31 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

RKCS extra alert

Willemstad – Het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) zal vanmorgen extra alert zijn en nauw contact met de scholen houden om te weten hoeveel leerkrachten eerst naar de informatiebijeenkomst van de vakbonden zijn gegaan. Dit laat financieel directeur Karina Lombardi-de Freitas Bras weten.

,,De leerkrachten kennen de regels, dit soort bijeenkomsten zijn onder werktijd niet toegestaan.”

De financieel directeur rekent erop dat de leerkrachten hun verantwoordelijkheid nemen.
Bij een eerdere informatievergadering onder werktijd, viel het aantal afwezige leerkrachten mee, zo laat Lombardi-de Freitas Bras weten.
Voorzitter Darius ‘Lio’ Plantijn van de onderwijsvakbond Sitek verwacht in tegenstelling tot Lombardi-de Freitas Bras een hoge opkomst vandaag van zijn leden tijdens de informatiebijeenkomst onder werktijd die de bonden vanmorgen van 8.00 tot 10.00 uur bij het Abvo-kantoor houden over de aanpassing van de AOV.

,,Gistermiddag zijn er circa 150 leden langs geweest bij de Sitek om een T-shirt op te halen voor de bijeenkomst. De vergadering die we afgelopen vrijdag belegden is ook goed bezocht, door circa 200 mensen”

, aldus Plantijn.
De vergadering is een initiatief van de Abvo, BTG, Curatca, NAPB, SAP, Sitek, STrAF en STSK. De informatiebijeenkomst is volgens Plantijn hard nodig.

,,Bij de laatste verkiezingen heeft geen van de deelnemende partijen gezegd dat de situatie zo ernstig was dat maatregelen getroffen moesten worden. De voormalige minister van Financiën (George Jamaloodin (MFK), red.) zei zelfs dat er een surplus was.”

De Sitek blijft erbij dat de manier waarop de wijziging van de AOV vorige week is aangenomen, niet volgens de regels is gegaan.

,,De vakbonden zijn niet gehoord. Als we nu geen signaal afgeven dan vrezen we dat de regering gewoon doorgaat met het nemen van maatregelen: dat het vakantiegeld, de indexering en de loontrede voor de leerkrachten op de tocht komen te staan.”

Plantijn rekent erop dat de regering na de informatiebijeenkomst de vakbonden zal uitnodigen om te praten over de maatregelen om de ingrepen te verlichten.
Minister Etienne van der Horst van Bestuur, Planning en Dienstverlening betreurt de gang van zaken.

,,Ik betreur het, met alle respect voor de vakbonden, dat de vergadering onder werktijd moet plaatsvinden.
Hiermee benadeel je ouders die nu op zoek moeten naar opvang voor hun kinderen.
Er zijn scholen die deze week hun proefwerkweek en schoolonderzoeken hebben.”

Keith Carlo, pleitbezorger voor kinderen, noemt de informatiebijeenkomst onder werktijd van met name de onderwijsvakbond ‘kindonvriendelijk en leerlingonvriendelijk’.
Volgens Carlo had de bijeenkomst ook buiten schooltijd gehouden kunnen worden.

,,Vergeet niet dat de kinderen binnen het vervolgonderwijs een periode ingaan van proefwerken en toetsen die meetellen voor het examen.”

Voorzitter Ronaldo Abrahams van de NAPB gaat ervan uit dat het grootste deel van het politiekorps de bijeenkomst bijwoont.

Er zijn met de minister van Justitie afspraken gemaakt dat als er zich een calamiteit voordoet, de manschappen gelijk de informatiebijeenkomst verlaten en uitrukken.”

Abrahams sluit een gang naar de rechter niet uit. Wat hem betreft is de regering verantwoordelijk voor het feit dat er vandaag in de ochtend veel ambtenaren eerst naar de bijeenkomst gaan en hun reguliere werk niet zullen doen.

,,We hebben aan minister Van der Horst gevraagd om met ons om de tafel te gaan zitten. We wilden nog onderhandelen over de AOV. De regering heeft geen rekening gehouden met de vakbonden en zal nu de consequenties daarvan moeten dragen.”

Hodge: Tijdstip is vervelend

Minister-president Daniel Hodge benadrukt dat de vakbonden alle recht hebben om te vergaderen. Het gekozen tijdstip van vanochtend noemt hij wel ‘vervelend’.

,,Natuurlijk hebben vakbonden recht om te vergaderen. Het is hun recht om hun leden te informeren. Een ander tijdstip zou echter minder vervelend zijn voor de samenleving. Bijvoorbeeld vier tot vijf uur ’s middags zou minder consequenties hebben”

, aldus Hodge gisteravond.

 

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -