29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...

ParadiseFM | Opnieuw arrestatie in zaak van ontvoerde ondernemer

De politie heeft gisteren een 21-jarige Curaçaose man gearresteerd. Hij is al de zevende opgepakte verdachte in de zaak rond de ontvoering van een ondernemer in Veeris...

ParadiseFM | Partij Vishon doet niet meer mee aan verkiezingen

De politieke partij Vishon doet niet mee aan de komende parlementsverkiezingen. Dat heeft de leider van de partij tegen Amigoe gezegd. Vishon deed in 2021 één keer...

ParadiseFM | Vrees voor tientallen doden bij ramp illegale goudmijn Venezuela

Autoriteiten in Venezuela houden rekening met tientallen doden door het instorten van een illegale mijn. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. De burgemeester...

Telegraaf | Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale...
- Advertisement -spot_img

Regering werkt aan passende oplossing voor Woningbouw

HomeMediaRegering werkt aan passende oplossing voor Woningbouw
Archief foto
Archief foto


WILLEMSTAD — Niemand zal uit een woning van de Woningbouw nv worden gezet. Dit benadrukt minister Earl Balborda (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, PNP). Hij reageert hiermee op de discussie die is ontstaan naar aanleiding van de brief die Woningbouw-directeur Selvi Laurens op 10 december vorig jaar naar de huurders van huizen die vallen onder de overheids-nv heeft verstuurd.

Advertentie

De brief van Laurens was aanleiding voor de Woningbouwhuurders te protesteren. Ze zagen het schrijven van de Woningbouw-directie als een bedreiging.
Hierin werd melding gemaakt van feit dat ‘als huurder van het huis heeft u de eerste optie tot koop van de woning.
Het huis dient voor 1 januari 2015 gekocht te zijn.
Als u geen gebruikmaakt van de optie tot koop binnen de vastgestelde periode, dan zal de directie van Woningbouw gedwongen zijn andere maatregelen te treffen’.
In een reactie stelt de minister dat de brief voortvloeit uit een beslissing van het Bestuurscollege van Curaçao uit het 1996.
Indertijd werd besloten dat woningen die vallen onder Woningbouw nv zullen worden verkocht.
Dit wordt ook in de brief van 10 december vorig jaar vermeld.

De brief moet in dit licht worden worden gezien. De overheid wil deze gebouwen van de hand doen.
Wij gaan op zoek naar een passende oplossing voor alle betrokkenen.
Ik kan garanderen dat niemand uit zijn huis zal worden gezet, maar ik zal niet kunnen garanderen dat niemand zijn huis zal moeten kopen”, aldus Balborda vanochtend.

De minister kon vanochtend niet aangeven wanneer de passende oplossing bereikt zal zijn.

We hebben nog een jaar om deze zaak op te lossen.
Ik ben ervan overtuigd dat wij eruit zullen komen.”

De brief van de Woningbouwdirectie was aanleiding voor de huurders om in de pen te klimmen en om bij de Staten om duidelijkheid te vragen over hun woningen.
Gisteren was het Pais-Statenlid Eugène Cleopa die in een brief aan Balborda namens de huurders vroeg wat de regering voornemens is om te doen in deze zaak.
Cleopa omschreef de brief van 10 december vorig jaar als ‘zeer vreemd’.
In zijn eigen brief verwees het Pais-lid naar een motie die de Staten van Curaçao in december 2011 over deze zaak aannamen.
Deze motie ging ervan uit dat de overheid over kan gaan tot verkoop van de woningen tegen prijzen die ‘redelijk, acceptabel, rechtvaardig en betaalbaar’ zijn voor de bewoners van de Woningbouw-huizen.
Cleopa wil nu van Balborda weten of en hoe de regering gevolg zal geven aan de motie van december 2011 en of de minister bereid is een bemiddelende rol te spelen om zo te bewerkstelligen dat de verkoop op een correcte en juiste manier zal plaatsvinden. Woningbouw beheert al jaren een serie woningen die in het verleden werden gebouwd om jonge, pas afgestudeerden te huisvesten.
Het was de bedoeling dat deze woningen als een soort ‘doorstroomwoningen’ zouden dienen tegen relatief lagere tarieven.
Maar in de praktijk kwam het vaak voor dat huurders jarenlang in de woningen bleven wonen.
In het verleden heeft de overheid al verschillende keren aangegeven deze huizen te willen verkopen.
Vaak werd de verkoop van deze woningen ook genoemd als een bron van extra inkomsten voor de overheid.
Maar tot verkopen is het nooit gekomen, omdat huurders en overheid het niet eens konden worden over de voorwaarden van de verkoop.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties