30 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Rapport civiele enquête begin 2014 gereed

Onderzoek in volle gang

raportWILLEMSTAD — Het onderzoek naar het beleid en de gang van zaken bij de Curaçaose overheidsvennootschappen Aqualectra, Curoil, Curgas en Refineria di Kòrsou (RdK) is nog in volle gang.
Naar verwachting zal het rapport begin volgend jaar gereed zijn. Dit zegt persrechter Mauritsz de Kort desgevraagd tegenover de Amigoe.

- Advertentie -

Advertentie

Rechter Huub Willems – benoemd als onderzoeker – heeft inmiddels veel documenten van de nv’s overhandigd gekregen, die onderwerp zijn van het onderzoek.
Deze documentatie vergt echter uitvoerige studie, voegt De kort eraan toe.
Vervolgens zal Willems een schriftelijke vragenronde inlassen.

“Nadien zal hij opnieuw een bezoek brengen aan Curaçao voor vervolggesprekken, waarna hij zijn rapport kan gaan afronden.”

Het onderzoek wordt verricht op verzoek van de Fundashon Akshon Sivíl (FAS), dat via het Openbaar Ministerie werd ingediend bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.
Het hof heeft eerder geoordeeld dat er bij Aqualectra, Curoil en RdK gegronde redenen zijn om aan een juist beleid te twijfelen – over de periode vanaf 10-10-’10 – en heeft bepaald dat bij deze drie nv’s een onderzoek zal moeten plaatsvinden.

Bij Curgas was dat niet het geval.
De belangrijkste reden voor het onderzoek is dat de verhouding tussen het bestuur, de Raad van Commissarissen en de aandeelhouder bij deze drie vennootschappen niet in overeenstemming was met Boek 2 Burgerlijk Wetboek (BW) en de Code Corporate Governance, dit tegen de achtergrond van de verslechterde financiële positie van Aqualectra, Curoil en RdK.
Het gaat hierbij niet om een strafrechtelijk onderzoek, maar om een zogenoemde civiele enquête. Aqualectra, Curoil en RdK moeten dit onderzoek zelf betalen.
Het is verder nog niet bekend of onderzoeker Willems de personen Gerrit Schotte en Oswald van der Dijs onder anderen, alsnog in specifieke zin bij het onderzoek heeft of zou willen betrekken. Persrechter De Kort beschikt nog niet over deze informatie.
Op verzoek van onder meer het Openbaar Ministerie kan het hof vervolgens in een aparte procedure vaststellen dat sprake is geweest van wanbeleid, indien dat naar het oordeel van het hof uit het verslag van de onderzoeker blijkt.
Ook kan het hof voorzieningen treffen, zoals het vernietigen van bepaalde besluiten, als daarom in die procedure wordt verzocht.

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | ‘Indrukwekkende hoeveelheid’ cocaïne gevonden bij oprollen drugslijn, Hengeloër (48) en vijf anderen blijven twee weken in voorarrest

Maarten Schoon | Algemeen Dagblad Update - ‘Een indrukwekkende hoeveelheid cocaïne’ vond de politie Oost-Nederland donderdag, bij de grote actie waarbij een drugslijn tussen Curaçao en Oost-Nederland werd opgerold....

VRT | Nederlandse centrale bank biedt excuses aan voor haar rol in de slavenhandel

Jos De Greef | VRT.be Op een herdenking in Amsterdam heeft Klaas Knot, de gouverneur van De Nederlandse Bank, zijn excuses aangeboden voor de rol van de bank...

ParadiseFM | Soaw zoekt nieuw onderkomen

Het ministerie van Soaw gaat verhuizen. De huidige locatie in het WTC voldoet niet. Op dit moment is er vanwege de tropische depressie afgelopen woensdag sprake van...

DH | Other MPs approached to strengthen coalition

PHILIPSBURG--The Leaders of the Coalition parties National Alliance (NA) and the United Peoples (UP) Party jointly announced on Saturday evening that they are exploring the option of...

AntilliaansDagblad | Ministers Curaçao dragen folklore uit

Even geen mantelpak of jas en das, maar vrolijke folkloristische kledij. De ministers van Curaçao gingen er trots mee op de foto. Vlak voor ‘Dia de Bandera’...

Nu.cw | Politie vraagt medewerking horeca tijdens Marcha di Seú

De politie en het inspectieteam van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) vragen de medewerking van horecagelegenheden tijdens de Marcha di Seú zondag. Er zijn een aantal...
- Advertentie -
- Advertentie -