27 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 00:55

Telegraaf | ’Vakantie naar Aruba en Curaçao mag ook weer’

Yteke de Jong en Koen Nederhof AMSTERDAM - Het reisadvies voor Aruba en Curaçao gaat op geel. Dat bevestigt het Arubaanse bureau voor Toerisme. Eerder deze week werd...

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Eerste stap naar vaste muziekles op school

Curaçao heeft een eerste stap gezet op weg naar structureel muziekonderwijs in het lesprogramma op de basisscholen, zo meldt het Curaçaohuis in Den Haag in een post...

Nu.cw | Gerstenbluth waarschuwt: ‘Stijging besmettingen in korte tijd nog steeds mogelijk’

Rick Hart Epidemioloog Izzy Gerstenbluth waarschuwt voor een hausse in besmettingen in korte tijd. Dinsdag en woensdag rapporteerde de afdeling Epidemiologie geen besmettingen, maar gisteren waren het er...

PBC | Zondag ode aan jarige Maxima op de Emmabrug

Persbureau Curacao Randal Corsen speelt komende zondag koningin Maxima toe voor haar 50ste verjaardag vanaf de Emmabrug op Curaçao. Hij doet dat samen met Jadah van Dijk en Tania...
- Advertisement -spot_img

Rhuggenaath: We kunnen het wel | Antilliaans Dagblad

HomeMediaRhuggenaath: We kunnen het wel | Antilliaans Dagblad

PR speech door premier | Antilliaans Dagblad

Willemstad – ‘We kunnen het wel’, was de boodschap van Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) in zijn toespraak op de Dag van de Vlag gisteren.

Op deze dag wordt de eenheid van een land herdacht en die eenheid is er, ‘als we de dingen maar samen doen’, ‘eenheid maakt macht’. ,,We zijn een sterk volk en we weten hoe er samengewerkt kan worden. We hoeven niet ver terug in de tijd om aan te tonen hoe we met goede samenwerking grote dingen kunnen bereiken.

Door enkele maanden geleden massaal de instructies te volgen tegen het verspreiden van het coronavirus, is het gelukt om dit virus buiten de deur te houden. De voorgeschreven regels werden gerespecteerd waardoor we geen geliefden hebben hoeven verliezen aan het virus. We stonden samen sterk, als een familie. Inwoners hebben de krachten gebundeld en gezorgd dat de mensen die hun werk verloren voorzien werden van voedselpakketten. Een grote groep ambtenaren heeft dag en nacht gewerkt om de risico’s van het virus tegen te gaan. Zo moeten we blijven samenwerken.

Wat ons bindt is de liefde voor Curaçao. Een Curaçao dat de laatste tijd met vele uitdagingen te maken heeft die we niet hebben kunnen voorzien. Maar, nogmaals, als we samenwerken kunnen we veel bereiken, het leven dragelijker maken en ons land vooruithelpen”, aldus Rhuggenaath.

En dit voorbeeld van samenwerken moet volgens hem doorwerken in de jeugd. Immers: ,,Wat we vandaag zaaien, wordt morgen geoogst. Als we kwaad zaaien in de harten van onze kinderen, dan kunnen we kwaad terugverwachten. Als we liefde en discipline planten, dan krijgen we liefde, toewijding en hard werken daarvoor terug. Onze kinderen moeten gewaardeerd worden en moeten deel worden van ons leven, net als de vlag.”

Want, zo legt de premier uit, de vlag is ontworpen door Martin den Dulk, toen hij twintig jaar was, met voor ogen dat een kind de vlag moet kunnen tekenen. Daarmee heeft hij het belang van kinderen aangeven.

Het is dit jaar 59 jaar geleden dat de eerste eigen Eilandsraadvergadering plaatsvond, en 23 jaar later werd door het Bestuurscollege 2 juli uitgeroepen tot Nationale Dag van het Volkslied en de Vlag. Het is nu 36 jaar geleden dat de eerste Curaçaose vlag gehesen werd op het Brionplein.

De symboliek van de kleuren wordt door de minister-president nog eens beschreven: het blauw van de lucht en het water, het geel van de zon, maar ook van het warme en vrolijke karakter van de bevolking. De sterren hebben vijf punten van de vijf continenten waaruit de bevolking is opgebouwd en het wit van de sterren staat voor het geluk dat mensen naar het eiland gebracht heeft.

Bron: Antilliaans Dagblad

12 reacties

 1. Rhuggenaath…..I’ve seen Angela Merkel (& the German nation) at work. You’re a swell fella, but you’re no Merkel…… your feeble attempt at “Wir schaffen das “ won’t fly. Trust me.

 2. Just a reminder: het heeft PAIS de kop gekost, angst voor de oppositie. Als je vertrouwen hebt in je leiderschap ben je niet bang voor verkiezingen. Het jammere is alleen dat het aan leiderschap ontbreekt, al een tijdje.

  En stel dat de huidige oppositie partijen de verkiezingen winnen en een regering kunnen vormen. Zouden dan de voorwaarden van Nederland van tafel gaan of zal Den Haag extra gemotiveerd zijn om deze voorwaarden op tafel te houden?

  Verwachting:
  – De oppositie roept en houdt de druk erop, maar weet waar haar grens ligt. Zij zijn niet gebaat bij verkiezingen. Het winnen van verkiezingen komt namelijk met het nemen van verantwoordelijkheid. In deze tijd sta je liever aan de zijlijn te roepen. Als statenlid krijg je toch je geld wel. Nederland zal namelijk te allen tijde voorkomen dat er geen geld meer is om het bestuur in stand te houden.
  – Huidige coalitie zal kreupel naar de eindstreep gaan. Onderlinge vertrouwen ligt rond het nulpunt.
  – De elite zal haar inkomsten zeker stellen en haar knopen tellen en dat resulteert vooral in stilzitten en mond houden.
  – Nederland zal nimmer het veelbesproken gemeente plan overnemen.
  – Uitstroom zal op gang komen.

  Kortom we gaan nog een paar stappen dieper!

  Of, iedereen kijkt eens in de spiegel en vraagt zich af wat hij of zij kan doen. Erken dat we in de shit zitten Eugene. Spreek dit uit op TV of vanaf het balkon van Forti. Laat zien dat het zo niet verder kan en roep op tot solidariteit. Wees eerlijk dat er harde maatregelen genomen moeten worden en geef aan dat de opbouw een tijdje gaat duren. Vraag steun van de samenleving, zeker straks bij de verkiezingen.

  Vervolgens:
  – Inleveren van salaris naar rato (dus stoppen met juridisch geneuzel of het wel of niet kan). Gebruik dit geld en de toegezegde 15 miljoen van Nederland voor het realiseren van een basisloon o.i.d. in ruil voor inzet in de gemeenschap. Ga schoonmaken en opknappen.
  – Realistische plannen maken (open een website waarop deze plannen kunnen worden gepresenteerd en laat de samenleving daarop reageren). Is het een goed idee met draagvlak, fondsen in Nederland vragen en uitvoeren.
  – Stoppen met snotterverhalen en het verspreiden van onvolledige informatie. Dit is vooral gericht aan de deugmensen in Nederland. Ga in plaats hiervan je best doen om (Nederlandse) ondernemers te enthousiasmeren om te gaan ondernemen op de eilanden.
  – Maak eens werk van dat ‘red carpet’ verhaal.

  Ik wens u allen veel sterkte en wijsheid. Ik stop met reageren!

 3. Wat we vandaag zaaien, wordt morgen geoogst. Kijk ‘ns aan wat een prachtige spreuk Rhugge zelf aanhaalt. Rhugge, leer je (als kind) te schikken in de ondergeschikte kinderlijke positie want dit zal je helpen opgewassen te zijn tegen de grotere verantwoordelijkheden die je later als volwassene, misschien wel als vader zult dragen. Je haalt een bekend spreekwoord aan, maar heb je het ook in je latere verdere leven tot nu toe toegepast Rhugge? Geenszins. Volwassen ben je, zeker, maar ben je ook verantwoordelijk voor je ondoordachte daden die ons eiland steeds dieper in de problemen brengen? Je hebt een verkeerde negatieve houding tegen het volk Rhugge. Kun je misschien terreinen in je leven aanwijzen waarop jouw morele eerlijke rechtvaardige maatstaven van invloed zijn op het eiland en met haar bewoners? ? Je band met het volk en de kwaliteit van je werken zullen sterk verbeteren als je aan die maatstaven voldoen. Je gebruikt het woord “zaaien” Rhugge, maar slechts één goede raad heb ik voor je; Zaai voor jezelf in eerlijkheid en rechtvaardigheid; en oogst dan altijd in overeenstemming met liefderijke goedheid. Steek deze raad in je zak en neem het altijd met je mee. Trouwens, deze raad geldt ook voor al je bedorven collega’s hoor. Maak er maar kopieën van en verdeel het onder hen.

 4. We kunnen het wel .
  In het land der blinden , doven en stommen met een verstand van een garnaal,
  zal hij bedoelen.
  Hoe ver moeten we nog zakken .
  Vreemd , heel vreemd

 5. Ik hoop dat die bolle dos Santos zometeen MP is, het volk verdient het gewoon. Ik hoop ook dat hij per direct alle banden met nederland verbreekt zodat mijn belastinggeld niet in zijn zak terecht komt.

 6. Nos mes por. Vol verwachting zien we uit naar ‘n nieuwe regering olv dos santos p pisas. Jammer dat g schotte nog even moet zitten, anders zou het rapalje compleet zijn.

 7. Wij kunnen het wel en omdat wij de jeugd goed opvoeden gaan wij met sprongen vooruit, als ik naar een paar dagen terug kijk stond de halve binnen stad in de fik, tjonge tjonge wat zijn we een eenheid??. Ja we zijn een eenheid met het handje ophouden bij de Nederlandse belastingbetaler. En over 6 maanden kunnen wij het helemaal wel schudden als Dik Trom Amparo en Lange Pik Pisas aan de macht zijn in de regering van curacrim. Door kiezers gekozen voor een gratis flesje Rum en een Koek!.

 8. Zou ruggie een aantal voorbeelden kunnen geven van de grote dingen die bereikt zijn? Insel air, klesch, girobank, hno, acqualectra, ennia, cbcs, verkeersbeurzen?

 9. Wat precies kunnen we wel?? De resultaten spreken voor zich, al tientallen jaren. En we weten hoe er samengewerkt kan worden?? Pfffffff

 10. ‘We kunnen het wel’, directeuren en consultants zichzelf laten verrijken van gemeenschapgeld, terwijl een grootdeel voor voedselpakketten moet bedelen. Shame on us!!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties