25 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 07:07

Laatste reacties

- Advertentie -

Blog Verele | Expositie Richard Doest: klank gekoppeld aan kleur

- Advertentie -

Recensie door Verele Ghering

Klank gekoppeld aan kleur
Klank gekoppeld aan kleur | Foto Ken Wong

De klank in een muziekstuk kan een synthese aangaan met de kleuren in een schilderij. Dit gebeurde dan ook afgelopen zaterdag bij Gallery Alma Blou waar de opening plaatsvond van de expositie van kunstwerken en muziekinstrumenten van Richard Doest die de titel ‘Nostalgia’ meekreeg. Het werd een ware traktatie waarbij meerdere zintuigen werden geprikkeld. Muziekgroep Grana luisterde de expositie op met hun authentieke klanken en overhandigde een pas uitgebrachte cd aan Richard Doest en gastvrouw Lusette Verboom.

Parallellen en analogieën tussen de verschillende kunstdisciplines op het gebied van kleur, vorm, compositie, ordening, ritme en klank komen vaker voor dan wij ons realiseren. We kennen de termen vast wel, bijvoorbeeld ‘georkestreerde kleuren’ en ‘harmonieuze intervallen’.

We componeren een gedicht vaak op het ritme van de muziek of naar de vormen van een schilderij. Jaren geleden hield Wine Fransen een expositie volledig gebaseerd op de gedichten van Walter Palm. Impressionistische schilders als Renoir zijn geïnspireerd door het danstheater en het cabaret. Miró ging in zijn werken uit van het woord en de muziek. Kunstenaars als Kandinsky en Klee hadden aan het begin van de vorige eeuw als doelstelling de synthese van alle kunsten, de muziek, beeldende kunst en de literatuur: de Gesamtkunstwerk.

Richard Doest
Expositie Richard Doest | Foto Ken Wong
- Advertentie -

Bij Richard Doest vraag je je af of het schilderen of de muziek de boventoon voert want beide beoefent hij met passie. Zijn voorstellingen op het doek zijn meestal musicerende personen of vrouwenkoppen. ‘Mi bunitesa’ vind ik verre weg de sterkste.

Doest weet goed met schaduwvlakken accenten te leggen in de gezichten en bij dit werk geeft het een intense blik. Doest is een goede portretschilder, dat komt zeker duidelijk naar voren. De uitdrukkingen in het gezicht zijn van werk naar werk verschillend.

Al zijn vrouwen op het doek hebben hoofddoeken om. Al zijn achtergronden zijn een effen kleur. Dat zou ik graag een keer anders zien. Doest heeft genoeg ervaring en talent om wat minder ‘netjes’ over te komen. Een robuustere achtergrond zou net die extra dimensie kunnen geven waardoor het geheel boeiender zal worden.

Met de muziekinstrumenten durft hij meerdere soorten hout uit te proberen, dus waarom niet in zijn schilderkunst? Vincent van Gogh nam pianolessen om met de nuances van klankkleur kennis te maken. Dus heel mooi om deze twee disciplines bij elkaar te zien en te ervaren.

Gallery Alma Blou sluit 2014 karaktervol af. Deze expositie is nog te bezichtigen tot en met 21 december. Gallery Alma Blou in Landhuis Habaai is open van maandag tot en met vrijdag van 09.30 tot 17.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Verele Ghering

Kunstblog van Verele Ghering-Engels met recensies over lokale artiesten, hun werken en activiteiten Lees meer…

 

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | BZV accountant moet toch betalen

Met vonnis De accountant van Bureau Ziektekostenvoorziening moet van de rechter 4,1 miljoen gulden betalen. Accountant Jourdain en twee medewerkers werden ervan verdacht miljoenen te hebben ontvreemd. Diezelfde...

ParadiseFM | Veel auto’s op straat tijdens avondklok

Veel auto’s die zich tijdens de avondklok op de weg begeven hebben geen ontheffing of geldig motief om op straat te zijn. Dat schrijft de Èxtra. Opvallend...

Democracy now! | Wednesday, January 26, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom 5 atrako’s in een week

Voor de tweede week op rij heeft de politie vijf gewapende overvallen geregistreerd. In de week van 17 tot 23 januari zijn er vier gewapende straatroven en...

Nu.cw | 45 extra zorgmedewerkers ondersteunen CMC

Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft inmiddels versterking gekregen van 45 zorgmedewerkers. Dat bevestigt woordvoerster Germaine Gibbs tegenover NU.cw. Vrijdag liet Gibbs weten dat er 29 verpleegkundigen van...
- Advertentie -
- Advertentie -