27 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024 08:52

Ramadan op Curaçao is gemoedelijk maar strikt

Ramadan op Curaçao
Ramadan op Curaçao

WILLEMSTAD – “We vasten van vijf uur ‘s ochtends tot vijf minuten over zeven ‘s avonds. Het is een bevel uit de Koran. Punt. Je kunt honderd redenen verzinnen om het niet te doen, maar je moet vasten.” Aan het woord is Mohammad Khatib, leider van de moslimgemeenschap op Curaçao. Hij is in 1971 als jongen met het hele gezin vanuit Libanon naar het eiland gekomen.
Op het plein bij de Kalifar Omar moskee wordt Engels, Arabisch, Nederlands en Papiaments gesproken. Een mengelmoes van mannen uit het Midden-Oosten, Afrika, Suriname en de Antillen. Allemaal moslim en allemaal doen ze aan Ramadan.

 

Een reportage door Anneke Polak 

Alle culturen samen

The Koran
The Koran

Antillianen gaan ook naar de moskee, zoals de Arubaan Arif Potmis. Binnen de moskee gaan alle culturen goed samen, maar ook binnen de gemeenschap op het eiland worden de moslims geaccepteerd.

Hier op Curaçao is het gemoedelijk. Ik was in Nederland tijdens 11 september, na die periode werd het anders. Mijn echtgenote werd lastiggevallen op straat. Hier hebben we helemaal geen last.”

Er zijn weinig vrouwen in de moskee. Eentje, welgeteld. Zij is diep in gebed en wil niet praten. Kinderen spelen buiten en wachten tot hun ouders klaar zijn met het vrijdagmiddaggebed. Vanaf de tienerjaren zullen kinderen ook meedoen aan de Ramadan, legt Khatib uit. Geen eten, zelfs geen water bij de tropische temperatuur van het eiland.

Je zult er iets voor terugkrijgen, zo staat in de Koran. Wat dat is, dat weet niemand. God zal er iets voor terugkrijgen.”

Door Anneke Polak

Bron: Caribischnetwerk

Gearchiveerd als

2 reacties

  1. Ik ben ongelovig (helaas, zou het graag zijn) maar gun iedereen zijn geloof, of dat nu in Allah of Jezus is (hoe heet de Christelijke god eigenlijk, ken alleen de naam van zijn zoon).

    Al begrijp ik niet dat mensen die op een wiskundige manier overall bewijs van zoeken voetstoots geloven in iemand die over water loopt of brood in wijn verandert.

    Maar zolang een geloof de juiste normen en waarden pret (met de 10 geboden is weinig mis) zie ik geloven als positief.

    Echter als ik dan draaideurcrimineel Schotte met zijn schijnheilige gezicht in de kerk het vijfjarig bestaan van zijn mafiapartij zie vieren dan loopt het mij echt dun door de broek. Deze charlatan heeft alle 10 geboden al meerdere malen gebroken, inclusief de geboden gij zult niet stelen, gij zult niet vreemdgaan en gij zult niet doden.

  2. Het klopt wel maar kan wel wat beter uitgelegd worden. Op deze manier komt het zo bot over. Het vasten hoort bij de 5 zuilrn van de islam.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties