30 C
Willemstad
• donderdag 21 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Radio Direct ‘Akto di intimidashon’

HomeMediaRadio Direct 'Akto di intimidashon'
Jachmin Pinedo - eigenaresse Radio Direct
Jachmin Pinedo – eigenaresse Radio Direct

Willemstad – Jachmin Pinedo, eigenaar en presentator van Radio Direct, is de beledigingen, pesterijen en intimidatiepogingen richting haar, haar radiostation en haar medewerkers meer dan beu.

Nadat in de nacht van dinsdag op woensdag de auto van Pinedo’s werknemer, journalist Richeron Balentien, in brand was gestoken nam ze woensdagochtend tijdens het radionieuws uitgebreid te tijd om haar woede, emotie en frustratie te uiten. ,,We hebben tot nu toe telkens heel veel geslikt, maar nu ben ik de beledigingen moe. Elke dag opnieuw moeten wij de beledigingen en bedreigingen opnieuw aanhoren. Nu is er een auto in de fik gestoken. We zullen aangifte doen. Niet dat ik denk dat het iets zal uithalen, hoor. Maar wat moeten wij anders? Het Openbaar Ministerie (OM) is de enige weg die wij kunnen bewandelen.”

Kort daarop werd aangifte gedaan. Moe en diep geraakt, maar opgeven zal zij niet. Strijdvaardig:

,,Niemand mag, kan en zal mij het zwijgen opleggen. Wij gaan door met ons werk en zullen daarbij kritische noten blijven kraken. Maar tegelijk iedereen in de gelegenheid stellen aan het woord te komen. Iedereen mag bij Radio Direct aan het woord komen. Elke dag proberen wij het opnieuw, maar ze nemen gewoon niet op.”

De brand in de auto van journalist Richeron Balentien (Radio Direct) is vermoedelijk aangestoken. Op de foto een verdacht doekje op het achterwiel
De brand in de auto van journalist Richeron Balentien (Radio Direct) is vermoedelijk aangestoken. Op de foto een verdacht doekje op het achterwiel

‘Ze’ zijn de politici rond expremier Gerrit Schotte en zijn politieke partij MFK en zijn politieke beweging Reforma. Schotte en zijn directe aanhang kiezen er voor om vrijwel dagelijks hun zegje te doen bij concurrent Radio Mas. Laatstgenoemde ‘pest’ regelmatig met opmerkingen dat Mas als ‘nummer één’ de best beluisterde zender is. Pinedo voor haar eigen radiomicrofoon:

,,Wat máákt ons dat wat uit! Nummer één, twee of een ander nummer. Wij zijn nummer één qua reclamespots en tegen hoge tarieven. Wij moeten adverteerders soms zelfs weigeren, zo vol zitten wij.”

Soms zijn er familieleden en vrienden die Pinedo bellen en zeggen dat ‘Jachmin moet oppassen, want Amparo (Dos Santos, broer van Robbie dos Santos en halfbroer van oud-minister George Jamaloodin van MFK, red.) is gevaarlijk’.

,,Maar wij gaan door. Dingen die gezegd moeten worden, moeten worden gezegd. Wij laten alle partijen en alle mensen die dat respectvol doen aan het woord. Alleen een kogel kan mij doen zwijgen.”

Radio Direct doet drie aangiftes. Het afgelopen jaar zijn 3 journalisten van Radio Direct hun auto's kwijtgeraakt aan brandstichting. V.l.n.r.: Richeron Balentien, Jachmin Pinedo, Cali Manuel
Radio Direct doet drie aangiftes. Het afgelopen jaar zijn 3 journalisten van Radio Direct hun auto’s kwijtgeraakt aan brandstichting. V.l.n.r.: Richeron Balentien, Jachmin Pinedo, Cali Manuel

Toch blijkt de schrik er bij het redactieteam van Direct soms wel goed in te zetten, want Pinedo vertelt zelf dat haar collega Cali Manuel – eerder al slachtoffer van óók een in brand gestoken auto – vorige week nog aangaf liever geen verslag te willen doen van iets ‘omdat zijn moeder bang is’.

Ook Balentien zelf komt aan het woord als Pinedo, Manuel en hij in de studio zitten.

,,Ik ga altijd laat slapen. Rond middernacht. Dit keer om één uur ’s nachts. Maar even later, rond twee uur, werd ik gewekt door mijn verontruste partner die zei dat mijn auto – die in de tuin achter het hek geparkeerd stond – in brand stond. De buurman was intussen begonnen met bluswerk. Ik heb toen als eerste mijn kindje van een jaar en tien maanden en partner in veiligheid gebracht. We roken de geur van benzine, er lag een verdachte doek die vermoedelijk gebruikt is bij het aansteken en wat bekers. Volgens de buurman, die wat gehoord had, had hij iemand zien wegrennen.”

Radio Direct journalist Richeron Balentien: Akto di intimidashon
Radio Direct journalist Richeron Balentien: Akto di intimidashon

Voor Balentien is het klip en klaar: dit is een ‘akto di intimidashon’ (actie bewust bedoeld om te intimideren). Maar ook hij zegt stellig zich niet uit het veld te laten slaan.

,,Ik werk niet voor jullie en zal dat ook niet doen”, zegt hij tegen de kring rond Schotte en zijn financiers.

,,Ik heb jullie geld niet nodig”, aldus de journalist die vlak daarvoor zei dat ‘Dwight wel op hun rekening eet en drinkt’.

Dwight Rudolphina is de populaire presentator van Radio Mas die Schotte en zijn advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran zeer regelmatig in de uitzending heeft en Schotte aan het woord liet toen deze dinsdagavond zijn cel in Barber verliet, waarna Mas ook live verslag deed van de geïmproviseerde persconferentie bij het MFKpartijgebouw.

Bron: Antilliaans Dagblad

 

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Bestemd voor Jachmin en de overige journalisten van Radio Direct;

  Ik vind het heel treurig allemaal, Jachmin.
  Ga door met de strijd voor het vrije woord, en dien een klacht in bij de International Federation of Journalists voor Zuid Amerika en het Caraibisch gebied.

  http://www.ifj.org/

  Wat hier gebeurt kan dus niet, we zijn geen Venezuela/Cuba enz, enz.

 2. Ik wacht in grote spanning, ongetwijfeld velen met mij, wannneer deze oplichter en zijn handlangers echt worden opgesloten. De gehele MFK hangt van een zootje ongeregeld aan elkaar.
  Ik hoop dat PAIS nu eindelijk een wetswijziging voorstelt waarin ex bajesklanten geen politieke funkties meer mogen uitoefenenerugkomen. Het was al te schandalig dat Godett na tijden opgesloten te hebben gezeten weer vrolijk kon terugkomen. Het begint hier op Haitiaanse toestanden te lijken. Te gek voor woorden allemaal. Ladrones juntos!!!!

 3. Het moge duidelijk zijn dat al de hieronder vernoemde kenmerken en handelingen door ene Gerrit de Raaf mij niet vreemd voorkomen.

  contentDefinition : psychopaat (psychopath) (strafrecht) geesteszieke ofwel geestelijk gestoorde die (veelal) niet in de maatschappij kan worden gehandhaafd. Amerikaans onderzoek wijst erop dat psychopaten zijn te vinden in alle bedrijfssectoren en politiek, niet zelden op hoge posities. Een psychopaat heeft bepaalde drijfveren en bezit daarbij specifieke kenmerken (narcistisch,charmant,onverantwoordelijk,manipulatief,geen schuldgevoel,geen medeleven enz.)

 4. Ik wens Radio direct en vooral de medewerkers veel sterkte toe.
  Want een land dat zich laat intimideren door maffia of andere groeperingen verliest meer dan alleen zijn vrijheid.
  gelukkig hebben we de vrijheid nog, maar we moeten strijden om deze te behouden.

  Angst is een slechte raadgever…..

 5. Als de pers niet langer de vrijheid heeft om kritisch te zijn, is dat afbraak van de democratie. Schotte vertelt leugens en dat mag worden gemeld, ook als Schotte dat niet leuke vindt.
  Hopelijk wordt deze politieke charlatan snel voor de rechter gebracht.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties