29 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 17:54

Democracy now! | Friday, May 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

Het coronavaccin van Moderna - dat ook op Curaçao wordt gebruikt - beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, zo blijkt uit een studie...

Nu.cw | Toerismesector Curaçao: gebrek aan versoepelingen onbegrijpelijk

De toerismesector is zwaar teleurgesteld over de versoepelingen van de coronamaatregelen zoals die deze week bekend zijn gemaakt. De voorzitter van Curacao Hospitality & Tourism Association (CHATA),...

PBC | Curaçao en Nederland akkoord over tweede uitvoeringsagenda

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao en Nederland zijn akkoord met de tweede uitvoeringsagenda om het eiland uit de coronacrisis te halen. De afspraken zijn onderdeel van het landenpakket...

PBC | In Mahaai kun je zwemmen op straat

Persbureau Curacao Buurtbewoners in de wijk Mahaai zijn de wateroverlast zat. Vanuit een woning aan de Angloweg loopt voortdurend grondwater de openbare weg op. Eerdere vragen aan de...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaRechter: ‘K. meedogenloos en gewetenloos’

Rechter: ‘K. meedogenloos en gewetenloos’

vonnis-uitspraak-2
Rechter Constantijn van Dam van Isselt: ‘Elvis Kuwas meedogenloos en gewetenloos’

CURAÇAO – Rechter Constantijn van Dam van Isselt noemde K. bij het uitspreken van het vonnis ‘meedogenloos, gewetenloos en zonder meer in staat tot het wederom plegen van moord’. Dit gegeven, in combinatie met de ernst van de feiten en de veiligheid in de samenleving, deed hem besluiten tot levenslange gevangenisstraf.

Bij de veroordeling van Elvis K. alias ‘Monster’ tot levenslang vermeldde de rechter uitdrukkelijk dat die straf letterlijk voor het leven is. Wel is bepaald dat er na twintig jaar getoetst kan worden of hij voorwaardelijk vrij mag komen. Daarna vindt een dergelijke toetsing elke vijf jaar plaats.

Liquidaties
Van Dam van Isselt: “De verdachte heeft over de periode van één jaar drie mannen in koelen bloede, tegen betaling van geld, doodgeschoten en hij heeft onder bedreiging met een vuurwapen een geldloper overvallen. Alle drie de moorden hebben het karakter van een liquidatie, waarbij de slachtoffers meedogenloos zijn afgemaakt. …

De verdachte heeft kennelijk geen respect voor het menselijk leven, maar enkel oog voor eigen financieel gewin. Bovendien heeft de verdachte met Helmin Wiels een volksvertegenwoordiger vermoord, die gelet op de verkiezingsuitslag een significant deel van de bevolking vertegenwoordigde en die leider was van de politieke partij Pueblo Soberano.

Als politieke implicatie van die moord kan in ieder geval worden vastgesteld, dat de partij haar leider kwijt is geraakt en de kiezers hun volksvertegenwoordiger. In het algemeen, binnen Curaçao maar ook daarbuiten, heeft de moord de rechtsorde zeer ernstig geschokt.”

‘Veel eigendunk’
Officier van Justitie Gert Rip schilderde ‘Monster’ op de zitting al af als een onwilllige getuige. Ook bij de rechter heeft hij zich niet populair gemaakt, zo bleek vandaag. Hij noemde K. ‘iemand met veel eigendunk’ en vonden het kwalijk dat hij geen enkele vorm van gewetenswroeging kent. Integendeel, ‘Monster’ schepte op over zijn misdaden. Dat zette kwaad bloed. Van Dam van Isselt:

“Het Gerecht zal de proceshouding van de verdachte niet in zijn voordeel meewegen, ook al is zijn bekennende verklaring bij de politie gebruikt voor het bewijs.

Het Gerecht is van oordeel dat de verdachte toen niet volledige opening van zaken heeft gegeven… Van groot belang acht het Gerecht dat de verdachte geen spijt heeft betuigd en dat hij ervoor gekozen heeft om geen verantwoording af te leggen. Daaruit concludeert het Gerecht… dat hij geen mededogen toont voor de slachtoffers.”
K.’s bedreiging aan het adres van Betty da Fonte, de vriendin van Helmin Wiels, tijdens een van de zittingsdagen in de rechtbank bevestigt dit beeld. De rechter noemde het voorval niet.

Hoger beroep
Cruciaal voor de veroordeling van K. is dat het Openbaar Ministerie (OM) ontvankelijk is verklaard. De verdediging vond dat K. en zijn vrouw onder ongeoorloofde druk zijn gezet om te bekennen. Zijn advocaat Olga Saleh-Kostrzewski zette daarom in op niet-ontvankelijkheid van het OM, maar de rechter ging daar niet in mee. Bij het verlaten van de zaal meldde officier Rip tevreden te zijn met de uitspraak.

Bron: Versgeperst
Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

vonnis Elvis K.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties