27 C
Willemstad
• dinsdag 24 mei 2022 02:22

Laatste reacties

- Advertentie -

Recourt positief over eerste ochtend Ipko

WILLEMSTAD — Jeroen Recourt, de delegatieleider van de Nederlandse Eerste en Tweede Kamer, meldt aan de Amigoe dat de eerste ochtend van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko), dat deze week op Curaçao plaatsvindt, in een goede sfeer en zonder wanklank is verlopen. Wel verwacht hij dat de onderwerpen die vanmiddag en morgen aan bod komen iets spannender kunnen worden.

Advertentie

Ronald van Raak (SP, links op de foto) en Jeroen Recourt (PvdA) tijdens hun bezoek gisteren aan Bonaire. Hier in gesprek met Tonnie Wu, de manager van de Magic City Supermarket.
Ronald van Raak (SP, links op de foto) en Jeroen Recourt (PvdA) tijdens hun bezoek gisteren aan Bonaire. Hier in gesprek met Tonnie Wu, de manager van de Magic City Supermarket.
- Advertentie -

Het gaat hierbij om ‘integriteit van bestuur’ en ‘racisme binnen het Koninkrijk’.

Recourt: “Integriteit is natuurlijk altijd een gevoelig onderwerp. Leden van de delegaties van de verschillende landen kunnen elkaar over integriteit gaan aanspreken. Ik heb vanochtend dan ook gezegd dat het belangrijk is dat bij dit soort grote onderwerpen ‘kleine woorden’ worden gebruikt.”

Recourt hoopt dat bij dit onderwerp de toon enigszins normaal zal zijn.
Vanochtend werd gesproken over onderwijs, energie, jeugd en gezondheid.
Daarbij zijn enkele afspraken gemaakt zoals een commitment van alle landen aan een conferentie over gezondheidszorg die op Aruba zal plaatsvinden.
Ook is onder meer het jeugdrapport van Unicef behandeld waarbij is afgesproken dat dit in de diverse Staten zal worden behandeld.
Ten slotte is er over de werkwijze van het Ipko zelf gesproken. Het gaat daarbij met name om de vraag hoe de aparte werkgroepen beter kunnen functioneren. Ook is afgesproken om het Ipko beter te laten aansluiten op de Koninkrijksconferentie, en dat er op vastgestelde data rapporten zullen worden uitgebracht.
Inhoudelijk is er gekeken naar welke onderwerpen nu belangrijk zijn voor het hele Koninkrijk.
Tot nu toe wordt er aan het eind van ieder Ipko een afsprakenlijst gemaakt waarna deze gedurende het jaar door de delegatieleiders wordt gemonitord.
De delegaties zullen deze week ook enkele werkbezoeken afleggen aan diverse instanties en bedrijven op Curaçao.
Recourt zegt uit te zien naar het bezoek aan de kustwacht, ‘bij uitstek een Koninkrijksaangelegenheid’.
Tot slot is hij zeer positief over Curaçao als gastheer van het Ipko.
Volgens hem is het Ipko tot nu toe goed en professioneel georganiseerd.

Franco

Volgens Mike Franco, Curaçaos delegatieleider en tevens, als ontvangend Statenvoorzitter, voorzitter van dit Ipko, is het de uitdaging om uit de verschillende zienswijzen van de diverse landen de overeenkomsten te vinden. Hij gelooft niet in conflicten, ook niet op het onderwerp integriteit van bestuur. Daarnaast meldt hij dat hij dit jaar niet verwacht dat, zoals de Curaçaose delegatie vorig jaar op St. Maarten, iemand op enig moment uit het overleg stapt. “Als een land een afwijkend standpunt heeft kan dit volgens de spelregels nu als bijlage worden opgenomen in het einddocument. Maar het is ieders goed recht om het ergens niet mee eens te zijn.”

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AV | Europees parlement stemt in met minimumtarief vennootschapsbelasting

Het Europees Parlement is in meerderheid voor de invoering van een minimumtarief van 15 procent voor de vennootschapsbelasting. Het beoogde minimale belastingtarief is onderdeel van een akkoord...

Column Youp | Sussende Wiske

Wiske Rutte. Lieve stripfiguur. Met zijn Nokia zonder geheugen. Soort zoekt soort. Na drie lettergrepen moest hij zijn telefoon om het uur opschonen. Hoe? Schudden. Keihard schudden....

Trouw | Curaçao wacht al jaren: eerherstel voor vrijheidsstrijder Tula gaat traag in Den Haag. ‘Klap in ons gezicht’

Lodewijk Dros De Curaçaoënaar Gilbert Bacilio ijvert voor eerherstel voor Tula, de leider van de neergeslagen slavenopstand in 1795 op Curaçao. De Nederlandse regering werkt daar nog niet...

Investico | Russen in ondergrondse trustsector vallen buiten toezicht

Romy van der Burgh en Linda van der Pol ‘De heer Remmelink? Elfde verdieping,’ zegt de receptiemedewerker van een grote zorgflat in Rotterdam. Vóór het gebouw op het...

Nu.cw | Honden sterilisatieproject krijgen hartjes tattoo

De honden die gesteriliseerd of gecastreerd zijn bij het sterilisatieproject van Rescue Paws Curacao (RPC) en Feed Friends Foundation (FFF) krijgen een hartje in het oor getatoeëerd....

PB | The Aruba International Regatta, slated for August 20th & 21st

Aruba’s most important life-partner is the ocean around us. Ask yourself: When was the last time you went to the beach? Swimming? Snorkeling? Sailing? Visitors pay fortunes...
- Advertentie -
- Advertentie -