26 C
Willemstad
• zondag 2 april 2023

DH | Dispute on St. Maarten, St. Martin border solved

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers during its monthly in The Hague on Friday approved the treaty with France that defines the exact demarcation of the border...

AntilliaansDagblad | Groot milieuproject Statia en Saba

Oranjestad/The Bottom - Op Sint Eustatius en Saba loopt een groot milieuproject om erosie te verminderen en bedreigde riffen rond de twee eilanden in Caribisch Nederland (CN)...

AntilliaansDagblad | ‘Prijs verlagen elektriciteit Aruba moeilijk’

Oranjestad - Elektriciteitsbedrijf Elmar heeft een dag voor het verstrijken van de deadline - die door de regering is gesteld - aan de bevolking laten weten dat...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Hof niet erg blij met rapport crimefonds

‘Geen vragen vanuit de Raad voor de Rechtshandhaving ontvangen’ Willemstad - Vanuit de krant moest het Hof vernemen dat er een rapport is gepubliceerd over het criminaliteitsbestrijdingsfonds, waarin...

AntilliaansDagblad | ‘Met urgentie investeren’

Antwoord aan Cft: In plaats van versneld aflossen van leningen Willemstad - De regering van Curaçao is van mening dat, onder de huidige omstandigheden, de begrotings- en liquiditeitsruimte...

AntilliaansDagblad | Grote ontevredenheid FKAK

Nulmeting: Inhoud van ambulancewerk goed, maar leiding niet Willemstad - Bij de ambulancedienst Fundashon Kuido di Ambulans Kòrsou (FKAK) is alleen 28 procent van het personeel tevreden met...

AD | Wat staat Trump te wachten in het hol van de leeuw? ‘Veel mensen in New York haten hem’

7 vragen - Donald Trump (76) verschijnt komende week voor de rechter als verdachte in een strafzaak. Hij wordt aangeklaagd voor het betalen van zwijggeld aan pornoster...
- Advertentie -

Registratie justitie St. Maarten kan beter

JustitiePhilipsburg – De justitiële keten op Sint Maarten moet de gegevens beter registreren om zo de beschikbare celcapaciteit efficiënter te benutten. Dat beveelt de Raad voor de Rechtshandhaving (RvR) aan in een uitvoerig rapport over de detentiecapaciteit op Sint Maarten.

Advertentie

,,De beschikbare celcapaciteit kan efficiënter benut worden als onder meer het Openbaar Ministerie, het Gemeenschappelijk Hof van Justitie en het huis van bewaring en strafgevangenis Pointe Blanche hun registratie van gegevens verbeteren”, zo staat in de aanbevelingen.

Ook het elektronisch toezicht (ET) kan een oplossing zijn voor het probleem dat er te weinig gevangenisplaatsen zijn op het eiland.
Maar, zo constateert de RvR:

,,Storingen bij het toepassen van het Elektronisch Toezicht (ET) bij gedetineerden op Sint Maarten worden sinds 2010 niet meer gemeld bij de Stichting Justitiële Instellingen Bovenwinden , de reclasseringsinstelling die toezicht houdt op de uitvoering van het ET.”

Het probleem van de detentiecapaciteit is onlangs ook uitvoerig besproken door het European Committee for the Prevention of Torture (CPT).
Daarover stelt de RvR:

,,Zoals ook door andere rapporteurs al is opgemerkt is het louter creëren van meer detentieplaatsen geen oplossing van het probleem.
Uitbreiding van cellen zal de druk op management en personeel in de reeds bestaande gevangenis doen toenemen en mogelijk een negatieve invloed hebben op bejegening en een humaan detentiebeleid.
Verder is de gevangenisstraf de laatste, meest zware strafmodaliteit die, naar de ervaring leert, doorgaans een negatieve invloed heeft op een verantwoorde terugkeer van de afgestrafte in de samenleving.
Sint Maarten bevindt zich met de huidige detentieratio van 374 gedetineerden per 100.000 inwoners in januari 2011 in de regionale middenmoot.
Een uitbreiding tot de door de Raad berekende 251 celplaatsen zou (nu zijn het er 143, red.), bij volledige bezetting daarvan, resulteren in een detentieratio van 671 gedetineerden per 100.000 inwoners.
Een ratio die in de regio nergens, en wereldwijd nauwelijks voorkomt.
Daarom dient bezien te worden of er andere mogelijkheden zijn dan uitsluitend uitbreiding van celcapaciteit.”

Behalve het ET en het beter registreren door de justitiële keten wijst de RvR ook naar de goede ervaringen die opgedaan zijn in Saint Kitts met het programma ‘crime stoppers’, waarbij een bestuur toeziet op de uitvoering van het programma waarin de bevolking, media, politie en justitie samenwerken.
Deze samenwerking maakt het mogelijk anoniem aangifte te doen en de samenleving te betrekken bij de strijd tegen misdaad.

De redenering hierachter: ,,De aanpak van criminaliteit moet gericht zijn op de verandering van omgevingsfactoren waardoor het anti-sociale gedrag afneemt en het gewenste gedrag vergroot wordt.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -