27.5 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 14:16

Laatste reacties

- Advertentie -

Rendement Apna 8,2 procent

WILLEMSTAD — De totale portefeuille van het Algemeen Pensioenfonds (Apna) bedroeg per eind 2012 8,2 procent. Dat laat Apna weten in haar kwartaalbericht over 2012. Per eind december 2012 bedroeg zowel het pensioenvermogen als het belegd vermogen van Apna rond de vier miljard gulden: respectievelijk 4.107 miljoen gulden en 4.062 miljoen gulden.

Per eind december 2012 was het vermogen belegd in het binnenland 2.208 miljoen gulden, terwijl het vermogen belegd in het buitenland 1.854 miljoen gulden bedroeg.
De totale dekkingsgraad van het fonds was per 31 december 100 procent.
Het fonds realiseerde per 31 december een rendement van 12,9 procent op de buitenlandse beleggingsportefeuille van het fonds.
In het binnenland bleven de beleggingsmogelijkheden bijzonder beperkt, terwijl zowel de geldmarktrente als de kapitaalmarktrente bijzonder laag bleven.
Het verkavelingsplan Brakkeput Zuid is inmiddels opgeleverd en de voorbereidingen zijn in een vergevorderd stadium, zodat op korte termijn met de verkoop van de percelen wordt begonnen.
Over de binnenlandse portefeuille werd per 31 december 2012 een rendement van 4,5 procent behaald.

Ontwikkelingen
In een overzicht van de Internationale ontwikkelingen in het laatste kwartaal van 2012, dat Apna geeft, wordt gemeld dat ondanks de economische onzekerheden in de VS, in het bijzonder omtrent de zogenoemde ‘fiscal cliff’ en het risico hiervan voor de wereldeconomie, de marktvolatiliteit laag bleef en beleggers voorzichtig optimistisch waren.
Het werkloosheidspercentage in de VS bleef dit kwartaal ongewijzigd.
De woningmarkt beleefde er een positief momentum met een toename in zowel nieuwbouw als in de verkoop van bestaande huizen.
De Europese aandelenmarkten vertoonden in dit kwartaal ook een positieve ontwikkeling als gevolg van ingevoerde maatregelen door de Europese Centrale Bank (ECB) om de euro te behouden en om de aanhoudende schuldencrisis in Europa het hoofd te kunnen bieden. Analisten en economen verwachten echter dat de opleving van de financiële markten in Europa van tijdelijke aard zal zijn, aangezien de doorgevoerde maatregelen door de ECB nog niet tot een structurele beheersing van de begrotingstekorten in de verschillende Europese landen hebben geleid, waardoor de situatie in de Eurozone precair blijft.
De aandelenmarkt in China registreerde een flinke opleving in december 2012, hoewel het resultaat achterbleef op de meeste aandelenmarkten in de rest van de wereld.
Door de lage rente bleven de obligatiemarkten onder druk staan, waardoor beleggers voor de meest renderende beleggingscategorieën kozen.

Verwachtingen
Men verwacht dat forse schommelingen op de internationale financiële markten voorlopig zullen aanhouden.
Hoewel de risico’s als gevolg van de fiscal cliff in de VS vooralsnog afgewend zijn en de opluchting onder beleggers merkbaar is, zullen bezuinigingsmaatregelen imperatief zijn voor de Amerikaanse economie.
Bedrijven hebben hun kapitaalbestedingen sterk verlaagd en analisten verwachten dat deze trend zich ook in het jaar 2013 zal voortzetten.
Er zullen immers meerdere belastingaanpassingen worden doorgevoerd.
Dit zal een remmend effect hebben op de economische groei, waardoor mogelijk het verder ingrijpen door de Federal Reserve Bank (Fed) noodzakelijk zal zijn.
De aandelenmarkten blijven aantrekkelijk onder beleggers, aangemoedigd door de positieve trends in de woningbouw en arbeidsmarkt en het lage rendement op obligaties.
De economische vertraging in China en de voortdurende schuldenproblematiek in Europa zullen belemmerend blijven werken op de mondiale economische groei.
Daarnaast zullen ook de aanhoudende onrust in het Midden-Oosten en de gevolgen hiervan voor de olieprijs invloed hebben op de groei van de wereldeconomie.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Moord in het Spaans is asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...

PBC | Studenten maken Nieuw Nederland weerbaar en duurzaam

Persbureau Curacao Afgelopen woensdag, 26 juli zijn studenten van de Universiteit van Curaçao gestart met een XXX in de wijk Nieuw Nederland. Ze blijven daar nog tot maandag....

PBC | Benzine en elektriciteit in augustus weer duurder

Persbureau Curacao De prijs voor benzine en stroom gaat volgende maand omhoog. Het tarief voor diesel en water gaat omlaag. Dat meldt toezichthouder Bureau Telecommunicatie en Post. Voor een...
- Advertentie -