25 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 05:48

Laatste reacties

- Advertentie -

Reserves energie op

Komst aggreko’s moet kapotte machines opvangen

aqualectraWillemstad – De kans is aanzienlijk dat er tussen nu en eind mei stroomuitval plaatsvindt op verschillende delen op het eiland doordat de reservecapaciteit verdwenen is.
Zowel machine 10 als 11 bij Mundo Nobo zijn opnieuw uitgeschakeld.

Dat maakte directeur Darick Jonis van nutsbedrijf Aqualectra gisteren bekend.

,,We proberen de situatie te redigeren door allerlei kunst- en vliegwerk tot eind mei, wanneer we hopen de nieuwe aggreko’s te kunnen gaan installeren.”

Het zal om meer aggreko’s gaan dan er destijds door de regering Schotte weg zijn gehaald. Deze aggreko’s moeten zo’n 56 megawatt gaan leveren, aldus Jonis.
In principe was de directeur destijds niet ontevreden over het besluit om de aggreko’s weg te halen, maar dat moest wel gebeuren onder de voorwaarde dat er aanvullende acties ondernomen zouden worden.

,,Als je A en B zegt, kun je niet alleen A doen.
De aggreko’s zijn weggehaald, maar de nieuwe investeringen zijn uitgebleven.
Dan krijg je de rekening gepresenteerd.”

- Advertentie -

Daarom kampt Curaçao op dit moment met een nijpend tekort aan elektriciteit.
Het geluk is er dat er in deze tijd van het jaar relatief veel wind staat en de windmolens zo’n 20 megawatt bijdragen op de totale eilandelijke behoefte van 135 megawatt.

,,Als we een dag windstilte hebben, komen we in de problemen omdat we geen reservecapaciteit hebben”

, legt Jonis uit, die hoopt dat door voorlichting vooraf de bevolking zal begrijpen hoe Aqualectra er op dit moment alles aan probeert te doen om stroomuitval te voorkomen.

Een ander heikel punt is de mogelijkheid dat er bij de BOO-centrale ook problemen komen. BOO draagt nu een steentje bij, maar dat kan wegvallen.

,,Plus de normale storingen die normaal niet worden gemerkt omdat deze dan opgevangen worden doordat er reservecapaciteit is.
Als we nu ergens een filter moeten vervangen, hebben we al een probleem.
Dan zullen we moeten gaan schakelen.”

Wanneer en voor hoe lang, daarop heeft nog niemand een antwoord.
Of de situatie nijpend is?

,,Hij is niet zorgeloos”

- Advertisement -

, stelt Jonis.
Machine 10 bij Mundo Nobo ligt al sinds november stil, machine 11 kampt momenteel met problemen aan de ketel, omdat een paar leidingen lekken.
Het kost zo’n vier weken om dit te herstellen.
Behalve ouderdom is deze uitval volgens Jonis te verklaren doordat machine 11 dicht tegen zijn tweejarige onderhoudsbeurt aanzit.
Aqualectra liet gisteren verder weten op korte termijn 120 miljoen gulden nodig te hebben om te investeren in de machines bij Mundo Nobo, maar ook in het terrein aan de Dokweg en in het elektriciteitsnet.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -