33 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 15:39

Laatste reacties

- Advertentie -

Rekenkamer fileert jaarrekening Curaçao 2010

WILLEMSTAD — Het financieel beheer van het Eilandgebied Curaçao, zoals vermeld in de jaarrekening over het jaar 2010, is onvoldoende. Tot deze conclusie komt de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) in het rapport over de jaarrekening 2010. Deze bevat volgens de ARC zo veel cijfermatige onjuistheden dat ‘de jaarrekening niet gebruikt kan worden voor de oordeelsvorming van de gebruiker van de jaarrekening’.

Volgens de ARC bevat het stuk tal van onjuistheden en onvolkomenheden, terwijl er voor een totaalbedrag van 906,6 miljoen gulden aan getrouwheidsfouten in de jaarrekening is geconstateerd.
Dit aantal had veel hoger kunnen uitvallen, aldus de ARC, omdat overheidsaccountant Soab de jaarrekening nog niet heeft gecontroleerd.
De getrouwheidsfouten hebben voornamelijk te maken met een te hoge opgave van het eigen vermogen (219 miljoen) en het vermogen voortvloeiende uit deelnemingen (ook 219 miljoen gulden) en de voorzieningen vanwege inkomsten uit de Belastingregeling Koninkrijk (217 miljoen).

Dat er sprake is van getrouwheidsfouten in de jaarrekening van het Eilandgebied is niets nieuws. Sinds 2004 heeft de voorganger van de ARC, de Algemene Rekenkamer Nederlandse Antillen (ARNA), dit aan de kaak gesteld.
Opvallend is dat ondanks de waarschuwingen van de ARNA het aantal getrouwheidsfouten in de loop der jaren alleen maar is toegenomen.
In 2004 was het daarmee gemoeide bedrag 344 miljoen. Dat daalde in 2005 tot 275 miljoen.
Een jaar later steeg het weer tot 285.
In 2007 bleef het nagenoeg gelijk met 284 miljoen, maar in 2008 steeg het tot 336 miljoen.
Een jaar later bedroeg het al 520 miljoen om in 2010 te eindigen met meer dan 900 miljoen gulden aan getrouwheidsfouten.
Naast getrouwheidsfouten constateert de ARC dat er sprake is van 195 miljoen gulden aan rechtmatigheidsfouten, die veroorzaakt zijn door 72 miljoen aan begrotingsoverschrijdingen en nog eens 123 miljoen aan uitgaven ten behoeve van de PP-patiëntenzorg.
Ook is er sprake van een totaal van 827 miljoen gulden aan kwantificeerbare onzekerheden, dat grotendeels terug te voeren is tot 764 miljoen aan kortlopende schulden.

De Rekenkamer constateert dan ook dat ‘in de jaarrekening zodanig veel fouten in de verschillende toelichtingen voorkomen, dat de jaarrekening geen dienst kan doen als verantwoordingdocument’.
Verder ontbreken er volgens de ARC ook tal van belangrijke zaken in de jaarrekening 2010.
Zo is er geen toelichting die aangeeft in hoeverre het bij de begroting vastgestelde te voeren beleid is gerealiseerd.
Ook een analyse van de belangrijkste afwijkingen tussen de oorspronkelijke begroting en de jaarrekening, maar ook een analyse over de belangrijkste afwijkingen tussen het dienstjaar 2010 en die van 2009 komt niet in de gecontroleerde jaarrekening voor.
Ook een overzicht van de prestaties, die het resultaat zijn van de activiteiten waarop de uitgaven betrekking hebben, ontbreekt.
Net als een overzicht van de voor het dienstjaar beschikbare bedragen ten behoeve van investeringen.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...

PBC | Corendon gaat vluchten aanbieden van Brussel naar Curaçao met Air Belgium

Persbureau Curacao CHARLEROI – Air Belgium kondigde eerder deze week aan dat de luchtvaartmaatschappij de vluchten naar Curaçao gaat hervatten en haar vluchten naar Curaçao flink heeft gewijzigd.   In...
- Advertentie -