31 C
Willemstad
• maandag 22 juli 2024 12:28

Rijnmond | Rotterdamse straat wordt vernoemd naar verzetsheld uit Curaçao


Rotterdam krijgt een Tulastraat, vernoemd naar een Curaçaose verzetsheld. De naamgeving past in nieuw gemeentelijk beleid om onder meer het koloniale verleden terug te laten komen in straatnamen.

Het initiatief voor de vernoeming komt van Rotterdammer Simão Miguel. “Tula was een verzetsheld in de achttiende eeuw op Curaçao, toen daar nog slavernij werd gedreven”, legt hij uit. “Hij kon de omstandigheden waaronder zij moesten leven niet meer uitstaan. Vandaar dat hij een opstand heeft georganiseerd en daar andere mensen bij heeft betrokken.”

Tula heeft op die manier een bijdrage gehad aan de afschaffing van de slavernij op Curaçao, zegt Miguel. “Tula is daar een held. Ik vond dat er een Tulastraat moest komen. In Rotterdam is er geen, maar in Amsterdam en Utrecht wel. Dus ik dacht: nu is Rotterdam aan de beurt.”

Tien e-mails

De aanvraag voor de straatnaam ging volgens Miguel redelijk gemakkelijk. “Ik had er maar tien e-mails voor nodig”, lacht hij. Als eerste vroeg hij hoe het aanvraagproces voor een straatnaam in zijn werk gaat. Toen hij daar uitleg over had gekregen, deed hij een voorstel voor een vernoeming. “Na een paar maandjes wachten kreeg ik antwoord dat mijn voorstel was geaccepteerd door de straatnamencommissie.”

Waar de Tulastraat precies komt, is nog niet bekend. “De naam is nu opgenomen in het reservebestand”, zegt Jantje Steenhuis van de straatnamencommissie. “Op het moment dat er zich een passende plek voordoet, zullen we hem vernoemen.”

Het zou dus nog even kunnen duren, maar Steenhuis heeft goede hoop. “De aanvraag past heel goed in de initiatiefnota van D66, om meer vrouwen en mensen van diverse herkomsten te benoemen. Ik schat in dat dat zeker gaat gebeuren de komende jaren.”
Lees ook: Straatnamen in Rotterdam krijgen vaker naam van vrouw of minderheid

Voor Miguel maakt het niet uit waar en wanneer Tula wordt vereeuwigd op een Rotterdams straatnaambord. “Rotterdam-Zuid zou een mooie zijn, maar het mag eigenlijk overal in Rotterdam. Zolang die er maar komt en hij komt er. Dat is mooi nieuws! Dit is een kerstcadeau voor veel Rotterdammers, vooral van Caribische afkomst. En jullie mogen het uitpakken.”

Bron: Rijnmond

7 reacties

 1. Waar halen politieke partijen toch elke keer weer de gore moet vandaan om hoe dan ook ( in dit geval D66 ) via … verhalen en zielig te doen verkiezing stemmetjes binnen te harken, om kots misselijk van te worden.

 2. Tula een verzetsheld? Laat me niet lachen hij was meer een onruststoker, de man heeft honderden slaven de dood ingejaagd. Na de opstand moesten de slaven nog harder werken en kregen ze ook nog minder te eten.

  Tula heeft totaal geen leiderschap getoond, was gewoon slecht voorbereidt, had geen gps dus ze raakten de weg kwijt, had stokken en messen als wapens terwijl de soldaten geweren en pistolen hadden, was gewoon een domme actie, totaal geen kans van slagen.

  De afschaffing van de slavernij kwam daardoor ook te vroeg de meeste slaven waren niet voorbereidt, de huidige generatie heeft nog steeds last van, ze proberen nu nog steeds de blanken (hun vorige eigenaren) te imiteren, een land regeren, autorijden, in huizen wonen, golfen, enz. enz.

 3. Wel raar dat deze mensen willen dat een Michiel de Ruyter straat weg moet omdat er tijdens de oorlog met Spanje veel Spaanse doden te betreuren waren.. En dit is dan bij Tula niet van toepassing?

 4. Kapitein Broos, Boni en uiteraard Anton de Kom, Surinaamse vrijheidsstrijders, de laatste die het leven liet in een vernietigingskamp.
  Prima initiatief!

 5. Kunnen we niet ook een straat noemen naar de heldin Stella van Rijn?

  Die blijft heldhaftig aan haar stoel in Forti vasthouden, ook nu ze daar door niemand serieus genomen wordt en daarbuiten door iedereen uitgekotst wordt omdat haar opdrachtgevers Gerrit Schotte, George Ramboloodin en Jacinta Constantia een voor een voor vele jaren de bak indraaien.

  Heldin Stella wist ondanks deze tegenslagen zelfs een positie als coordinatrice van de commissie INTEGRITEIT te verwerven!

  Straat noemen naar Super Stella!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties