31 C
Willemstad
• vrijdag 17 mei 2024

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 14 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 13, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 13 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 10, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Revu | BAM BAM BAM BINI

HomeMediaRevu | BAM BAM BAM BINI

Tekst Hendrikjan Korterink, fotografie HH, ANP en anderen

STRAATBENDES VOEREN OORLOG OP CURAÇAO

Een viervoudige moord in maart is het dieptepunt van een zeven jaar voortwoekerende oorlog tussen twee straatbendes op Curaçao: Buena Vista City en No Limit Soldiers. De liquidaties vinden plaats op het vakantie-eiland, waar toeristen in de luxe resorts nauwelijks iets van de geweldsgolf merken. Én in Nederland. Een overzicht van de aanslagen – tot nu toe.

Zondagmiddag 29 januari 2017. In het uitvaartcentrum in Brievengat neemt Curaçao afscheid van rapper Becholize (echte naam: Edrich Kopra). Je moet het weten om het te zien. Het is een onopvallend deel van het eiland; pas als je dichtbij komt, zie je op verschillende plekken politiewagens staan. Nog dichterbij zie je mensen lopen met witte shirts met het opschrift ‘Becholize RIP legend’. Antilliaanse mannen in grote auto’s maken omzichtige bewegingen. Voordat ze naar de plechtigheid gaan, halen ze iets onder hun oksels vandaan en verstoppen het in geheime compartimenten in hun auto’s. De politie is te dichtbij om deze wapens ongezien mee naar binnen te nemen.

Anderhalve week eerder, in de nacht van woensdag op donderdag, spreken deze vuurwapens klare taal. Na een nachtelijk optreden in discotheek Spoonz, aan de Lindbergweg in Saliña, tussen Willemstad en toeristenoord Jan Thiel, wordt hij opgewacht door drie gewapende mannen. Er klinken schoten. Becholize probeert nog terug te schieten, maar krijgt geen kans. Een paar seconden later ligt hij op het beton, tussen twee geparkeerde auto’s. Op zijn buik, het lijkt of hij twee vingers van zijn rechterhand in zijn mond heeft. Een dikke stroom bloed stroomt van zijn hoofd naar beneden. Hij draagt een zwart shirt met korte mouwen. Op zijn rug zijn witte plekjes en donkere vlekken. Daar zijn de kogelinslagen niet goed te zien, iets naar beneden wel. Tussen het shirt en zijn short is zijn rug bloot. Daar loopt een stroompje naar de zijkant. Het witte short is rood van het bloed, ook hier is hij geraakt. Onder zijn rechterarm is een zwart voorwerp te zien. Een pistool? Om zijn nek draagt hij een gouden ketting. Nog wel. Even later, als zijn lichaam in de lijkwagen verdwijnt, is de ketting weg.

Een paar seconden later ligt hij op het beton, tussen twee geparkeerde auto’s. Op zijn buik, het lijkt of hij twee vingers van zijn rechterhand in zijn mond heeft

Mariku

In eerste berichten wordt gesproken van ‘de Facebookmoord’. Het was bekend dat Becholize en rapper Rich, ook van de Antillen, maar met Den Haag en Rotterdam als domicilie, in een rapoorlog waren verwikkeld. Kort voor Becholizes dood heeft Rich op het eiland opgetreden. Het is op de Antillen gebruikelijk dat muzikanten hun onderlinge vetes – die vaak over vrouwen en andere macho-dingen gaan – verwerken in hun nummers. Zo had Rich een nummer waarin hij Becholize een ‘mariku’ (flikker) noemt. Zo ongeveer het ergste scheldwoord dat je in de Cariben kunt bedenken. Toen Rich bij een optreden dit nummer wilde rappen, greep iemand in. Zijn microfoon werd afgepakt, want Becholize stond ook on stage. Het moest wel leuk blijven. Op Facebook werd daarna de ruzie aangewakkerd. Becholize daagde Rich uit: ‘Kom naar me toe als je wat wil, je weet dat ik geen flikker ben.’

Becholize hoorde bij de No Limit Soldiers (NLS); een ‘bende’ waarmee hij wat leek te flirten nadat een familielid een warme relatie aanknoopte met een jongen die bij de gang ‘een goeie positie’ had. Becholize gold als ‘een goed persoon’, maar hij gedroeg zich op z’n minst onhandig. Hij kreeg het ook te horen: ‘Waarom ga je met NLS hangen, waarom ga je die ketting dragen, waarom loop je met een pistool?’ Toen hij dood op de grond lag, zou een bendelid zijn ketting hebben afgenomen; het zou om een NLSketting gaan, maar daarover verschillen de meningen.

Gangs Buena Vista City BVC + No Limit Soldiers NLS- Beacholiz rapper | ANP + HH
Gangs Buena Vista City BVC + No Limit Soldiers NLS-2 | ANP + HH

Eigen territorium

Wat ook onduidelijk is, is de toedracht van de liquidatie van Becholize. Was het een moord om een scheldpartij, of zit de al jaren woekerende oorlog tussen de twee grote gangs van Curaçao – de No Limit Soldiers van Shurendy ‘Tygo’ Q. en Buena Vista City van Jais ‘Djuni Djais’ Juliana – erachter?

De overeenkomsten met andere bende- of maffiaoorlogen zijn frappant. Bijna altijd zijn er twee groepen die elkaar niet in de weg zitten en elkaar over en weer van dienst zijn, als het zo uitkomt. Ze hebben hun eigen territorium, hun eigen lijnen en handel. Drugs, wapens en vrouwen, in die volgorde. De NLS heeft zijn wortels in de wijk Koraal Specht, een betere buurt, met meer kapitaal en organisatievermogen. Buena Vista City (BVC) stamt uit de sloppen van Seru Fortuna, een voor buitenstaanders ontoegankelijk gebied.

In mijn recent verschenen boek Maffiameid, Inside het Antillensyndicaat wordt een voorval aangehaald over geripte Colombianen die dachten in Seru Fortuna verhaal te komen halen. Ze werden zonder pardon de wijk uit gebonjourd en vlogen onverrichter zake linea recta terug naar hun vaderland.

Er was een zekere vorm van samenwerking tussen beide bendes, vooral omdat BVC veel connecties had op Hato, het internationale vliegveld van Curaçao. In grote lijnen: NLS was de grote broer en BVC was roekelozer, maar zolang Djuni Djais daar de touwtjes in handen had, was de zaak redelijk onder controle. Tot een jaar of tien geleden was er niet veel onderlinge rivaliteit.

gangs Buena Vista City en No Limit Soldiers BVC en NLS
Gangs Buena Vista City BVC + No Limit Soldiers NLS-Spoonz | ANP + HH

Geen wraak, geen boete

De directe aanleiding kan tamelijk onbeduidend zijn, maar er broeit al langere tijd iets. Wilde BVC niet langer het ondergeschoven kindje van NLS zijn, en de macht overnemen? Was het Djuni Djais die grotere ambities had? Of had hij de regie niet meer in handen? Hoe dan ook, het begon met ruzie over een partij drugs. BVC zou die uit een stash hebben gestolen. NLShoofdman Tyson voelde wel wat voor genade; als de partij terug zou komen, was de zaak afgedaan. Geen wraak, geen boete.

BVC weigerde. Niemand weet – of wil zeggen – waarom. Het duurde nog een hele tijd voor de represaille werd uitgevoerd. De eerste aanslag uit de reeks was die op 5 september 2010 op de Rotterdammer Quincy Johanna (23), voor een partycentrum aan de Van der Hagenstraat in Zoetermeer, waar een Antilliaans feest plaatsvond. NLS-lid Jursly Cijntje wordt genoemd als een van de daders.

Op 29 augustus 2012 wordt Destry Juliana (31) vermoord, onder een boom aan de Biminisweg in Buena Vista. Om meer dan één reden een treurige zaak; Destry was namelijk niet de ripper. Zijn broer Djuni Djais was het doelwit, maar die konden ze niet vinden.

Op Curaçao werden nog twee pogingen gedaan om Djuni Djais te liquideren, maar beide mislukten. Het bleef in Nederland niet helemaal onopgemerkt; in mei 2013 werden twee NLSleden met de bijnamen ‘Monster’ en ‘Pretu’ in Almere door een arrestatieteam aangehouden. Er was via de Criminele Inlichtingen Eenheid informatie binnengekomen dat ze van plan waren om Djuni Djais te liquideren in Rotterdam. Wederom ontsprong de BVC-baas de dans, maar de hitmen niet. In juni werden Monster en Pretu aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op politicus Helmin Wiels op Curaçao, op 5 mei 2013.

Gangs Buena Vista City + No Limit Soldiers BVC en NLS Hato liquidatie Djais | ANP + HH
Gangs Buena Vista City + No Limit Soldiers BVC en NLS liquidatie Becholize | ANP + HH

De wetenschap dat hij bovenaan de dodenlijst van BVC stond, moet Pretu (ook bekend als Luigi F.) somber hebben gestemd. In de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 september 2013 pleegde hij zelfmoord in een politiecel op Curaçao. Ook Elvis ‘Monster’ Kuwas voelde zich op Curaçao ook niet senang: hij legde een bekentenis af over de moord op Wiels, waardoor hij naar Nederland overgebracht mocht worden. Eenmaal in Nederland aangekomen, herinnerde hij zich niets meer van de bekentenis die hij niet minder dan 31 keer af legde. Niettemin werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf die hij in Nederland mag uitzitten – dat is in elk geval veiliger dan op Curaçao.

Moordcommando

Op dinsdag 15 juli 2014 was er voor Djuni Djais geen ontkomen meer aan. Buiten de aankomsthal van luchthaven Hato werden hij en zijn maatje Shantley Arnhem (22) opgewacht door een moordcommando van NLS. Bij de schietpartij met volautomatische wapens, waaronder een kalasjnikov, raakten zeven omstanders op de drukke luchthaven gewond. De corrupte politieman Xavier de W., die gegevens over de Air Berlin-vlucht vanuit Düsseldorf had doorgesluisd, speelde een cruciale rol. De W. had de vluchtgegevens opgevraagd bij een bevriende douanier, en die vervolgens doorgegeven aan NLS-lid Curtley Basilia, die het op zijn beurt doorgaf aan Judrin Martis.

Het was een behoorlijk uit de kluiten gewassen moordcommando, want deze keer moest Djuni Djais echt dood. Judrin Martis en Adrian Martha namen hem van dichtbij onder vuur, waarbij ook Arnhem dodelijk werd geraakt. Drie anderen – Raily B., Givency M. en Renaldo M. – zorgden voor rugdekking. De schutters zijn veroordeeld tot levenslang, de drie anderen tot gevangenisstraffen van 12 tot 20 jaar.

Op Curaçao blijft weinig geheim. Twee dagen na de schietpartij vond in de buurt van de woning van Renaldo M. in Kustbatterij een bijeenkomst plaats, waar verschillende personen aanwezig waren die naderhand als getuige verklaringen aflegden. Zo bleek dat Martis had verteld dat op de dag dat Djuni Djais onderweg was naar Curaçao, hij een bericht met de vluchtgegevens op zijn telefoon had gekregen, waarna ze de auto’s zijn gaan halen. De moeder van Djuni Djais verklaarde dat niemand wist op welke dag hij zou aankomen, maar haar zoon had tegen haar gezegd dat als hij vermoord zou worden, een immigratieambtenaar zijn reisinformatie uit het bestand van de immigratiedienst had gehaald en doorgegeven aan agent Xavier de W., die het door moest geven aan de NLS. Hij was hiervoor betaald, en met het geld heeft hij een rode Toyota Scion gekocht.

Ze hebben hun eigen territorium, hun eigen lijnen en handel. Drugs, wapens en vrouwen, in die volgorde

gangs Buena Vista City en No Limit Soldiers BVC en NLS Koraal Specht
Gangs Buena Vista City + No Limit Soldiers BVC en NLS Hato liquidatie Djuni Djais | ANP + HH

‘Slaap niet, er is werk’

De voorspelling van Djuni Djais was griezelig juist. Immigratieambtenaar Ernioli C. verklaarde dat hij door Xavier was benaderd met het verzoek om de gegevens van passagiers van de bewuste Air Berlin-vlucht door te geven. Hij ging ervan uit dat Xavier de W. bezig was met een opsporingsonderzoek.

Ernioli bekent dat hij Xavier de vluchtinformatie had doorgegeven. Uit de Whatsapp-berichten blijkt dat de corrupte agent constant bezig was om te achterhalen wanneer Juliana naar Curaçao zou reizen. Op 23 juni stuurt Xavier hem de namen en geboortedata van drie mannen, waaronder die van Djuni Djais. Er volgen verschillende berichten. Op 15 juli, de dag van de moorden, stuurt Xavier een Whatsappbericht naar Ernioli: ‘No drumi paso ta trabou tin’ (Slaap niet, er is werk). De immigratieambtenaar antwoordt: ‘Twee zijn vandaag onderweg. Twee hebben ticket gekocht, maar één is niet aan boord.’ Xavier: ‘Wie en wie en wanneer arriveert het vliegtuig?’ Erniolo: ‘Juliana en Gregorius komen vandaag, het vliegtuig komt aan 19.30 uur.’

Xavier bevestigt de verklaring van Ernioli, en verklaart dat hij is betaald door NLS-lid Curtley Basilia, aan wie hij ook de informatie had doorgegeven. Basilia had hem in april op Sint Maarten benaderd en gezegd dat hij op zoek was naar Djuni Djais omdat hij hem in het verleden had beroofd. Basilia vroeg of hij hem een bericht kon sturen zodra Djuni Djais op Curaçao was, en waar hij zich dan bevond. Xavier zou voor de tip 50.000 Antilliaanse guldens krijgen.

Buiten de aankomsthal werden ze opgewacht door een moordcommando van NLS. Bij de schietpartij raakten zeven omstanders gewond

Een week na de moorden liet Basilia weten dat hij op Curaçao was aangekomen. Ze spraken af bij de parkeerplaats van de Truki Pan-broodjestruck, bij de rotonde in Palu Blanku in Willemstad. Curtley gaf Xavier 35.000 Antilliaanse guldens, de resterende 15.000 zou hij later krijgen. Xavier gaf toe dat hij wel geruchten op straat had gehoord van de pogingen om Djuni Djais te liquideren. Uit het onderzoek bleek dat Xavier in geldnood verkeerde en een schuld had van 70.000 gulden. Volgens de psychiater was hij volledig toerekeningsvatbaar.
Buena Vista City vs. No Limit Soldiers

Op 11 juli 2015

Op 11 juli 2015 wordt Jursley Cijntje (31) neergeschoten voor café La Suegra op de Herenstraat in het centrum van Den Haag. Robertico Inesia wordt als dader gezien en is sindsdien spoorloos. Het slachtoffer was vermoedelijk betrokken bij de moord op Quincy Johanna, in september 2010. Cijntje was lid van NLS, Inesia van BVC.

In de nacht van zondag 27 op maandag 28 december 2015 wordt de 28-jarige Curaçaose rapper Small V (echte naam: Luigino Victoriano Martina) vermoord. Hij bracht een vriend en een kind in zijn auto naar huis op de Blanquillaweg in Seru Fortuna, toen drie gewapende mannen meer dan dertig schoten op de auto losten. Het kind bleef ongedeerd, de passagier werd geraakt, maar overleefde; Small V werd dodelijk getroffen.

In de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 januari 2016 keert de zwangere Rotterdamse studente Janisairah (26) met haar vriend Edgardo ‘Gado’ Basilia op Curaçao terug van een familiebezoek. Ze hebben de kerstvakantie op het eiland doorgebracht, de volgende dag vliegen ze terug naar Nederland. Het stel rijdt met vier jonge kinderen in de auto naar huis. Onderweg, in het donker, wordt de auto onder vuur genomen. Janisairah en Gado raken ernstig gewond; twee kinderen blijven ongedeerd, twee raken gewond.

Small V was een bekende rapper die samenwerkte met Curaçaose en internationale artiesten. Een van zijn bekendste nummers is Nos Ta Bang (we schieten). De plek waar hij werd vermoord was het gebied van BVC, het hol van de leeuw. Small V hoorde bij de NLS. Of het een goed voorbereide actie was en of ze wisten dat hij daar zou komen is niet duidelijk, maar het lijkt er wel op. Hij zal zich van geen gevaar bewust zijn geweest; hij speelde helemaal geen rol in de bendestrijd. Vermoedelijk had hij de pech dat ze eigenlijk een neef van hem moesten hebben, maar dat ze die niet konden vinden.

Janisairah leeft nog even als ze in het ziekenhuis aankomt. Hun baby wordt levend uit haar buik gehaald, maar Janisairah overlijdt kort daarna. Gado, haar nieuwe vriend, is een broer van Curtley Basilia, die bij de aanslag op Djuni Djais op het vliegveld betrokken was. Het kan Janisairah moeilijk ontgaan zijn dat er wat speelde; in de beschoten auto lag een wapen, maar ze zal zich niet hebben gerealiseerd hoe gevaarlijk deze kerstvakantie voor hen was. Op 22 maart 2016 overlijdt Gado aan zijn verwondingen.

Drie dagen eerder, op 19 maart 2016, wordt Marlon Fidanque (31) bij de woning van zijn zwangere vriendin aan de Houtsnijdershorst in Apeldoorn doodgeschoten. Zijn broer Leonardo en diens vriendin raken gewond. Marlons vriendin zou problemen hebben met haar ex-man, maar de politie denkt dat het motief elders ligt: Marlon was lid van de NLS.

Op 27 maart 2016 is Godi di Marchena de volgende. Er wordt gezegd dat hij betrokken was bij de moord op rapper Small V; hij zou mogelijk het wapen geleverd hebben. Maar Godi hoorde niet echt bij BVC. Het is vooral vanwege het ontbreken van een ander motief dat wordt gedacht aan een vergeldingsactie van NLS.

Op 25 januari 2017 wordt in Buena Vista een Venezolaanse jongen, Francisco ‘Negro’ Zabala-Chirino (29) vermoord. Het zou een vergelding zijn voor zijn vermeende betrokkenheid bij de liquidatie van rapper Becholize, een week eerder.

De nacht van zaterdag 18 op zondag 19 maart 2017 wordt opgeschrikt door de bloederigste aanslag tot nu toe. Bij de Alaska Snek in Willemstad, een bekende hangplek met een autowasserette en een winkel. De aanslag is vermoedelijk bedoeld voor Elery Cijntje (39); die achternaam kennen we van Jursley Cijntje, die werd gezien als de dader van de eerste moord in de reeks (in 2010, Quincy Johanna in Zoetermeer).

Bron: Revu

15 reacties

 1. Laat ze elkaar maar afschieten. Heb ik geen medelijden mee. Mocromaffia of Antillianen maffia. I dont care. Ik blijf uit hun buurt en zij ook uit de mijne

 2. Dit klopt niet: Buena Vista City (BVC) stamt uit de sloppen van Seru Fortuna, een voor buitenstaanders ontoegankelijk gebied.

  Oplosssing: geef de colombianen vrij spel. Ze weten wel hoe je die porquerias moeten opruimen.
  Geef ze de ruimte. spreek met ze af dat zij hun werk doen waar weinig publiek komt.
  Cuenta acabao

 3. Hans,

  Ben jij ooit een mooie, harwerkendse Nederlandse vrouw tegengekomen in Nederland? Ik wacht wel op het antwoord: ik ben pensionado… Nee?
  Willem Alexander dacht er ook precies eender over!! 🙂 🙂 🙂

 4. Onderwijs is nu 7 jaar in handen van PS en er is 7 jaar lang niets gedaan behalve vriendjes bevooroordelen. Dat gaat ons straks opbreken net als die jaren van de FOL!

 5. He Joop,
  In de savanne is de leeuw koning. Die zwaait daar de scepter. Die eet alles op wat hij op zijn weg tegenkomt…. Buffels, zebra’s, the works! Ook mensen.

  Maak me blij….. Ga jij wel eens lopen op de vlakte?

  En ArubaObserver: JIJ hebt 100% gelijk! Joop jammer genoeg niet! “Het is wat het is”. Hij gaat nu vermoedelijk over tot de aanval, maar ja… it is what it is 🙂

 6. Volgens mij is Anthony Cijntje, door Deloitte naar verluid om een ‘toko den toko’ eruit gegooid, de accountant van Insel Air.

  Die heeft dan op een jaarrekening afgetekend met een waardeloze vordering van 100 miljoen USD.

  Gevalletje voor de accountants-tuchtrechter, waar we eerder al zijn partner in crime Terry Hernandez veroordeeld zagen worden. En daar hebben we sindsdien nooit meer van gehoord.

 7. Nee, erfenis van de oerdomme niet door enige integriteit gehinderde Curacaose vrouw die zich voor een belkaart laat bezwangeren door crimineel tuig.

 8. De familie Cijntje deugt dus niet, maar dat wisten we al van de rubber stamp accountant Anthony ‘Centje’ Cijntje en PS politicus Melvin ‘Crack’ Cijntje, verdacht van omkoping door de MFK en vader van een van de grootste drugscriminelen op het eiland, recent weer veroordeeld tot 4 jaar cel.

 9. Het is te triest voor woorden. En allemaal jonge knapen. Misschien zie Ik het verkeerd, maar deze soort creature worden gemaakt en meestal is hun achter grond de grootste leermeester. De basis opvoeding thuis moet goed en Stevig zitten. En in geval van deze gasten, is opvoeding thuis ver weg zoeken. Wat nog triester is dat deze gasten weer reproduceren, en daar uit komt ook weer zo’n gast !! Dus als we samen het problematiek niet aanpakken wordt het alleen Maar erger.

 10. Hier word je niet vrolijk van. In feite zou je al deze figuren voor een vuurpeloton moeten zetten zodat Curacao weer rustig adem kan halen. Het klinkt misschien hard maar schakel dit soort criminelen voor het leven uit. Dit soort geboren losers verwekken ook weer geboren losers die voor dezelfde ellende zorgen en dat gaat generaties door. Ik ken persoonlijk vrij veel Landskinderen die van plan zijn het eiland te verlaten als dit soort straat terrorisme niet ophoudt. Alleen een integere overheid en politie kunnen dit probleem niet oplossen maar ook, de vaak uit Europese Nederlanders bestaande rechters, dienen meer levenslang op te gaan leggen en dan zijn we er nog niet want ook het gevangeniswezen op Curacao moet nodig worden gesaneerd.

 11. Erfenis van de PAR. En het wordt alleen maar erger als de PAR straks gratis onderwijs afschaf en mensen van buiten binnenhaalt om in onze bedrijven te werken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties