29 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

Rendement Apna 8,2 procent

WILLEMSTAD — De totale portefeuille van het Algemeen Pensioenfonds (Apna) bedroeg per eind 2012 8,2 procent. Dat laat Apna weten in haar kwartaalbericht over 2012. Per eind december 2012 bedroeg zowel het pensioenvermogen als het belegd vermogen van Apna rond de vier miljard gulden: respectievelijk 4.107 miljoen gulden en 4.062 miljoen gulden.

Per eind december 2012 was het vermogen belegd in het binnenland 2.208 miljoen gulden, terwijl het vermogen belegd in het buitenland 1.854 miljoen gulden bedroeg.
De totale dekkingsgraad van het fonds was per 31 december 100 procent.
Het fonds realiseerde per 31 december een rendement van 12,9 procent op de buitenlandse beleggingsportefeuille van het fonds.
In het binnenland bleven de beleggingsmogelijkheden bijzonder beperkt, terwijl zowel de geldmarktrente als de kapitaalmarktrente bijzonder laag bleven.
Het verkavelingsplan Brakkeput Zuid is inmiddels opgeleverd en de voorbereidingen zijn in een vergevorderd stadium, zodat op korte termijn met de verkoop van de percelen wordt begonnen.
Over de binnenlandse portefeuille werd per 31 december 2012 een rendement van 4,5 procent behaald.

Ontwikkelingen
In een overzicht van de Internationale ontwikkelingen in het laatste kwartaal van 2012, dat Apna geeft, wordt gemeld dat ondanks de economische onzekerheden in de VS, in het bijzonder omtrent de zogenoemde ‘fiscal cliff’ en het risico hiervan voor de wereldeconomie, de marktvolatiliteit laag bleef en beleggers voorzichtig optimistisch waren.
Het werkloosheidspercentage in de VS bleef dit kwartaal ongewijzigd.
De woningmarkt beleefde er een positief momentum met een toename in zowel nieuwbouw als in de verkoop van bestaande huizen.
De Europese aandelenmarkten vertoonden in dit kwartaal ook een positieve ontwikkeling als gevolg van ingevoerde maatregelen door de Europese Centrale Bank (ECB) om de euro te behouden en om de aanhoudende schuldencrisis in Europa het hoofd te kunnen bieden. Analisten en economen verwachten echter dat de opleving van de financiële markten in Europa van tijdelijke aard zal zijn, aangezien de doorgevoerde maatregelen door de ECB nog niet tot een structurele beheersing van de begrotingstekorten in de verschillende Europese landen hebben geleid, waardoor de situatie in de Eurozone precair blijft.
De aandelenmarkt in China registreerde een flinke opleving in december 2012, hoewel het resultaat achterbleef op de meeste aandelenmarkten in de rest van de wereld.
Door de lage rente bleven de obligatiemarkten onder druk staan, waardoor beleggers voor de meest renderende beleggingscategorieën kozen.

Verwachtingen
Men verwacht dat forse schommelingen op de internationale financiële markten voorlopig zullen aanhouden.
Hoewel de risico’s als gevolg van de fiscal cliff in de VS vooralsnog afgewend zijn en de opluchting onder beleggers merkbaar is, zullen bezuinigingsmaatregelen imperatief zijn voor de Amerikaanse economie.
Bedrijven hebben hun kapitaalbestedingen sterk verlaagd en analisten verwachten dat deze trend zich ook in het jaar 2013 zal voortzetten.
Er zullen immers meerdere belastingaanpassingen worden doorgevoerd.
Dit zal een remmend effect hebben op de economische groei, waardoor mogelijk het verder ingrijpen door de Federal Reserve Bank (Fed) noodzakelijk zal zijn.
De aandelenmarkten blijven aantrekkelijk onder beleggers, aangemoedigd door de positieve trends in de woningbouw en arbeidsmarkt en het lage rendement op obligaties.
De economische vertraging in China en de voortdurende schuldenproblematiek in Europa zullen belemmerend blijven werken op de mondiale economische groei.
Daarnaast zullen ook de aanhoudende onrust in het Midden-Oosten en de gevolgen hiervan voor de olieprijs invloed hebben op de groei van de wereldeconomie.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -