29 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 19:33

Laatste reacties

- Advertentie -

Rekenkamer kritisch over kosten BNA

Inzake uitgaven ten behoeve van overheid

Willemstad – De Algemene Rekenkamer van Curaçao (ARC) is niet alleen kritisch over de Centrale Bank in een recent uitgebracht rapport in opdracht van de Staten over het toezicht van en op deze instelling.

Ook in de pas gepubliceerde Jaarrekeningencontrole 2008 en 2009 Nederlandse Antillen stelt de Rekenkamer bepaalde zaken met betrekking tot de Centrale Bank aan de kaak.
Het gaat om bepaalde uitgaven die de toenmalige Bank van de Nederlandse Antillen (BNA) in rekening bracht aan de Landsoverheid of verrekende met door de BNA aan het Land te betalen dividend.
In de periode 2006 tot en met 2010 gaat het om zo’n 8,4 miljoen gulden, zo becijferde de ARC.

De Rekenkamer concludeert dat deze uitgaven geheel buiten de overheidsbegroting zijn gehouden, waarmee ‘het budgetrecht van de Staten is geschonden’.
En als het geen door de BNA voorgefinancierde kosten van het Land betreft, dan heeft – stelt de ARC – de Centrale Bank onterecht gelden ingehouden op uit te betalen dividenden ‘en is het Land hierdoor financieel benadeeld’.

- Advertentie -

Blijkens de jaarrekeningen van de toenmalige BNA heeft zij in 2006, 2007, 2008 en 2009 respectievelijk 0,3 miljoen, 1,7 miljoen, 2,4 miljoen en 2,5 miljoen in rekening gebracht aan het Land inzake voorgeschoten kosten voor aan haar verleende adviezen.
De BNA heeft de Rekenkamer in maart 2010 schriftelijk medegedeeld dat deze kosten verband houden met de technische bijstand aan het Land, onder andere met betrekking tot constitutionele hervormingen.
Vanaf 2007 merkt de BNA deze kosten niet meer aan als (eigen) operationele kosten, maar berekent zij deze door aan het Land (en worden deze met het verschuldigde dividend verrekend).

Volgens mondelinge toelichting van de Centrale Bank hebben de kosten evenwel geen betrekking op technische bijstand aan het Land, maar betreffen het kosten van het Land waarvan de BNA de betaling op diens verzoek heeft voorgefinancierd.
De Rekenkamer heeft naar eigen zeggen diverse verzoeken gericht aan de BNA en aan de rechtsopvolger, de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), om de onderliggende documenten in te zien.
Uiteindelijk heeft de CBCS op 3 en 4 juli 2012 de Kamer inzage gegeven in de specificaties van de totaalbedragen per jaar, alsmede in enige onderliggende documenten.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | R. Kelly schuldig bevonden aan mensenhandel voor seks: belangrijke spil in ronselen meisjes

Mark den Blanken | Algemeen Dagblad Zanger R. Kelly (54) is door de rechtbank schuldig bevonden aan mensenhandel. Hij heeft decennialang vrouwen en minderjarige meisjes gerekruteerd voor seks....

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...
- Advertentie -