijn nog andere acties van de Curaçaose regering worden verwacht, bijvoorbeeld het intrekken van de brief waarin Wilsoe de Amerikaanse autoriteiten verzoekt om de beslaglegging op rekeningen van loterijbaas Robbie dos Santos op te heffen.

Het is zoals ik het zeg en meer is er niet.

Minister Liesbeth Spies verwijst vragen door naar Opstelten, aangezien hij degene is die met Wilsoe over de kwestie sprak.

Uur U voor begroting

Tijdens de Rijksministerraad werd ook nog kort gesproken over de begroting van Curaçao. Vandaag is de uiterste datum waarop de regering van Curaçao bij het College financieel toezicht (Cft) een voorstel kan indienen voor een pakket met aanvullende maatregelen, die de begroting voor 2012 in balans moeten brengen. “Het is vandaag het uur U, zegt minister Spies desgevraagd. “Vandaag verloopt de deadline waarbinnen de regering met aanpassingen op de begroting moet komen en ik reken erop dat dat ook gebeurt.”

Osepa zei na afloop dat hij er vertrouwen in heeft dat de deadline gehaald wordt. De VVD neemt genoegen met de actie van de Rijksministerraad met betrekking tot Wilsoe.

Zoals ik Opstelten ken, heeft hij in duidelijke bewoordingen gezegd dat inmenging in een justitieel onderzoek niet acceptabel is. En ik denk dat de regering op Curaçao daar ook wel de ernst van inziet. Dit is eens maar nooit weer”, aldus Tweede Kamerlid Andre Bosman van de VVD.

Ronald van Raak van de SP twijfelt er niet aan dat Opstelten het standpunt van Nederland duidelijk heeft gemaakt, maar Nederland schiet daar niets mee op, vindt hij. “Het heeft weinig zin als je daar niet mee naar buiten treedt. Wat Nederland moet doen, is internationaal duidelijk maken dat we geen verantwoordelijkheid kunnen dragen voor Curaçao. Niet voor brieven van Curaçao, niet voor de Veiligheidsdienst van Curaçao en niet voor het financieel wanbeleid van Curaçao”, aldus Van Raak.

De SP’er, die afgelopen week bij de besloten bijeenkomst met het Cft was, zei zelfs geschrokken te zijn van de informatie die hij kreeg, zonder in details te treden. Bosman drukt zich gematigder uit. “De zorgen die we hadden zijn er niet door weggenomen. Maar los van het overleg met het Cft, maak ik me grote zorgen of men in staat is een goede begroting in te dienen. Wat de VVD betreft gaat het Cft nooit weg, tenminste tot het moment dat Curaçao geheel autonoom is.”

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -