28 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Rendement Apna 8,2 procent

HomeNieuwsRendement Apna 8,2 procent

WILLEMSTAD — De totale portefeuille van het Algemeen Pensioenfonds (Apna) bedroeg per eind 2012 8,2 procent. Dat laat Apna weten in haar kwartaalbericht over 2012. Per eind december 2012 bedroeg zowel het pensioenvermogen als het belegd vermogen van Apna rond de vier miljard gulden: respectievelijk 4.107 miljoen gulden en 4.062 miljoen gulden.

Per eind december 2012 was het vermogen belegd in het binnenland 2.208 miljoen gulden, terwijl het vermogen belegd in het buitenland 1.854 miljoen gulden bedroeg.
De totale dekkingsgraad van het fonds was per 31 december 100 procent.
Het fonds realiseerde per 31 december een rendement van 12,9 procent op de buitenlandse beleggingsportefeuille van het fonds.
In het binnenland bleven de beleggingsmogelijkheden bijzonder beperkt, terwijl zowel de geldmarktrente als de kapitaalmarktrente bijzonder laag bleven.
Het verkavelingsplan Brakkeput Zuid is inmiddels opgeleverd en de voorbereidingen zijn in een vergevorderd stadium, zodat op korte termijn met de verkoop van de percelen wordt begonnen.
Over de binnenlandse portefeuille werd per 31 december 2012 een rendement van 4,5 procent behaald.

Ontwikkelingen
In een overzicht van de Internationale ontwikkelingen in het laatste kwartaal van 2012, dat Apna geeft, wordt gemeld dat ondanks de economische onzekerheden in de VS, in het bijzonder omtrent de zogenoemde ‘fiscal cliff’ en het risico hiervan voor de wereldeconomie, de marktvolatiliteit laag bleef en beleggers voorzichtig optimistisch waren.
Het werkloosheidspercentage in de VS bleef dit kwartaal ongewijzigd.
De woningmarkt beleefde er een positief momentum met een toename in zowel nieuwbouw als in de verkoop van bestaande huizen.
De Europese aandelenmarkten vertoonden in dit kwartaal ook een positieve ontwikkeling als gevolg van ingevoerde maatregelen door de Europese Centrale Bank (ECB) om de euro te behouden en om de aanhoudende schuldencrisis in Europa het hoofd te kunnen bieden. Analisten en economen verwachten echter dat de opleving van de financiële markten in Europa van tijdelijke aard zal zijn, aangezien de doorgevoerde maatregelen door de ECB nog niet tot een structurele beheersing van de begrotingstekorten in de verschillende Europese landen hebben geleid, waardoor de situatie in de Eurozone precair blijft.
De aandelenmarkt in China registreerde een flinke opleving in december 2012, hoewel het resultaat achterbleef op de meeste aandelenmarkten in de rest van de wereld.
Door de lage rente bleven de obligatiemarkten onder druk staan, waardoor beleggers voor de meest renderende beleggingscategorieën kozen.

Verwachtingen
Men verwacht dat forse schommelingen op de internationale financiële markten voorlopig zullen aanhouden.
Hoewel de risico’s als gevolg van de fiscal cliff in de VS vooralsnog afgewend zijn en de opluchting onder beleggers merkbaar is, zullen bezuinigingsmaatregelen imperatief zijn voor de Amerikaanse economie.
Bedrijven hebben hun kapitaalbestedingen sterk verlaagd en analisten verwachten dat deze trend zich ook in het jaar 2013 zal voortzetten.
Er zullen immers meerdere belastingaanpassingen worden doorgevoerd.
Dit zal een remmend effect hebben op de economische groei, waardoor mogelijk het verder ingrijpen door de Federal Reserve Bank (Fed) noodzakelijk zal zijn.
De aandelenmarkten blijven aantrekkelijk onder beleggers, aangemoedigd door de positieve trends in de woningbouw en arbeidsmarkt en het lage rendement op obligaties.
De economische vertraging in China en de voortdurende schuldenproblematiek in Europa zullen belemmerend blijven werken op de mondiale economische groei.
Daarnaast zullen ook de aanhoudende onrust in het Midden-Oosten en de gevolgen hiervan voor de olieprijs invloed hebben op de groei van de wereldeconomie.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties