28 C
Willemstad
• maandag 27 september 2021 06:57

Laatste reacties

- Advertentie -

Registratie bevordert stabiliteit

CBCS-directeur Reijnaert over kredietregistratie

centrale bankWillemstad – Adequate en goed conform de wet geregelde kredietregistratie kan bijdragen tot financiële stabiliteit, kan voordeel bieden aan zowel degene die leent als uitleent. En financiële stabiliteit is een voorwaarde voor meer sociale stabiliteit en een duurzaam hogere economische groei.

Advertentie

- Advertentie -

Dit zei Rob Reijnaert, directielid van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten belast met Risk & Compliance, bij de aanvang van de miniconferentie ‘Consumer Credit Registration in the Dutch Caribbean’ georganiseerd door het Caribbean Credit Bureau (CCB) op Curaçao.
Consumentenkredietregistratie kan een belangrijk en effectief instrument zijn, mits het voldoet aan de voorwaarden. Aldus Reijnaert.
Wereldwijd zijn financiële instellingen op zoek naar manieren om sneller, maar tegelijk meer accuraat beslissingen te nemen over het verstrekken van krediet.
De spreker verwees naar een uitspraak van Isaac Newton – ‘We bouwen te veel muren en te weinig bruggen’ – om aan te geven dat CCB een voorname brugfunctie kan vervullen in de lokale financiële markten door risico’s zo veel mogelijk weg te nemen.

,,Dit scenario is in het bijzonder relevant in een omgeving die wordt gekenmerkt door toenemende slecht presterende leningen.”

Financiële stabiliteit is ook steeds meer een gebied geworden waar de Centrale Bank zich met het monetaire toezicht op toelegt. Kredietbureaus kunnen een essentieel deel uitmaken van de financiële infrastructuur; met ondersteuning van verantwoord lenen, het terugdringen van kredietverliezen en het versterken van de mogelijkheden van de Centrale Bank om stabiliteit te bevorderen.
Reijnaert wijst op het belang van de pas recent, in oktober 2013, in werking getreden privacywetgeving op Curaçao.
En hij gaf aan dat niet alleen negatieve informatie, maar ook positieve informatie – over consumenten met een goed kredietverleden – belangrijk is. In het laatste geval kan sprake zijn van beloning met hogere limieten, lager rentepercentages en toegang tot meer kredietproducten.
Betrouwbare kredietinformatie kan ook helpen bij het voorkomen van te veel kredietschulden (overexposure).
Maar de CBCS-spreker benadrukt wel dat, los van de privacybescherming, de kredietnemer ook toegang moet hebben tot zijn of haar eigen kredietdossier, waarmee kredietverstrekkers ook worden gedwongen om nauwkeurig te werken en de dossiers continu bij te werken.

,,Kredietbureaus hebben de potentie om effectief de ratio van leningen die niet worden afbetaald tegen te gaan”, aldus Reijnaert.

Hun aanwezigheid alleen al kan degenen die geleend hebben onder druk zetten om hun verplichtingen te voldoen en daarmee te voorkomen dat ze op de lijst van slechte schuldenaren belanden. Het bestaan van kredietbureaus kan ook de CBCS helpen bij het monitoren van de systeemrisico’s.
Bijvoorbeeld door de juiste hoeveelheid aan eigen kapitaal (eigen vermogen) en reserveverplichtingen te bepalen, alsmede de risicoconcentraties in kaart te brengen; en omgekeerd de mate van het niet nakomen van kredietverplichtingen van consumenten en daarmee een eventuele algemene consumentenkredietrisicocrisis.
Uitbreiding van de registratie met naast banken bijvoorbeeld ook gespecialiseerde kredietinstellingen als bonverstrekkers, andere instanties en individuele personen die geld uitlenen, nutsbedrijven en winkeliers/bedrijven die krediet verstrekken, levert een meer volledig beeld op van de totale ‘exposure’ van een consument aan kredieten en leningen.
De condities voor het welslagen van consumentenkredietregistratie zijn onder meer volledige, accurate, geactualiseerde, transparante en strikt beveiligde databestanden. De CBCS zal erop toezien dat aan deze voorwaarden wordt voldaan, aldus Reijnaert.

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -